Uzaktan bakmak kolay: Filipinler’in en aktif yanardağı harekete geçti, halk perişan

Filipinler'in en aktif yanardağı Mayon Dağı'nın yamaçlarından aşağı lav püskürtmesinin ardından yetkililer, herhangi bir tehlikeye karşı 13 bin köylüyü tahliyeye hazır olmaları konusunda uyardı.

Çevre 13 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Mayon Dağı'ndan akan lavlar. Fotoğraf: EPA

Filipinler’de geçen hafta volkanik faaliyetleri artan Mayon Dağı kraterinin lav püskürtmeye başlaması, çoğunlukla yoksul çiftçilerin yaşadığı alandan 13 binden fazla kişinin tahliye alarmlarını çaldı. Ne var ki pek çok köy sakini, uzun süredir ‘yasaklı bölge’ olarak ilan edilen yuvalarından gidecek başka yerleri olmadığı için nesillerdir yaşadıkları ve tarım yaptıkları Mayon’un çevresindeki yerleşim alanından ayrılmayı reddediyor.

Filipin Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü Müdürü Teresito Bacolcol, pazar gecesi lav püskürtmeye başlayan Mayon’un etrafındaki yüksek riskli bölgenin, patlamanın şiddetini artırması halinde büyüyeceğini söyledi. Balcolcol, bu senaryonun yaşanması halinde tehlikeli bölgedeki insanların acil durum sığınaklarına gitmeye hazırlık olması gerektiğini söyledi.

Her birinin derdi başka

Mayon’da artan huzursuzluk korkuyu ve yeni dertleri de beraberinde getirdi. Marilyn Miranda kendisi, kızı ve yakın zamanda felç geçiren 75 yaşındaki annesinin perşembe günü tehlike bölgesinde bulunan köydeki evlerinden kaçtıklarını ve tahliye merkezine dönüştürülen bir liseye sığındıklarını söyledi. Yeğeninin her gün evlerine döndüğünü, diğer erkeklerin de evlerini ve çiftlik hayvanlarını koruduğunu söyledi.

Kalabalık tahliye merkezinden Mayon’un tepesinden fışkıran parlak kırmızı-turuncu lavları gördüklerinde dehşete kapılmışlar. Miranda AP’ye konuşurken gözyaşlarına boğularak, “Sonumuzun yaklaştığı hissine kapıldık” dedi.

Mayon’daki bu yeni patlama, Amelia Morales ve ailesinin son günlerde yaşadığı trajedilerden sadece biri. Kocası cuma günü hastalıktan hayatını kaybetmiş, kendisi ve komşularına tahliyeye uymaları söylendiği için kocasının cenaze törenini Guinobatan’daki kalabalık bir acil durum sığınağında yapmak zorunda kalmış.

“Kocamı gömmek için yardıma ihtiyacım var çünkü hiç paramız kalmadı. Ağlamaktan başka bir şey yapamıyorum” diyen 63 yaşındaki Morales, tahliye merkezinin bir köşesindeki dayanıksız açık çadırın altında, kocasının beyaz ahşap tabutunun yanında oturuyordu.

Şimdilik üçüncü seviye tehlike uyarısı verildi

Yanardağın hareketliliği, perşembe günü üçüncü uyarı seviyesine yükseltildi. Bu da yanardağın huzursuz olduğunu ve haftalar ya da daha günler içinde tehlikeli bir şekilde patlayabileceği anlamına geliyor. Bacolcol, tehlike seviyesinin şimdilik üçüncü seviyede kalmasına rağmen patlamanın tehlikeli bir hal alması halinde hemen yükseltilebileceğini söyledi.

Mayon, Filipinler’deki 24 aktif yanardağdan biri. En son 2018 yılında şiddetli bir şekilde patlamış ve on binlerce köylüyü yerinden etmişti. 1814 yılında meydana gelen bir patlamada tüm köyler zarar görmüş, binden fazla kişi ölmüştü.

Hawaii'deki Kilanuea yanardağı yeniden patladıHawaii’deki Kilanuea yanardağı yeniden patladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.