Tüketici güveni aralıkta artsa da kötümserlik sürüyor
'Nas neyi gerektiriyorsa onu yapacağız' diyerek düşük faiz politikasından bugüne kadar ödün vermeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk kez alışılmışın dışında 'Faiz yükselebilir' mesajı geldi. Erdoğan, 'Ben burada aynıyım ama Hazine ve Maliye Bakanı'nın süratle adım atmasını kabullendik' dedi.
“Nas neyi gerektiriyorsa onu yapacağız” ve “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” teorileriyle bugüne kadar düşük faiz politikasından ödün vermeyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan ilk kez alışılmışın dışında “Ben aynıyım ama faiz yükselebilir” mesajı geldi.
Piyasalar nefesini tutmuş 22 Haziran’da Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun açıklayacağı faiz kararını beklerken, KKTC ve Azerbaycan ziyaretlerinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan’dan ilginç açıklamalar geldi.
Erdoğan, “Tabii bazı arkadaşlar ‘Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor’ gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanı’mızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik, ‘hayırlı olsun’ dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik” dedi.
Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:
-Biliyorsunuz başbakanlığım döneminde biz (enflasyonu) tek haneye düşürdüğümüzde faiz 4,6’ydı, enflasyon da 6,2’ydi. O zaman yine bu işleri beraber yaptık ve şimdi de Sayın Bakan’ımıza bunları söyledik, aynı şekilde bunu birlikte yapmalıyız. Biz o zaman ‘düşük faiz, düşük enflasyon’ teorisiyle çalıştık. Şimdi de aynı anlayışla çalışıyorum, aynı düşüncedeyim ve bu şekilde bunu başarabiliriz diye inanıyorum.
-Asgari ücrette de elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İşçimiz bu noktada rahat olsun, huzurlu olsun. Şu anda çalışmalar yapılıyor, bir an önce de inşallah kararı vereceğiz. Memur maaşlarına ilişkin adım da zaten temmuz ayındaki görüşmelerde atılacak.
-Bankacılık sektörümüz zaten güçlü. Bütün mesele finans yönetimini güçlü hale getirmek suretiyle bir defa enflasyondaki düşüşü de daha aşağı indirelim.
-Finans sektörümüzü güçlendirmenin gayreti içerisinde olacağız. Finans sektöründe kaynak arayışlarını devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz.
-(Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan’ın atanmasına dair) Bu kardeşimizin de başarılarını bizlere ilettiler, söylediler. Goldman Sachs’tan tut da oradaki bankacılık, finans sektöründeki çalışmalarına varıncaya kadar bu durumları söylediler. Ve Merkez Bankası’nda bir de bayan yöneticimiz olsun diye düşündük. Bu adımı hayırlısıyla attık. Kendisine de gerekli olan beklentilerimizi söyledik. Bu adımlarla birlikte de gerek Hazine ve Maliye Bakanımız gerek Merkez Bankası Başkanımız bizi mahcup etmeyecekler ve hayırlısıyla güzel neticeleri de alacağız diye düşünüyorum.
Uzmanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajları sonrası piyasada faiz artışı fiyatlamasının hızlandığını belirtirken, yabancı girişinin de gerçekleşebileceğine yönelik beklentiler banka hisselerini destekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrası bankacılık endeksindeki yükseliş gün içinde yüzde 4’ün üzerine taşındı. Ancak sonrasında endeks, kazançlarının bir kısmını geri verdi. BIST 100 endeksi, gün içinde 5322-5490 bant aralığında hareket ederken, kapanışta yüzde 1,26 oranında düşüşle 5360 puana indi. Düne 23,67 TL’den başlayan dolar kuru da açıklama sonrası 23,59 TL’ye kadar geriledi. Düşüşün sınırlı olması, faiz artışının ne kadar olacağıyla ilişkilendirildi.
Reuters, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cuma günü Yüksek İstişare Konseyi toplantısını da gerçekleştirecek olan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) yöneticileri ile görüş alışverişinde bulunacağını yazdı. Şimşek’in aynı gün içinde Türkiye Bankalar Birliği üyesi bankaların genel müdürleri ile de bir toplantısı bulunuyor. Bu toplantıda da güncel ekonomik gelişmeler ile sektörün değerlendirmesi yapılması bekleniyor.
Bu arada Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ilk iş olarak eski sunucu olan İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Gizem Uzuner’i görevden aldı. Yakın çalışacağı Başkanlık Ofisi Genel Müdürlüğü’ne ise kurum içinden Emine Aslı Üvez Meriç’i atadı. Daha önce İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nde protokol müdürü olarak görev yapan Meriç’in özel kalem tecrübesi de bulunuyor.
Bir kaynaktan edinilen bilgiye göre, Uzuner’in görevden alınma nedeni kendisinden beklenen performansı Şahap Kavcıoğlu döneminde de gösterememiş olması. Hatta birçok banka genel müdürünün Uzuner’i Kavcıoğlu’na şikayet ettiği, onun da yakın çevresine “Keşke asaleten atama yapmamış olsaydık” diye yakındığı öğrenildi. BDDK Başkanı olarak atanması sonrasında, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görevden ayrılmasının ardından Merkez Bankası’nın iletişiminde kilit rol oynayan eski gazeteci Gökay Otyam da Kavcıoğlu’nun ekibine dahil olacak.
Erkan, görevden aldığı Uzuner’i yerine şimdilik atama yapmadı. Ancak İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcılığı’na, İdare Merkezi Danışmanı eski gazeteci Fırat Bora Taş’ı atadı. Taş’ın iletişimi bir süre vekaleten yürüteceği belirtildi. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 15 yıldır basın danışmanlığını yürüten Sibel Tokgöz’ün de Taş’a bir süre destek vereceği öğrenildi. Uzuner’in yerine gazeteci kökenli değil, bankacılık ve finans sektörüne hakim, teknik iletişim yapabilecek bir ismin arandığı belirtiliyor.