Osmaniye’de depremden etkilenen müzeler restore edildi, ziyarete açıldı

6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkileri tarihi yapı ve eserleri de etkilemiş, tarihi yapılar ve eserler de yaşanan sarsıntıların etkisiyle zarar görmüştü. Restorasyon nedeniyle ziyarete kapatılan Osmaniye'deki Kastabala ve Aslantaş müzeleri, çalışmaları bitmesiyle ziyarete açıldı.

Kültür Sanat 15 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fotoğraf: Muzaffer Çağlıyaner/ Anadolu Ajansı

6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkileri tarihi yapı ve eserleri de etkiledi. Depremden etkilenen şehirler arasında yer alan Osmaniye’de tarihi yapılar ve eserler de yaşanan sarsıntıların etkisiyle zarar gördü. Kimi yapılar çöktü, kimilerinde çatlaklar oluştu. Afetin ardından Osmaniye’ye 12 kilometre uzaklıkta bulunan ve tarihi 2 bin 700 yıl önceye dayanan Çukurova’nın Efes’i olarak anılan Kastabala Antik Kenti’nde tarihi sütunlardan birisi devrilip bazı yapılardaki duvarlarda çökme yaşandı. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde bulunan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin de kapalı müze alanında sergilenen bazı eserler depremlerde zarar gördü.

Hasarlar tespit edildi, restorasyon çalışmaları yapıldı

Depremlerin üzerinden geçen dört ay sonra, restorasyon çalışması yapılan müzeler, ziyaretçilere açıldı. Anadolu Ajansı’na konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, depremlerde kent çevresinde bulunan ören yerleri ile antik kentler ve bazı kazı alanlarında az, orta ve ağır hasarlı eserler olduğunun tespit edildiğini söyledi. Torun ayrıca kapalı alanlarda vitrinlerin sarsılması nedeniyle zarar gören birkaç eserin de restorasyon çalışmasının tamamlandığını açıkladı. UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesinde olan Karatepe Aslantaş Müzesi’nin çok fazla zarar görmediğini ancak müze içerisinde yer alan ve 2014’de vefat eden Prof. Dr. Halet Çambel’in kullandığı kazı evinin sütunlarından bazılarının zarar gördüğünü söyledi.

Kastabala ve Aslantaş ziyarete açıldı

Deprem sonrasında hasar tespit ve restorasyon çalışmaları nedeniyle Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi ile Kastabala Antik Kenti’nin ziyarete kapatılmıştı. Her iki müze de ziyarete açıldı. Torun, “Şu anda Karatepe Aslantaş Müzesi ziyaretçilere açılmış durumda. Kastabala Ören Yeri’nde de güvenlik tedbirleri alınarak, Bodrum Kalesi etrafına fazla yaklaşılmaması kaydıyla şu anda ziyarete açılmış durumda. Dolayısıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerimizi bekliyoruz” dedi.

Orhan Pamuk'a Mersin'de verilen ödülün gerekçesi takdire şayan!Orhan Pamuk’a Mersin’de verilen ödülün gerekçesi takdire şayan!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.