İtalyan ressam Botticelli’nin pek bilinmeyen resmi 12.7 milyon dolara satıldı
Gustav Klimt'in 'Yelpazeli Kadın' tablosu Londra'daki ünlü müzayede evi Sothesby's'de satılacak. Klimt'in kimi resmettiği konusu esrarını koruyan tablosu sanatçının son eseri olma özelliği de taşıyor. Eserin satışından 65 milyon sterlin gelir bekleniyor. Bu da bir Avrupa rekoru anlamına geliyor.
Gustav Klimt’in bir tablosu, tarihe geçmeye hazırlanıyor. Avusturyalı ünlü ressamın son tablosu olma özelliği taşıyan ‘Yelpazeli Kadın’ bu ayın sonunda Londra’daki açık artırmada tahminen 65 milyon sterlinlik bir bedelle yeni sahibini bulacak. Bu rakam portre çalışmasını Avrupa kıtasındaki en değerli eser olma konumuna taşıyacak. 1918 yılında tamamlanan eserdeki kadının kimliği ise gizemini günümüzde de korumakta.
Gustav Klimt, çağdaşı daha pek çok ressam gibi Japon sanatından büyük oranda etkilenmiş biri isimdi. 14 Temmuz 1862 doğumlu Avusturyalı ressam, ‘Yelpazeli Kadın’ adlı tablosunda ölümsüzlüğün ve yeniden doğuşun sembolü olan anka kuşu ve aşkı simgeleyen lotus çiçekleri gibi çeşitli Çin motifleri de yer vermiş.
Gustav Klimt, Birinci Dünya Savaşı’nın bitmesine birkaç ay kala 6 Şubat 1918’de yaşadığı imparatorluğun dağıldığını görmeden hayata veda etti. Ölmeden önce yaptığı son tablo olann bu eserin Londra’daki satışından beklenen gelir, bu bahar döneminin eserleri en çok ilgi gören ressamlarından Klimt’i bir kez daha gündeme taşıdı.
Avusturyalı ressam diğer portrelerinin aksine, ‘Yelpazeli Kadın’ı sipariş üzerine yapılmamış ve tamamen kendi ilgi alanları doğrultusunda resmedilmiştir. Londra’daki ünlü müzayede evi Sotheby’s’in empresyonist ve modern sanat satış müdürü Thomas Boyd Bowman, açık artırma öncsi şunları söyledi: “Portrenin güzelliği ve duygusallığı ayrıntılarda yatıyor: Oturanın tenini canlandıran mavi ve pembe benekler, kirpiklerinin tüylü çizgileri ve yüzüne karakterini veren büzülmüş dudaklar. Klimt bu eserinde, yıkıcı güzellikteki bir kadını tuvale aktarmak için kendisine tam bir özgürlük tanımıştır.”