10 kişilik Letonya’ya karşı mucize 3 puan

A Milli Takım, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri D Grubu üçüncü maçında Letonya'yla karşılaştı. Ev sahibi 82'de 10 kişi kaldı, 90+4'te beraberlik golünü buldu ancak milliler İrfan Can Kahveci'nin 90+5'teki golüyle sahadan 3-2 galip ayrıldı.

Spor 17 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Türkiye zorlandı ancak üç puanı son saniyede kurtarmayı başardı.

A Milli Takım 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri D Grubu 3. maçında Letonya deplasmanına çıktı. İlk iki maçından bir galibiyet ve bir mağlubiyetle ayrılan milliler, pazartesi günkü Galler maçı öncesi oynanacak kritik karşılaşmaya mutlak zafer parolasıyla çıktı. Arda Güler ve Umut Nayir gibi isimler ilk 11’de kendilerine yer buldular ve kariyerlerinde bir ilke imza attılar. Abdülkerim de milli takımla ilk maçına çıkma heyecanı yaşadı.

Maçın başında Letonya’nın kontra atakları millileri zorladı. 11. dakikada ceza alanımız içinde yaşanan karambolde topu iki kez çizgiden çıkardık. Letonya Milli Takımı bilhassa orta sahada kaptığı toplarla etkili oldu. Ancak 23. dakikada Hakan Çalhanoğlu’nun kullandığı serbest vuruşta Merih Demiral topu kafayla içeri çevirdi ve Abdülkerim Bardakcı milli takım kariyerindeki ilk golüne imza atarak Türkiye’yi 1-0 öne taşıdı.

Topa daha fazla sahip olan milliler, 39. dakikada bu kez de Ferdi Kadıoğlu ile ağları sarstı. Ancak bu gol, VAR incelemesinin ardından Ferdi’nin faul yaptığı gerekçesiyle geçerlilik kazanmadı. Milliler ilk devreyi 1-0 önde tamamladı.

Milliler ikinci yarıya iyi başlayamadı. 51. dakikada orta sahada kaybettiğimiz topun üstüne kontra atağa çıkan Letonya, Eduards Emsis’le beraberliği yakaladı.

Golün ardından Letonya etkili olmaya devam etti. 57’de, tıpkı 11. dakikadaki gibi bir top daha çizgiden çıktı. Topun gol çizgisini geçip geçmediğine dair inceleme yaklaşık 2 dakika devam etti. Oyunun devam etmesiyle beraber orta sahadaki ikili mücadelede Orkun Kökçü topu kazandı. Benfica’ya transfer olan yıldız isim ara pasıyla Cengiz Ünder’i topla buluşturdu. Cengiz, düzgün bir ayak içiyle topu ağlara yolladı ve milliler 61. dakikada yeniden öne geçtiler.

70. dakikanın başlarında Letonya bir kez daha beraberlik golüne yaklaştı. 72’de aradığı golü bulan Letonya’nın ağlara giden topu ofsayt gerekçesiyle geçerlilik kazanmadı. 82. dakikanın son saniyelerinde Letonya’nın golünün sahibi Emsis, Cengiz’e yaptığı sert faulün ardından ikinci sarıdan kırmızı kart gördü. Ancak 10 kişi kalan Letonya’nın atakları devam etti. Milliler savunmada boşluklar vermeye devam etti. 90+4. dakikanın başında ceza alanı içinde topla buluşan Kristers Tobers düzgün bir vuruşla topu ağlara yolladı ve maça beraberlik geldi. Fakat son sözü milli takım söyledi. 90+6. dakikada Barış Alper Yılmaz ortaladı, kalecinin çeldiği topa arka direkte İrfan Can Kahveci vurdu ve Türkiye 3-2 öne geçti.

Maç bu skorla tamamlandı ve milliler sahadan 3 puanla ayrılarak gruptaki puanını 6’ya yükseltti. Türkiye, tarihinde ilk defa Letonya’yı üst üste iki maçta mağlup etti. Milliler, maç fazlasıyla grup liderliğine yükseldi. Milli takım bir sonraki maçında 19 Haziran Pazartesi saat 21.45’te Samsun’da Galler’i konuk edecek.

Kuntz: Böyle iki Letonya maçı bana yetti!

Maç sonunda açıklamalarda bulunan Stefan Kuntz “Kazandığımız için mutluyuz ama üçüncü kez Letonya’da böyle bir maç yaşamamıza gerek yok. İki maç bana yetti. Letonya’da bir daha böyle bir maç oynarsak ilaç kullanmam gerekebilir. Sonuna kadar savaştık. Asla bırakmadık ve bugün galibiyeti hak ettik.” sözlerine yer verdi.

Kuntz, Ferdi’nin iptal edilen golüne de vurgu yaparak, “İkinci golümüzü verebilirlerdi. Orada golü bulsak oyun biraz daha sakinleyecekti. Letonya’nın nasıl oynayacağını biliyorduk, buna çalıştık ama yine de pozisyon bulabiliyorlar. İlk devre bazı oyuncularımız tam istediğimiz gibi değildi. Bunu görüştük ve ikinci devre biraz daha dinç hale geldi” şeklinde konuştu.

Kuntz’a stresli iki Letonya maçı yetti.

İrfan Can çağrısı

Kuntz, kendisine gelen abartılı eleştiriler hakkında konuştu ve şunları dile getirdi: “Letonya’ya karşı zor kazandık, istediğimiz golleri atamadık. Farklı eleştiriler oluyor. Bu tarz konulara fazla girmemiz, ortam olarak geriyor. Galler maçı öncesinde, ne kadar önemli bir maçı kazandığımızı gördük. Bana hakarete varan eleştiriler oldu İrfan Can konusunda ancak milli bir oyuncunun eksiksiz desteklenmesi gerekiyor. Bu herkes için geçerli. Herkes bu oyunculara inanırsa, farklı skorlar alabiliiriz. Oyuncularımla gurur duyuyorum.”

Fenerbahçe'de kılıçlar çekildi! Aziz Yıldırım'dan Ali Koç'a: Kongreye gitFenerbahçe’de kılıçlar çekildi! Aziz Yıldırım’dan Ali Koç’a: Kongreye git

Koşulsuz destek talebi

Kuntz, Galler maçı hakkında da konuştu ve Samsun taraftarından koşulsuz destek talep ederek, “Galler maçının analizlerini yaptık ve bugün önemli oyuncuları kırmızı kart gördü. Samsun’a gidiyor olmaktan dolayı çok mutluyum. Bana çok güzel bir atmosfer olduğu anlatıldı. Şimdi asıl önemli olan takıma koşulsuz bir şekilde destek olunması. Bu konuda istirham ediyorum” dedi. Galler’de Keiffer Moore, Ermenistan karşısında 78. dakikada kırmızı kart gördü ve pazartesi günkü maç öncesinde cezalı duruma düştü. Kuntz, verilen mücadele için de kıskanıldıklarını söyledi ve “Bizim bu kadar son ana kadar mücadele etmemizi birçok ülke kıskanıyordur” sözlerini dile getirdi.

“Barış Alper maça hareket getirdi”

Maçta galibiyet golünü atan İrfan Can “Takımımıza gol ile galibiyeti getirdiğim için çok mutluyum. Nadir kafa vururum. Letonya deplasmanları zor geçiyor bizim için. Yaklaşık 30 yıl sonra Samsun’a gideceğiz, herkesi maça davet ediyoruz. Barış Alper maça çok hareket getirdi. Orada orta açacağını biliyordum, kalecinin dokunması biraz şaşırttı beni ama golü attım” şeklinde konuştu.

Milli takımla çıktığı ilk maçta gol atan Abdülkerim ise “Bu golün aynısını bir idmanda Merih ile atmıştık. İlk maçımda gol attım, çok mutlu ve gururluyum. Hep uzun oynamaya çalıştılar. Önemli olan galip gelmemizdi. Buraya 2’de 2 için geldik, puan farkını açacağız inşallah. Merih ile maçtan önce çok konuştuk. Benim de ilk maçım tabii… Kardeşim sağ olsun bana çok yardımcı oldu, asistini de yaptı” dedi.

Abdülkerim, milli takımla ilk golünü attı.

Hakan Çalhanoğlu ise maç sonu özeleştiri yaptı. Inter forması giyen Hakan “Çok şükür 3 puanı aldık ama mutlu değilim. Adamlar 10 kişiyken son saniyeye kadar nefesimizi tutuyoruz. Bu maçlar hep zor geçiyor bizim için nedense. Saha küçük falan deyip bahane bulmamalıyız, daha iyi oynamalıyız” dedi.

“Tam Galler maçına bakarken”

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, teknik ekibi kutladı ve tam Galler maçına döndükleri sırada yenen gole değindi: “Teknik ekibimizi tebrik ediyorum. Gerçekten beklediğimizden zor bir maç oldu. Öldük öldük dirildik ama çok şükür İrfan Can Kahveci bizi sevindirdi. Tam Galler maçına bakarken golü yiyince çok moralimiz bozuldu. İrfan’ın golüyle bu kötü duygulardan kurtulduk.”

Sosyal medya çağrısı

Mehmet Büyükekşi ayrıca, milli takımın sosyal medya hesaplarını yeniden canlandırdıklarını belirterek taraftarlara çağrı yaptı: “Milli takımımızın Youtube, Twitter, Instagram ve Tiktok’ta hesaplarını yeniden canlandırdık. Bütün vatandaşlarımızı bu hesapları takip etmeye çağırıyorum.”

Erden Timur: Lale Orta devam ederse federasyona tavrımızı gösteririzErden Timur: Lale Orta devam ederse federasyona tavrımızı gösteririz

Ermenistan’dan Galler sürprizi

D Grubu’nda gecenin sürprizine ise Ermenistan imza attı. Grubun ilk maçında millilerin mağlup ettiği Ermenistan, ikinci sıra için favori gösterilen takımlardan Galler’i 4-2 yendi. Galler 10. dakikada Daniel James’le öne geçti. 19’da Lucas Zelarayan maça dengeyi getirdi ve konuk ekip 30’da Grant-Leon Ranos’la öne geçti. Ranos 66’da skoru 3-1 yaptı. Galler 72’de Harry Wilson’la farkı 1’e indirdi. Ancak Ermeniler bu gole 75’te yine Zelarayan’la yanıt verdi. Galler’de Keiffer Moore 78’de kırmızı kart gördü ve Türkiye maçı öncesi cezalı duruma düştü. Maç 4-2 bitti. Ermenistan gruptaki ilk 3 puanını aldı, Galler 3. maçında 4 puanla 3. sırada kaldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.