Pasifik kaynıyor! Bu kez de ‘Asya NATO’su gerilimi
Kuzey Koreli üst düzey yetkililer, geçen ay yapılan ilk casus uydu fırlatmasında yaşanan başarısızlığı bu yılki 'en ciddi başarısızlık' olarak nitelendirdi ve başarısızlıktan sorumlu kişileri sert bir şekilde eleştirdi.
Kuzey Kore’nin askeri keşif uydusunu taşıyan roketinin 31 Mayıs’ta fırlatıştan kısa bir süre sonra düşmesi, ülkenin lideri Kim Jong Un’un ABD ve Güney Kore’yi daha yakından izlemek için uzay tabanlı gözetleme sistemi edinme çabalarını da sekteye uğrattı. Başarısız fırlatma ve Kuzey Kore’nin silah cephaneliğini modernize etme çabaları, Kim ve diğer üst düzey yetkililerinin katılımıyla üç gün süren ve pazar günü sona eren parti toplantısında detaylı bir şekilde tartışıldı.
Kuzey Kore haber ajansı KCNA’ye göre, ismi verilmeyen bir yetkili, ‘uydu fırlatma hazırlıklarını sorumsuzca yürüten yetkilileri’ sert bir dille eleştirdi. Yetkililere ve bilim insanlarına başarısız fırlatmadan ders çıkarmaları, roketin düşmesine neyin sebep olduğunu bulmaları ve kısa süre içinde başarılı bir fırlatma yapmaları için görev verildi. Uydu fırlatmasında başarısız olan yetkililere ceza verilip verilmediği konusundan ise bahsedilmedi.
Öte yandan Kuzey Kore’nin ikinci fırlatmayı ne zaman gerçekleştireceği belirtilmedi. Güney Kore’nin istihbarat ajansı ise Kuzey Kore’nin başarısız fırlatmada neyin yanlış gittiğini öğrenmesinin ‘birkaç haftadan uzun süreceği’ belirtildi.
Toplantı sırasında Politbüro üyelerinin, rakip ülkelerin ‘pervasız savaş hamleleri’ nedeniyle bölgede ‘son derece kötüleşen güvenlik durumunu’ analiz ettikleri ve büyütülmüş ABD-Güney Kore tatbikatlarına atıfta bulundukları belirtildi. Politbüro üyelerinin ‘ABD’nin küresel üstünlüğünü sağlayan haydutça stratejisine karşı çıkan’ ülkelerle dayanışmayı güçlendirmek için detayına girilmemiş ‘kritik görevler’ belirlediği söylenildi.
Kuzey Kore, Rusya’nın Ukrayna’daki faaliyetlerini destekliyor ve ABD ile yoğun bir rekabet halindeki Çin ile ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olan Rusya ve Çin, füze denemeleri nedeniyle başta ABD olmak üzere diğer üyelerin Kuzey Kore’ye yaptırımlarını artırma girişimlerini defalarca engelledi.
Covid-19 pandemisi nedeniyle sınırların kapatılması ve bunun akabinde zaten sorunlu olan ekonominin iyice batması sonucu ülkede gıda krizi ortaya çıktı. BBC’nin Kuzey Kore’de yaşayan üç kişiyle yaptığı röportajlar, ülkede açlıktan ölen aileler olduğunu ortaya koydu. Toplantıda ekonominin yeniden canlandırılması da konuşuldu. Tarımsal üretimi artırma, metal ve kimya endüstrilerinde üretimi canlandırma çabalarında ilerleme kaydedildiği belirtilse de bazı eksikliklerin olduğu kabul edildi.
Dibinde meydana gelen ABD, Güney Kore ve Japonya arasındaki işbirliği, Kuzey Kore’nin yüksek teknolojili askeri mühimmatlar edinmeye daha sıkı sıkıya bağlanmasına yol açtı. Bunlar arasında ilk denemesi başarısız olan casus uydu, çok başlıklı füze, nükleer denizaltı, kıtalararası balistik füze ve hipersonik füze yer alıyor. Kuzey Kore, bu amacına ulaşmak için 2022 yılının başından bu yana 100’den fazla füze denemesi gerçekleştirdi.