Kuzey Kore toprağına izinsiz giren ABD askeri: Güney Kore’de saldırı suçundan 2 ay yatmış

Kuzey Kore'de gözaltına alınan ABD askerine ilişkin detaylar ortaya çıkıyor. Birinci Zırhlı Birlik'te görevli olan ikinci sınıf er Travis King'in, Güney Kore'de saldırı suçlamasıyla 2 ay cezaevinde kaldığı belirtildi. 17 Temmuz'da Teksas'a gönderilecek olan asker havalimanından ayrılmış.

Dünya 20 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
1950-1953 arasındaki Kore Savaşı'ndan beri iki ülkeyi ayıran askerden arındırılmış bölge, dünyanın en sıkı korunan sınırlarından. Sınırın iki yakasında silahlı askerler 24 saat alarm durumunda.

Güney-Kuzey Kore arasında dünyanın en korunaklı bölgesi olan sınırı geçeren Kuzey Kore’ye izinsiz ve isteyerek giren ABD’li askerin, Güney Kore’de saldırı suçundan 2 ay hapis yattığı açıklandı.

ABD’de Birinci Zırhlı Birlikte görevli ikinci sınıf er olan Travis King’in 10 Temmuz’da serbest bırakılmasının ardından, 17 Temmuz’da Teksas eyaletinde bulunan Fort Bliss askeri üssüne gönderilmek üzere Güney Kore’deki bir havalimanına, götürüldüğü fakat askerin uçağa binmeden havalimanından ayrıldığı kaydedildi.

23 yaşındaki askerin, havalimanından ayrılmasının ardından Güney ve Kuzey Kore arasındaki fiili sınır köyü Panmunjom’a düzenlenen tura katıldığı sırada sınırı geçtiği ancak öncesinde ne yaptığına ilişkin bilgi bulunmadığı belirtildi.

Annesine yakında döneceğini söylemiş

ABC News’in haberine göre, askerin annesi Claudine Gates, “Travis’in böyle bir şey yapacağını düşünemiyorum” ifadesiyle oğlunun Kuzey Kore sınırını geçmesine ilişkin şaşkınlığını belirtti.

Gates, King’in kendisiyle son telefon görüşmesinde, yakında Fort Bliss askeri üssüne döneceğini söylediğini aktardı.

Kuzey Kore’den ise konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

ABD Savunma Bakanı: ‘Askerimizin iyi olduğu konusunda endişeliyim’

Güney ve Kuzey Kore arasındaki fiili sınır köyü Panmunjom’a düzenlenen tur esnasında bir ABD askerinin, sınırı izinsiz geçtiğini teyit eden ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, olayın yeni geliştiğini ve hala öğrenmeye çalıştıkları birçok şey olduğunu aktarmıştı. Austin, “Ancak bildiğimiz şu ki bir askerimiz isteyerek ve izinsiz olarak sınır çizgisini geçmiştir ve şu an Kuzey Kore’de gözaltında olduğuna inanıyoruz. Durumu yakından izliyor ve araştırıyoruz.” demişti. Olayla ilgili gelişmeleri öğrendikçe aktaracaklarını belirten Austin, “Askerimizin iyi olduğu konusunda kesinlikle çok endişe duyuyorum.” ifadesini kullanmıştı.

Aralarında diplomatik ilişki bulunmayan ABD ile Kuzey Kore’nin konuya ilişkin görüşmeleri hangi yoldan gerçekleştireceği bilinmiyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.