Kylie Minogue’dan onur ayına özel bir neşe: ‘Padam Padam’

Avusturalyalı pop yıldızı Kylie Minogue eski günleri hatırlatarak geçen ay yayımlanan şarkısı 'Padam Padam' ile İngiltere ve Avustralya’da müzik listelerinin zirvesinde yerini aldı. Padam'ın kelime anlamı bilinmiyor ama başarısının sırrı onur ayı coşkusuna yaraşır neşede olması.

Kültür Sanat 20 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Albümleri dünya çapında 80 milyondan fazla satılan Minogue, tüm zamanların en çok satan Avustralyalı kadın sanatçısı. Instagram: Fotoğraf: Kylie Minougue

Kylie Minogue eski günleri hatırlatarak geçen ay yayımlanan şarkısı ‘Padam Padam’ ile İngiltere ve Avustralya’da müzik listelerinin zirvesinde yerini aldı. Şarkı, Minogue’in on yılı aşkın süredir bu denli başarı gösteren ilk hiti olma özelliği taşıyor.

Minogue, ilk olarak 1988’de Billboard Hot 100 listesinde üç numaraya kadar yükselen ‘The Loco-Motion’la Amerikan Billboard listelerinin zirvesine çıkmıştı. Takvimler 2002 yılını gösterdiğinde ise ‘Can’t Get You Out of My Head’le 7 numaraya yükselmişti. Şarkıcı, 2010’da ‘All The Lovers’ şarkısıyla İngiltere’deki listelerde ilk ona girerek üçüncü sırada yer almıştı.

‘Padam Madam’ 22 Eylül’de yayımlanacak ‘Tension’ adlı albümünün öncüsü niteliğinde. Şarkı, 26 Mayıs-1 Haziran haftasında Amerika Birleşik Devletleri’nde 1,6 milyon resmi dinleme elde etti. Günümüzde bir şarkının hit olduğunun en büyük kanıtlarından biri de şarkının sosyal medyadaki başarısı oluyor. Minogue bu sınavı da geçti, şarkı TikTok’ta trend haline geldi.

‘Tam zamanında gelen neşe’

Şarkının başarısının en önemli etkenlerinden biri de LGBTİ+’ların şarkıyı Onur Ayı kapsamındaki yürüyüşlerde ve etkinliklerde bağırlarına basması. Kuir kültürün divasına on yıllar sonra gerçek anlamda küresel bir başarı kazandıran şarkı, neşesi ve coşkusuyla dikkat çekiyor. Pop kültürü ve cinsiyet çalışmaları uzmanı Karen Tongson’a göre bu tekli, “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki queer topluluğunun özellikle zor durumda hissettiği, saldırıya uğradığı bir zamanda (Amerika’da son birkaç yılda muhafazakar kanattan kuir topluluğuna karşı artan hoşnutsuzluk söz konusu. Ayrıca ülke genelinde anti-LGBTQ+ protestolarında bir artış yaşanıyor) tesadüfen yayımlandı. Umutsuzluk ve çatışma anına tesadüfen denk gelmesi bakımından önemli. Bize queer neşenin, kutlama ruhunun ve yoğunluğun, hafifliğin bir hatırlatıcısı oldu. Bir nevi bir kutlama…”

Padam’ın ne olduğu bir muamma

Şarkı tüm kuşaktan dinleyiciye ulaştı, dans ettirdi ve listelerdeki yerini aldı. Ancak kuşaklar arasında önemli bir ortak nokta bulunuyor. Kimse adam kelimesinin anlamını bilmiyor. Norveçli hit yapımcısı Ina Wroldsen ile birlikte yazılan şarkının, Fransız şarkıcı Edith Piaf’ın 1951 tarihli şarkısından esinlendiği ve kalp atış seslerinden ilham aldığı söyleniyor.

Gipsy Kings, İstanbul'a Latin müziği getirdiGipsy Kings, İstanbul’a Latin müziği getirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.