Yapay zekâdan hayat kurtaran çalışma: Derin öğrenmeyle erken doğum tespiti

ABD'de yapılan araştırmada 156 kadının rahmindeki elektrik dalgalanmalarını inceleyen araştırmacılar, bu verileri kadınların yaş, ağırlık, yağ oranı ve hamileliğin üç aylık dönemi verileriyle birleştirdi. Ve hamileliğin 31'inci haftasında, erken doğuma ilişkin doğru tahminlerde bulundu.

Sağlık 22 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Erken doğum nedeniyle 2020 yılında dünyada her 40 saniyede 1 bebek yaşamını yitirdi.

ABD’nin Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, yapay zekânın derin öğrenme sayesinde erken doğumları hamileliğin 31’inci haftasında tahmin edebileceğini ortaya koydu. 

Hamile 156 kadının, rahmindeki elektrik dalgalanmalarını inceleyen araştırmacılar, gebe kadınların yaşlarına, ağırlıklarına, yağ oranlarına ve hamileliğin üç aylık dönemine ilişkin verileri birleştirdi.

Ardından bu veriler, yapay zekanın derin öğrenme modeline aktarıldı: Çalışmaya katılan kadınlardan yüzde 19’unda erken doğum tahmini yaptığını vurgulayan araştırmacılar, kadınlar gebeliğin 37’inci haftasına geldiklerinde, yapay zekanın tahmininin doğru çıktığını belirtti.

Washington Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Arye Nehorai, hamileliğin 31’inci haftasına kadar alınan verileri analiz eden yapay zekanın, hamileliğin 37’nci haftasına kadar olan erken doğumları tahmin edebildiğini kaydetti. Nehorai, bunun da çalışmalarındaki en önemli bulgu olduğunu dile getirdi.

‘Evde bile kullanılması mümkün’

Tıp dergisi PLOS ONE’da yayımlanan araştırmada, keşfettikleri yöntemi faaliyete geçirmenin, ucuzluğu sayesinde avantajlı olduğunu ifade eden Nehorai, “Bizim modelimizin, erken doğumu elektrik dalgalanmalarıyla daha kısa sürede tahmin edebildiği, kullanımı kolay ve daha az maliyetli olduğu için evde bile kullanılması mümkün” diyor.

Birleşmiş Milletler’in yayımladığı bir rapora göre, 2020’de dünyada 13,4 milyon erken doğum gerçekleşti. Bunlardan yaklaşık 1 milyonu ölümle sonuçlandı. Bu da her 2 saniyede bir bebeğin erken doğduğunu ve her 40 saniyede bu bebeklerden birinin hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Doğum kontrol haplarının depresyonla bağlantısı netleştiDoğum kontrol haplarının depresyonla bağlantısı netleşti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.