Sarıgül’ün yolu yine CHP ile kesişti: TDP kendini feshetti

TDP lideri Mustafa Sarıgül, CHP'nin Erzincan vekili olmuştu. Dün olağanüstü kongreye giden TDP feshedildi ve Sarıgül'ün yolu bir kez daha CHP ile kesişti.

Siyaset 24 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

CHP, Mustafa Sarıgül’ü aday göstererek 36 yıl aradan sonra ilk kez Erzincan’dan milletvekili çıkardı. Mustafa Sarıgül 1999-2014 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı yapmıştı ve Türkiye onun adını bu yıllarda sık sık duymuştu. Kendine has üslubu, özellikle de TikTok videoları seçim sürecinde çok konuşulmuştu. 2005’te CHP Genel Başkanlığına aday olan Sarıgül, o dönemin CHP lideri Deniz Baykal ile karşı karşıya gelmişti ve 29 Ocak 2005’te, Ankara’da yapılan 13. CHP Olağanüstü Kurultayı’nda Deniz Baykal’a karşı yenilmişti. 24 Mart’ta ise CHP Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilen Sarıgül, gergin kongrenin diyetini ödemiş ve “Kurultayı arbede ve şiddet ortamına çevirdiği” gerekçesiyle CHP’den ihraç edilmişti. Ancak bu durum Sarıgül’ü vazgeçirmeyecekti ve Sarıgül hem siyasette adını duyurmaya devam edecek hem de Şişli’yi bırakmayacaktı.

Genel Kurul çalışmalarına CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül de katıldı – 14 Haziran 2023.

CHP’den sonra Sarıgül’ün adresi DSP oldu. Katılım töreninde ise ‘Halkçı Sarıgül’ sloganlarının atılması Bülent Ecevit’in eşi kurucu başkan Rahşan Ecevit’i rahatsız etmişti ve Ecevit parti yönetimine DSP’nin adını değiştirmelerini önermişti. Ancak Sarıgül DSP’den Şişli Belediye Başkan adayı olmuş ve yüzde 55 oy olarak yeniden başkan seçilmişti.

Mustafa Sarıgül 2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na DSP’den aday olmuştu.

Takvim yaprakları 2009’u gösterdiğinde ise Sarıgül, Türkiye Değişim Hareketi’ni başlattı ama 22 Haziran 2010’da bu hareketin partileşmeyeceğini ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığındaki CHP’yi destekleyeceğini açıkladı. Bu sırada İstanbul Belediye Başkan adayı da oldu, 3 Kasım 2013’te de CHP’ye döndü. Fakat Sarıgül, Kadir Topbaş’a 7 puan farkla İstanbul’da yenildi. Aradan 6 yıl geçti ama Sarıgül CHP’den yine ayrıldı, bu kez ayrılık kendi tercihiydi ve yine DSP’ye döndü. Ancak bu partideyken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışına girmişti ve kaybetmişti. Bu kaybedişin ardından Sarıgül, sadece bir yıl partide kalabildi ve Türkiye Değişim Hareketi’nin devamı niteliğinde olacak olan Türkiye Değişim Partisi’ni kurdu.

Mustafa Sarıgül TDP’nin 2020 yılından bu yana genel başkanlığını yapıyordu.

Dün ise TDP olağanüstü kongreye gitti ve beklenen oldu: TDP feshedildi, CHP’ye katıldı. Sarıgül CHP içi tartışmalarda da Kılıçdaroğlu’na desteğini hiç esirgemedi, her konuşmasında yenilgiye gelen eleştirileri Kılıçdaroğlu adına göğüsledi. TDP’nin fesih konuşmasında CHP’nin ve Kılıçdaroğlu’nun hedef tahtası haline getirildiğini söyleyen Sarıgül, TİP vekili Can Atalay’ın milletvekili seçilmesine rağmen tutuklu olmasını da eleştirdi.

TDP’nin CHP’ye katılma kararını almasının ardından Sarıgül ile Kılıçdaroğlu, dün görüştü.

“CHP, sıradan bir parti değildir, Kuvayi Milliye’den gelen bir partidir. Devletimizi tekrar omurgasına oturtacak isim de Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’dur” diyen Sarıgül, kolay olanın suçlamak doğru olanın ise elini taşın altına koymak olduğunu belirtti.

TDP olarak tarihin doğru tarafında yer aldıklarını söyleyen Sarıgül fesih kararıyla TDP’nin tarihe karışmadığını, CHP’nin tarihiyle bütünleştiğini ifade etti. Konuşmasında zamanın Kılıçdaroğlu’na destek zamanı olduğunu da söyleyen Sarıgül, “TDP Genel Başkanı sıfatıyla son konuşmamı yapıyorum. Burada bulunmayan bütün arkadaşlarımın da gözlerinden öpüyorum. Nerede olursam olayım emeğiniz benim başımın üstündendir. Biz TDP’liler kendimizi saygıyla, sevgiyle CHP’ye ve Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na emanet ediyoruz” dedi.

Hayatı boyunca oportünist olmadığını da söyleyen Sarıgül, “Bazen de gittim Şırnak’ta, Batman’da, Nusaybin’de gezdim. Öğrendiğim bir laf vardır Güneydoğu Anadolu’da, “Ya herro ya merro”. Biz Türkiye’nin ve CHP’nin Sayın Kılıçdaroğlu’na her zamankinden daha fazla ihtiyacı var” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Sarıgül'ün partisi cuma günü CHP'ye katılıyorSarıgül’ün partisi cuma günü CHP’ye katılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.