Milli Takıma sakatlık şoku: Çağlar kadrodan çıkarıldı
Erkek ve kadın futbolu arasında büyük fark var. Türkiye Kadın Milli Takım oyuncularının hepsinin başka işleri bulunuyor. Futbolu ikinci bir meslek olarak yapıyorlar.
Erkek futbolcuların kazandığı rakamlar her gün artıyor. Özellikle Suudi Arabistan takımları bu yıl yıldızlara büyük rakamlar öneriyor. Kadınlarda ise tam tersi bir durum var. Beşiktaş’tan sonra Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un kadın futbolu şubesi açması ilgiyi arttırsa da durum pek parlak değil. Erkek futbol ligi ve milli takımıyla karşılaştırıldığında kadın takımları dünyanın pek çok ülkesinde geri planda. Türkiye Milli Kadın Futbol Takımı, Dünya Kupası”na katılma hakkı kazanamadı. Ay sonunda Riva’daki Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Milli Takım tesislerinde 18 günlük takım kamp başlayacak. Ardından Estonya ile hazırlık maçı yapılacak. Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde format değişti, Uluslar Ligi statüsüne dönüldü. Türkiye C Ligi’nde yer alıyor. Amaç gruptaki üç rakibi geçerek üst lige yükselmek.
Hem Beşiktaş hem de Türkiye Milli Kadın Futbol Takım kaptanı olan Didem Karagenç, 6-7 yaşlarında sokakta futbol oynamaya başladı. 11 yaşındayken ilk lisansını aldı. 15 yaşında U15 Milli Takımı’na girdi. BBC Türkçe’ye konuşan Didem Karagenç, “Dünya genelinde kadın futboluna karşı ilgi tabii ki erkek futbolu gibi değil şu anda ama ilerleme kaydediliyor. Aynı şekilde Türkiye’de de bu yönde bir iyileşme olduğunu söyleyebiliyoruz” dedi.
Şimdiye kadar 115 defa milli takım forması giyen Karagenç, hiçbir maçtan prim ya da başka bir isim altında para almadığını söyledi. Milli Takım kaptanı şöyle konuştu: “Sadece yurt dışına çıktığımızda harcırah alıyoruz. Kazanç düşünmeden, milli gururla oynuyoruz. Kadınlar bu işi tamamen gönülden yapıyor. Hepimizin ikinci bir işi var. Ben öğretmenlik yapıyorum mesela.”
Karagenç’e göre Fenerbahçe, Galatasaray, Rizespor, Trabzonspor, Hatayspor’un branşa girmesi kadın futboluna olumlu yansıdı: “Büyük kulüpler kendi maçlarını kendi televizyonlarından yayınlıyor, kendi sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Sponsorlar gelmeye, onlar da reklam yapmaya başladı. Takım afişleri, forma tanıtımlarında kadın futbolculara yer verildi. Bu yükselişin Milli Takıma da etkileri oldu. Eskiden bir marka sadece erkek milli takımına sponsor oluyor, bu bizi de kapsıyordu. Şimdi bize ayrı bir bütçe veriliyor.”
Galatasaray Kadın Futbol Takımı’nın ilk teknik direktörü Nurcan Çelik, kadın futbolunun özellikle ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Kendi kulübü olan Akdeniz Nurçelik Spor’un antrenmanına giderken açıklamalarda bulunan Çelik şunları söyledi: “Kadınlarda yabancı sporcular en fazla 5 bin euro civarında bir aylık maaş kazanıyor. Türklerin kazancını asgari ücretin biraz üstü gibi düşünün. Birçoğu ikinci bir iş yapıyor. Bu genelde beden eğitimi öğretmenliği. Genç bir kitle olduğu için lise öğrencileri ve beden eğitimi öğretmenliği okuyanlar da var. Bazılarıysa başka işlerde çalışıp iş çıkışı antrenmana geliyor.”
Galatasaray ve Milli Takım’da forma giyen Berna Yeniçeri futbola 2006 yılında Karadeniz Ereğli Belediyespor’da başladı. Yeniçeri, “Milli takımlar bazında, kadın oyuncular maddi olarak bir kazanç sağlamıyor şu an için. Bizim için ay-yıldızlı formayı taşımak her zaman için bir gurur kaynağı ve ben de bu gururu taşımanın mutluluğunu yıllardır yaşıyorum” dedi.