İngiliz mikro işlemci üreticisi Arm, Nvidia’dan sonra yapay zeka patlamasının sürpriz kazananı olabilir
Twitter'da 1 Temmuz'da uygulamaya sokulan 'tweet görüntüleme sınırı' pek çok kullanıcı tarafından tepkiyle karşılandı. Şirketin sahibi Elon Musk ise bütün bunların platformdan veri çeken yapay zeka şirketleriyle mücadele için gerekli olduğunu savunuyor.
ABD’li milyarder Elon Musk, cumartesi günü platformun kullanıcıları tarafından ‘ceza’ olarak görülen bir karar aldı. Musk, doğrulanmamış hesapların günde sadece 600 gönderi, aylık belli bir ücret ödeyerek abonelik sistemine geçen doğrulanmış hesapların ise günde 6000 gönderi okuyabilmesini kapsayan değişikliğin ayrıntılarını açıkladı.
İlerleyen zamanlarda bu sınırın doğrulanmamış hesaplar için 800’e, doğrulanmış hesaplar için de 8000 gönderiye çıkarılacağını belirten Musk, “Bu geçici sınırlamayı, aşırı seviyelere ulaşan veri toplama ve sistem manipülasyonunu çözmek için getirdik” dedi.
İnternet sitelerinde yaşanan kesintileri takip eden Downdetector’a göre Musk’ın tweetinden önce binlerce Twitter kullanıcısı, siteyle ilgili yaşadığı sorunlardan şikayet etti. Bazı kullanıcılar siteye erişmeye çalışırken ‘Kullanım sınırı aşıldı’ şeklinde hata mesajı aldığını söylerken, söz konusu ifade de Twitter’da gündem oldu.
Twitter’ın kullanıcılar tarafından tepkiyle karşılanan böyle bir hamlede bulunması, kendi yapay zeka modellerini hiçbir karşılık ödemeden beslemek için Twitter verilerini kullanan şirketleri engelleme çabasından kaynaklanıyor.
Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin başarısı ve Microsoft’un yapay zeka teknolojisine erkenden ulaşmak için yaptığı büyük yatırım, bu alandaki gelişimlerini hızlandırmak isteyen bazı girişimcilerin ve yatırımcıların ağzını sulandırdı. Bunun sonucunda da bazı şirketler, yapay zeka sistemlerinin eğitilmesine yardımcı olması için halihazırda çok fazla miktarda veriye sahip sosyal medya şirketlerine yöneldi.
Musk cuma günü attığı tweette, “Yeni kurulan şirketlerden tutun da dünyanın en büyük şirketlerine kadar yapay zeka ile uğraşan neredeyse her şirket aşırı miktarda veri topluyor. Bazı yapay zeka girişimlerinin eylemlerini yavaşlatmak için çok sayıda sunucuyu acil duruma getirmek zorunda kalmak oldukça can sıkıcı” dedi.
Twitter kullanıcıları son haftalarda şirketin bazı faaliyetleri zorlaştırdığını fark etmişti. Bunlar arasında internet kullanıcılarının Twitter’daki paylaşımları görebilmesi için hesaplarında oturum açmaları gibi yeni kurallar vardı.
“Bu geçici bir acil durum önlemi. Verilerimiz o kadar çok yağmalanıyordu ki bu yüzden normal kullanıcıların hizmet alma kalitesi düşüyordu!” diyerek kararını savunan Musk, “Birkaç yüz (belki de daha fazlası) şirket, Twitter verilerini gerçek kullanıcı denetimini etkileyecek kadar agresif bir şekilde alıyordu” diye de ekledi.
Yapay zeka sohbet robotlarına güç veren büyük dil modelleri için sosyal medya platformları zengin bir hazine kaynağı. Zira bu platformlar, yapay zeka sistemlerinin öğrenmeye çalıştığı sözlü iletişim türlerinden fazlaca örneğe sahip. Bu durumun önünü almak için diğer sosyal medya platformları da yeni politikalar oluşturdu.
Örneğin Reddit, verilerini almak isteyen üçüncü taraf yazılımcılardan ücret almaya başlama kararı nedeniyle tepkiyle karşılaşıyor. Şirketin CEO’su Steve Huffman geçen ay platformda yaptığı bir paylaşımda, “Reddit’in kendi kendini idame ettiren bir iş olması gerekiyor ve bunu yapabilmemiz için artık büyük ölçekli veri kullanımı gerektiren ticari kuruluşları sübvanse edemeyiz” demişti.