Oğlunun düğünü için mahalleyi aydınlatmak isterken çarpılıp can verdi
Bursa'nın Karaağız köyünde kadınların ve erkeklerin birlikte eğlenmesi muhtar ve köy heyeti kararıyla yasaklandı. Muhtar Arif Yılmaz'a 'Karar anayasaya aykırı, hukuki açıdan hiç düşündünüz mü?' diye sorduk. Muhtar 'Yok, ne gibi anayasaya uygun değil' dedi.
Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı köylerden olan Karaağız köyü muhtarı Arif Yılmaz ve köy heyeti kadınların ve erkeklerin bir arada eğlenmesini yasaklayan karara imza attı.
Karaağız Yardımlaşma Derneği Başkanı Hayri Sönmez’in sosyal medyadan paylaştığı kararda şöyle denildi:
“Köy düğünlerimizde, sünnet cemiyetlerimizde, davetiye kartı haricinde yazma, çorap, gömlek gibi davetiyeler yasaklanmıştır. Düğünlerimizde, kınalarımızda, sünnet cemiyetlerinde, asker eğlencelerinde, erkek-kadın karışık oynanması dinimiz açısından ve köy halkından gelen şikayetler üzerine uygun olmadığı görüşüne varılmıştır.
Kadınlarımızın, cumartesi günleri düğün sahibinin belirlediği bir saatte kadınlara özel eğlence düzenlemesi uygun görülmüştür. Köy halkının uyması önemle rica olunur. Alınan kararlar 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerlidir.”
İşte o karar:
Karaağız köyü Muhtarı Arif Yılmaz ile tartışma yaratan kararın ayrıntılarını konuştuk.
Muhtar Arif Yılmaz, düğün, sünnet, asker uğurlaması gibi eğlencelere harem-selamlık uygulama getiren kararı nasıl aldıklarını şöyle anlattı:
“Yazma, çorap, gömlek gibi şeyler davetiye olarak kullanılıyordu. Özellikle biz bu davetiyeler için, davetiyeler maddi olarak vatandaşa ağır geldiği için, sadece kart bastırıp davetiye göndermek için karar aldık ama bu bayanlarla erkeklerin arasında oyun dinimizce aykırı olduğu için, karara onu da ekledik. Bayanlara iki, üç saat zaman ayırıp onların oyunu bittikten sonra erkekler devreye girer. Karışık oynamaları bizim dinimize aykırı.”
– Düğüne kadınlar ve erkekler birlikte gelebilecekler mi?
Gelebilecek ama kadınlar ayrı oynayacak, erkekler ayrı. Kadınlar oynarken erkekler düğün yerinden çıkacak, erkekler oynayacağı zaman da kadınlar çıkacak. Dün akşam bizim cemiyetimiz vardı, kadınlar erkekler oynuyordu, yabancı bir ilçeden gelen birisi bizim kızlarımızı, karılarımızı videoya çekiyordu. Bu doğru bir şey değil. Köyde bu karara itiraz eden olmadı.
– Köyde erkeklerin ve kadınların bir arada oynadığı düğün yapmak isteyen biri olduğunda buna izin verilmeyecek mi?
Yok hayır, tepki olarak o vatandaşın cemiyetine katılmayabiliriz. Biz muhtarlık ve köy heyeti olarak karar aldığımız için buna herkesin uyması gerekiyor bizce.
– Anayasaya uygun bir karar değil. Hukuki açıdan hiç düşündünüz mü?
Yok, ne gibi anayasaya uygun değil. Anayasada erkeklerin kadınların karışık oynaması yazıyor mu? Anayasada bayanlar oynarken erkeklerin video çekmesi yazıyor mu?
– Siz harem-selamlık bir uygulama yapıyorsunuz ve anayasadaki kadın-erkek eşitliği ilkesine aykırı…
Sadece şöyle özetleyeyim ben, kadınlarda kına yakma var ya, o sırada kadınlara özel bir oynama zamanı vermek, karışık değil, ondan sonra erkekler oynar, kadınlar dışarıdan seyredebilir.
Yaşanan tartışmanın bir de hukuki yönüne bakalım…
Toplumsal alanlarda kadınların ve erkeklerin ayrılması anayasadaki eşitlik ilkesine aykırı…
Anayasanın 10. maddesine 2004 yılında 5170 sayılı kanunla eklenen fıkrada; kadınlar ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu, devletin bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlü olduğu, 2010 yılında 5982 sayılı kanunla eklenen cümlede de bu maksatla alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacağı hüküm altına alınmıştı.