Altında el yükselten yükseltene: Citi’ye göre ons altın üç bin dolara çıkacak
Rusya pazarından çekilmeme kararını savunan Hollanda-İngiliz ortak şirketi Unilever, çekilmeleri durumunda Rus devletinin tüm operasyona el koyacağını iddia etti.
Dünyanın en büyük yiyecek ve hızlı tüketim ürünleri imalatçılarından Hollanda-İngiliz ortak şirketi Unilever, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üstünden bir yıldan uzun zaman geçmesine rağmen Rusya’daki faaliyetlerine devam etme kararını savundu. Şirket, Rusya pazarından çıkmanın kolay olmadığını, çekilmesi durumunda Rus devletinin tüm operasyona el koyacağını iddia etti.
Unilever’in açıklaması, Moral Rating Agency (Ahlaki Derecelendirme Kurumu) adlı sivil toplum örgütünün, Unilever’in Rus ekonomisine yıllık 579 milyon sterlin katkıda bulunduğunu belirten raporunun ardından geldi. Örgütün kurucusu Mark Dixon “Unilever bahanelerin arkasına sığınmayı bırakmalı. Sattıkları bir dondurma, Putin’in bir mermi almasına olanak sağlıyor olabilir” dedi.
Geçen yılki işgalin ardından Apple’dan Levi’s’a kadar pek çok Batılı şirket Rusya pazarından çekilmişti. Buna gerekçe olarak yaptırımlar ve etik nedenler gösterilmişti. Fakat Unilever Rusya’daki faaliyetlerine devam eden tek Batılı şirket değil. ABD’li hızlı tüketim devi Procter&Gamble da Rusya’daki operasyonlarını azaltsa da sonlandırmış değil.
Unilever, raporda yöneltilen eleştirilere yanıt olarak Rusya’ya ihracat ve ithalata son verdiklerini, Rus pazarında reklam harcamasını da sonlandırdıklarını söyledi. Şirket, Rusya’da yalnızca temel ihtiyaç ürünlerini sattıklarını da ekledi.
BBC’ye bir açıklama gönderen Unilever, Rusya’dan çekilmeleri durumunda 3 bine yakın Rus çalışanlarının iş güvencesinin kalmayacağını belirtti. Bu hafta bir diğer Batılı şirket Shell de Rusya ile ticareti nedeniyle eleştirilmişti. Petrol devinin Rus enerji pazarından çekilmeye söz vermesine rağmen Rusya’dan gaz aldığı ortaya çıkmıştı. Shell eleştirilere yanıt olarak bu ticaretin uzun vadeli sözleşmelerin dayattığı işlemler olduğunu ve herhangi bir yaptırımı delmediğini söylemişti.
Uluslararası 1.500’ü aşkın şirketin yaklaşık üçte ikisi Rusya’da faaliyetlerini durdururken, 555 şirket kısmen veya normal şekilde ülkede kalmayı sürdürüyor. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Batılı ülkeler, Moskova’ya yaptırım kararı alarak Rus ekonomisine zarar vermeyi planlarken, yaptırım kararlarının ardından çoğu Batılı şirket, Rusya’da faaliyetlerine son vereceğini açıklamıştı.
Yale Yönetim Okulu İcra Liderliği Enstitüsü’nün veri tabanında, “ülkeden tamamen çıkanlar”, “Rusya’daki faaliyetlerini geçici olarak durdurmasına veya askıya almasına rağmen ülkeye geri dönüş kapısını açık bırakanlar”, “Rusya’da bazı iş kollarını sürdürmesine karşın önemli ölçüde faaliyetini sonlandıranlar”, “işlerini sürdürürken gelecek yatırımlarını veya büyümeyi erteleyerek zaman satın alanlar” ve “normal şekilde işlerine devam eden şirketler” sınıflandırıldı.
Buna göre, Rusya’dan tamamen çıkanların olduğu kategoride 525 şirket, faaliyetlerini geçici durduran veya askıya alanları oluşturan kategoride 503 şirket, bazı iş kollarını sürdürenlerin olduğu kategoride 151 şirket, zaman satın alanları oluşturan kategoride 177 şirket ve işlerine normal şekilde devam eden kategoride ise 227 şirket bulunuyor. Toplam sayısı 1500’ü aşan bu şirketlerin üçte ikisini Batılı, kalan kısmını çok uluslu şirketler oluşturuyor. Bu şirketler arasında toplam 555 şirket, kısmen veya normal şekilde Rusya’daki faaliyetlerini sürdürüyor.