Hollanda Ukrayna’ya 18 adet F-16 gönderecek

Hollanda Başbakanı Mark Rutte Ukrayna’ya 18 adet F-16 savaş uçağı göndereceklerini açıkladı. Rutte ayrıca Ukrayna'ya AB üyelik sürecinde yardım edeceklerini söyledi.

Dünya 23 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte. / Fotoğraf: AA

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda ikinci yıl dönümüne yaklaşılırken Batılı güçlerin yardımıyla ayakta kalmaya devam eden Kiev’e Hollanda’dan sevindirici haber geldi. ABD yardımları Kongre’deki Cumhuriyetçi oylarıyla tıkanırken Amsterdam atağa kalktı. Hükümetten yapılan açıklamada, Hollanda’nın “Rusya’nın işgaline karşı mücadelesine yardımcı olmak” için Ukrayna’ya 18 adet F-16 savaş uçağı teslim edeceği duyuruldu.

Geçici Başbakan Mark Rutte  X hesabından yaptığı açıklamada “F-16’ların teslimatı Ukrayna’ya askeri destek konusunda yapılan anlaşmaların en önemli unsurlarından biridir. Bugün Devlet Başkanı Zelenski’ye hükümetimizin Ukrayna’ya teslim edilmek üzere ilk 18 F-16 savaş uçağını hazırlama kararını bildirdim” dedi.

Rutte, savaş uçaklarının teslimatı için Hollanda Dışişleri Bakanlığı’nın ihracat izninin ve Ukrayna’daki personel ve altyapı kriterlerinin yerine getirilmesinin beklendiğini sözlerine ekledi ve bu kararların uygulanması için bir tarih vermedi. Ancak hükümet, bu duyurunun uçakların teslimata hazırlanması için fon ve personel ayrılması gerektiğini söyledi.

Ukrayna’nın AB üyelik sürecine de değinen Rutte şu ifadeleri kullandı:

Başkan Zelenski ile tekrar konuştum. Geçen hafta Avrupa Konseyi’nin Ukrayna’yla katılım müzakerelerinin başlatılması yönünde aldığı önemli kararı da tartıştık. Ukrayna’nın şu ana kadar kaydettiği ilerlemeden oldukça etkilendim. Hollanda, katılım sürecinin gerektirdiği reformlar üzerinde çalışmaya devam ederken Ukrayna’ya yardım etmeye hazır. Ayrıca Başkan Zelenski’ye, Hollanda’nın Şubat 2024’teki Avrupa Konseyi toplantısında AB’den gelecek mali destek konusunda anlaşmaya varılmasını sağlamak için her türlü çabayı göstereceğine dair güvence verdim.”

Zelenski’den teşekkür

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de X hesabından yaptığı açıklamada “Mark Rutte ile görüşerek Hollanda hükümetine 18 F-16 jetinin Ukrayna’ya teslimatı için hazırlıklara başlama kararı dolayısıyla teşekkür ettim” dedi.

Zelenski, Hollanda’nın AB üyeliği sürecinde Ukrayna’ya verdiği desteği hatırlatarak “Ukrayna’nın AB’ye katılım müzakerelerinin başlatılmasını aktif olarak desteklediği için Hollanda’ya teşekkür ettim ve Ukrayna’ya mümkün olan en kısa sürede 50 milyar euro’luk uzun vadeli AB yardımı sağlanmasının önemini vurguladım” ifadelerini kullandı.

“Cephedeki gelişmeleri, Karadeniz’deki durumu ve Ukrayna’nın topçu, insansız hava araçları ve hava savunması dahil mevcut askeri ihtiyaçlarını tartıştık” diyen Zelenski “G7 Vilnius Deklarasyonu’nun ardından güvenlik garantilerine ilişkin ortak çalışmalarımızı sürdürme konusunda mutabakata vardık. Ayrıca bir sonraki toplantıyı ve Ukrayna’nın adil barış vizyonuna yönelik uluslararası desteği daha da pekiştirme çabalarını görüştük” diyerek sözlerini noktaladı. 

İlk F-16’lar eğitim için Romanya’ya gönderilmişti

Hollanda, ABD yapımı ilk F-16’larını geçen ay Romanya’da Ukraynalı pilotlar ve personel için kurulan yeni bir eğitim tesisine göndermişti.

Danimarka, Norveç ve Belçika da ABD hükümetinin pilot eğitimi tamamlanır tamamlanmaz gerekli onayların ardından Ukrayna’ya F-16 jetleri vereceklerini açıklamışlardı.

Stoltenberg: Rusya, Ukrayna'yı sonsuza kadar kaybettiStoltenberg: Rusya, Ukrayna’yı sonsuza kadar kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.