Ukrayna Savaşı: Rusya ‘Harry Potter Kalesi’ni vurdu, Zelenski ‘Elinizi çabuk tutun’ dedi

Ukrayna Savaşı cephelerde tüm şiddetiyle sürerken Rusya Odessa'ya düzenlediği saldırıda 'Harry Potter Kalesi'ni vurdu. Ölümcül saldırının ardından açıklama yapan Zelenski Batı'ya seslendi, yardımlar konusunda "Elinizi çabuk tutun" mesajı verdi.

Dünya 30 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Ukrayna'nın Odessa kentinde bulunan ve yerel halkın 'Harry Potter Kalesi' dediği tarihi yapı Rus hava saldırısına hedef oldu. / Fotoğraf: DHA

Rusya-Ukrayna Savaşı üçüncü yılında da devam ederken iki ülke karşılıklı olarak birbirini vurmaya devam ediyor. Ukrayna çoğunlukla Rusya’nın enerji altyapısını hedef alırken Rusya son olarak doğudaki birçok köyün kontrolünü ele geçirdi.

Moskova son hava saldırısında Ukrayna’nın Odessa kentinde yerel halkın ‘Harry Potter Kalesi’ dediği tarihi yapıyı vurdu. Ukraynalı yetkililer saldırıda dört kişinin yaşamını yitirdiğini, 30’dan fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Odessa Bölge Başkanı Oleh Kiper saldırıda üç kadın ve bir erkeğin öldüğünü, yaralılar arasında dört ve 16 yaşında ikir çocuğun yanı sıra hamile bir kadının da olduğunu söyledi. Sivillere ait evlerin ve altyapının hasar gördüğü de bildirildi.

Yerel basına göre saldırı sırasında binada olan eski milletvekili Serhiy Kivalov yaralandı. Tarihi bina Kivalov’un başkanı olduğu Odessa Hukuk Akademisi’nin kontrolünde.

Zelenski: Rusya yavaş silah teslimatından yararlanıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Rusya’nın Batı’nın askeri yardım sevkiyatının yavaş ilerlemesinden faydalanarak saldırıya geçtiğini söyledi.

Zelenski’nin yorumları ABD’nin Ukrayna’ya 60 milyar doları aşkın askeri yardım içeren bir paketi kabul etmesinin ardından geldi. Ukrayna lideri yardımın bir kısmının ulaşmaya başladığını ancak daha hızlı ulaştırılması gerektiğini söyledi.

Zelenski NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte yaptığı konuşmada “Ukrayna’nın galip gelmesi için çok geç değil” dedi.

Kiev’de düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Devlet Başkanı Zelenski “Rus ordusu şu anda ortaklarımızdan, özellikle de Amerika Birleşik Devletleri’nden malzeme bekleyişimizin uzamasından faydalanıyor. İşte tam da bu nedenle teslimatın hızlanması cephede istikrarın sağlanması anlamına geliyor” dedi.

Ukrayna’nın topçu mermilerine ve hava savunma sistemlerine olan ihtiyacını özellikle belirten Zelenski “Ortaklarımız bunların hepsine sahip ve şu anda Ukrayna’da Rus teröristlerin emellerini yok etmek için çalışıyor olmalılar. Rus ordusu daha ileri saldırı eylemlerine hazırlanıyor” diye konuştu.

Stoltenberg: Ukrayna bir gün NATO üyesi olacak ama şimdi değil

Stoltenberg de Kiev’in silaha ihtiyacı olduğunu kabul ederek “Ukrayna’nın aylardır silahsız olduğunu ve mühimmatını karneye bağlamak zorunda kaldığını” söyledi.

NATO genel sekreteri ABD askeri yardımındaki altı aylık gecikmenin “savaş alanında ciddi sonuçlara” yol açtığını ifade etti. Ancak Stoltenberg silahların teslim edilmesinin gidişatı değiştirmeye yardımcı olacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi ve şöyle dedi:

“Müttefiklerimiz daha fazla ne yapabileceklerini araştırıyorlar ve yakında yeni açıklamalar bekliyorum. Dolayısıyla Ukrayna’nın acil ihtiyaçlarını karşılamak için çok çalışıyoruz.”

Stoltenberg ayrıca Ukrayna’nın bir gün NATO üyesi olacağını ve bunun Kiev için önemli bir stratejik hedef olduğunu vurguladı, ancak temmuz ayında ittifakın Washington zirvesinde resmi bir davetin olası olmadığını da sözlerine ekledi.

Rusya şubat ayında ele geçirdiği Avdiivka’nın kuzeyinde yer alan Semenivka köyünü de ele geçirdiğini açıklamıştı. Moskova geçen pazar günü de yakınlardaki Novobakhmutivka köyünün kendi güçlerinin eline geçtiğini duyurdu.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırski, Rusya’nın çok sayıda saldırısı karşısında “cephe hattındaki durumun kötüleştiğini” ve Ukrayna güçlerinin Donetsk bölgesinin doğusundaki mevzilerden çekildiğini söylemişti.

98 yaşındaki Ukraynalı kadın: İkinci Dünya Savaşı’nı da gördüm, bu çok farklı

Pazartesi günü Ukrayna İçişleri Bakanlığı 98 yaşındaki bir kadının Rusya’nın kısmen işgal ettiği doğu köyü Ocheretyne’den Kiev’in kontrolündeki bölgelere kadar bombardıman altında iki sopayla 10 kilometreden fazla yürüdüğünü söyledi.

Adının Lidiya Stepanivna olduğu belirtilen kadının bir yardım merkezindeki görüntülerde “O savaştan (İkinci Dünya Savaşı) sağ çıktım ve bu savaştan da sağ çıkıyorum” dediği duyuluyor. Kaçışı sırasında birkaç kez düştüğünü ve yerde dinlenmek zorunda kaldığını söyledi:

“Bu savaş o savaş gibi değil. Evler yanıyor ve ağaçlar kökünden sökülüyor.”

Bu ayın başlarında ABD, Rusya’nın saldırılarıya mücadeleye yardımcı olması için Ukrayna’ya milyarlarca dolarlık yeni askeri yardımı nihayet onaylayarak altı aydır süren kongre çıkmazına son vermiş ve Kiev’in azalan malzemelerinin yeniden stoklanacağına dair umutlarını artırmıştı.

Ukrayna kuvvetleri son aylarda mühimmat ve hava savunma sistemi sıkıntısı çekiyor. Yetkililer can ve toprak kayıplarından ABD ve diğer Batılı müttefiklerin askeri yardımlarındaki gecikmeleri sorumlu tutuyor.

Kraliyet ailesinden ilk ziyaret

Cephede savaş tüm hızıyla sürerken Ukrayna’ya yardımını savaşın başladığı Şubat 2022’den beri sürdüren İngiltere’den Kiev’e o tarihten bu yana kraliyet düzeyinde ilk ziyaret gerçekleşti. Ziyareti gerçekleştiren isim İngiltere Kralı 3. Charles’ın kardeşi Edinburgh Dükü Prens Edward’ın eşi Düşes Sophie.

İngiltere kraliyet ailesinin X hesabından yapılan açıklamada Edinburgh Düşesi Sophie’nin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve eşi Olena Zelenska ile bir araya geldiği bildirildi.

Savaştan etkilenen Ukraynalılarla da görüşen düşes, Kiev’deki Birleşmiş Milletler (BM) yardım merkezine de uğradı ve burada yetkililerden bilgi aldı.

Bu beklenmedik ziyaret Ukrayna’ya yönelik kraliyet desteğinin sembolik bir mesajı olarak yorumlandı. 2022’de savaşın başlamasından kısa bir süre sonra o zaman Galler Prensi olan Charles, sınırı geçerek Romanya’ya gelen Ukraynalı mültecileri ziyaret etmişti. Prens William da Polonya’da Ukrayna sınırına yakın İngiliz birliklerine ziyarette bulunmuştu.

Ukrayna doğuda birçok köyü kaybetti, ordudan uyarı: Durum kötüleşiyorUkrayna doğuda birçok köyü kaybetti, ordudan uyarı: Durum kötüleşiyor

Rusya enerji santrallerini vuruyor, Ukrayna petrol rafinerilerini hedef alıyorRusya enerji santrallerini vuruyor, Ukrayna petrol rafinerilerini hedef alıyor

Zaporijya Nükleer Santrali dronlarla vuruldu, Ukrayna ve Rusya birbirini suçladıZaporijya Nükleer Santrali dronlarla vuruldu, Ukrayna ve Rusya birbirini suçladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.