Prigojin’in ölmeden önceki son videosu: ‘Her şey yolunda’

Wagner şefi Yevgeni Prigojin'in ölmeden önceki son video kaydında, öldüğü, ölmese bile yakında öleceği yönündeki spekülasyonlara, "Her şey yolunda" yanıtını verdiği görüldü.

Dünya 1 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Yevgeni Prigojin, ölümünden birkaç gün önce.

Rus paralı asker grubu Wagner’in şefi Yevgeni Prigojin, ölümünden önce çekilen ancak yeni yayınlanan bir videosunda sağlığıyla ilgili söylentilere ve suikasta uğrayacağı yönündeki spekülasyonlara yanıt verdi.

Wagner grubuna bağlı Grey Zone Telegram kanalının yayınladığı videoda Prigojin, “Hayatta olup olmadığımı ve durumumu konuşanlar. Şu anda 2023 yılının ağustos ayının ikinci yarısında, hafta sonundayız. Afrika’dayım” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Demem o ki ölümüm, özel hayatım, işim ya da başka konularda atıp tutanlara sesleniyorum, her şey yolunda.”

Hareket halindeyken çekilen videonun yeri ya da tam olarak ne zaman çekildiği henüz bilinmiyor ancak Prigojin ölümünden iki gün önce Afrika’da çekilen bir videosunda yeni Wagner savaşçıları aradığını duyurmuş ve Afrika’yı ‘özgürleştirmekten’ bahsetmişti. Prigojin’in o videodaki kıyafetiyle yeni yayınlanan videodaki görünümü birbiriyle uyuşuyor.

‘Ağustos ayının ikinci yarısında bir hafta sonu’ göndermesi ise son videosunun ölümünden birkaç gün önce 19 veya 20 Ağustos’ta çekilmiş olduğu anlamına geliyor.

Prigojin, Wagner’in ayaklanmasından iki ay sonra 23 Ağustos’ta özel jetinin düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Wagner şefinin güvenliğinden endişe duyduğu, suikasttan kaçınmak için sık sık dublör kullanıp kılık değiştirdiği biliniyordu. Kremlin, Prigojin’in ölümünde Rus hükümetinin bir parmağı olduğu iddialarını ‘kati suretle’ reddetti.

Rus yetkililer kazanın nedenini araştırsa da henüz olayın nasıl yaşandığına dair bir açıklama getiremedi. Ayrıca Rusya’nın uluslararası soruşturma birliklerinden yardım almayı reddettiği de iddia ediliyor.

Kremlin: Prigojin'in uçağının kasten düşürülmüş olma ihtimali de soruşturuluyorKremlin: Prigojin’in uçağının kasten düşürülmüş olma ihtimali de soruşturuluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.