Ukrayna savaşının 442’nci günü: Zaporijya santralinde ‘eleman açığı’ krizi, Polonya Kaliningrad’ın ismini değiştirdi

Ukrayna savaşında 442'nci günü geride bıraktık. Bahmut'taki sıcak çatışmalar devam ediyor. Rusya'nın geçen hafta Zaporijya bölgesinde başlattığı tahliye çalışmalarıyla ilgili olarak Ukrayna'dan yeni bir iddia geldi. Öte yandan Polonya, Kaliningrad'ın ismini Krolewiec olarak değiştirdi.

Dünya 12 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, Zaporijya’daki durumun giderek daha fazla belirsizliğe sürüklendiği uyarısında bulundu. Fotoğraf: AA

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üzerinden 442 gün geçti. Bahmut’taki çatışmalar devam ederken, Zaporijya bölgesinde tahliyeler endişe yaratmaya devam ediyor.

Ukrayna’nın atom enerjisi şirketi Energoatom, Ukrayna’nın Rus işgali altındaki Zaporijya Nükleer Santrali’nde bulunan yaklaşık 2700 Ukraynalı personelin başka bir yere gönderilmesinin planlandığını iddia ederek, tesisin ‘kalifiye eleman sorunu’ yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Rusya geçen yıl savaşın başlarında nükleer tesisi ele geçirmesinin ardından Rusya’nın enerji şirketi Roastom burada çalışan personelle iş akdi yapmıştı. Rusya son günlerde Zaporijya yakınlarında tahliyelere başladı. Tahliye kentlerinden biri de tesis çalışanlarının ailesinin yaşadığı Enerhodar’dı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, tesis çalışanlarının ailelerinin Rusya’nın güneyindeki Rostov’a götürüldüğünü ve geçici kamplara yerleştirildiğini söyledi. Öte yandan tesis çalışanlarının şu anda Enerhodar’dan ayrılmalarının yasak olduğu belirtildi.

Tahliyenin neden gerçekleştirildiği konusunda ise bir bilgi verilmedi. Ancak Kievli yetkililer, Ukrayna’nın gerçekleştireceği karşı saldırılara karşı böyle bir tahliye çalışmasının başladığını söylüyor. Analistler de Ukrayna’nın saldırısının Zaporijya bölgesine odaklanabileceğini ve güneydeki Azak Denizi kıyısına doğru ilerleyerek Rus güçlerini ikiye bölmeye çalışabileceğini söylüyor.

Energoatom, Telegram’da yaptığı açıklamada bu işçilerin aileleriyle Rusya’ya götürüleceğini öne sürdü. Şirket, personelin tesisten çıkarılmasının zaten bir sorun olan eleman açığını daha da kötüleştireceğini söyledi.

Polonya’da Rusya’yı kızdıracak hamle

Polonya Kalkınma Bakanı Waldemar Buda, Rus şehri Kaliningrad’ın artık resmi kayıtlarda 15’inci ve 16’ncı yüzyıllarda Polonya Krallığı tarafından yönetildiği dönemdeki adı olan Krolewiec şeklinde yer alacağını açıkladı.

Baltık kıyısında Litvanya ve Polonya arasında sıkışmış kalan Rus toprağı Kaliningrad, İkinci Dünya Savaşı’na kadar Königsberg olarak biliniyordu. Savaş sonrasında Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilince politikacı Mihail Kalinin’in onuruna Kaliningrad oldu. Varşova ise Kalinin’in 1940’daki Katyn katliamıyla bağlantısı olduğunu söylüyor. Yaklaşık 22 bin Polonyalı subay, bu katliamda Sovyet güçleri tarafından idam edilmişti.

Buda Polonya’nın dilde Ruslaşmayı istemediğini dile getirirken Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise bunun ‘çılgınlığın sınırındaki bir karar’ olduğunu söyledi. Şehir sakinleri de Kaliningrad isminin Krolewiec olarak değiştirilmesinden rahatsız. Bir kişi, “Bu topraklar bizim atalarımız tarafımızdan fethedildi. Burası bizim topraklarımız. Krolewiev diye bir yer olamaz” dedi.

Ukrayna savaşının 441'inci günü: Rus askerleri Bahmut'tan iki kilometre çekildi, ABD'den Ukrayna'ya 1.2 milyar dolarlık destekUkrayna savaşının 441’inci günü: Rus askerleri Bahmut’tan iki kilometre çekildi, ABD’den Ukrayna’ya 1.2 milyar dolarlık destek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.