Ukrayna savaşının 441’inci günü: Rus askerleri Bahmut’tan iki kilometre çekildi, ABD’den Ukrayna’ya 1.2 milyar dolarlık destek

Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Aleksandr Sırskiy, aylardır devam eden Bahmut kuşatmasında Rus birliklerini iki kilometre kadar püskürttüklerini bildirdi. Öte yandan ABD, Ukrayna'ya 1.2 milyar dolarlık ek yardımda bulunacağını açıkladı.

Dünya 11 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Rusya-Ukrayna savaşının en sıcak çatışmalarının yaşandığı Bahmut bölgesinde Ukrayna ordusunun cephe hatlarından biri. Fotoğraf: AA

Rusya’nın Ukrayna’yı geçen yıl işgalinden bu yana 441 günü geride bıraktık. Tarafların son aylardaki en azılı çatışmaları stratejik önemi oldukça az olan Bahmut’ta yaşanıyor. Ukrayna’dan yapılan yeni bir açıklamaya göre bölgede yeni bir gelişme oldu.

Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Aleksandr Sırskiy, Bahmut’taki savunma faaliyetlerinin meyvelerini aldıklarını söyleyerek, cephenin bazı kesimlerinde Rus askerlerinin iki kilometre kadar geri çekildiğini açıkladı.

Sırskiy, bölgede varlığını gösteren Rus paralı asker grubu Wagner’in gücünün zayıfladığını ve bazı cephelerde Wagner savaşçılarının yerine Rus ordusunun hazırlık olmayan birliklerinin getirildiğini ancak onların da geri çekildiğini aktardı.

Rusya’nın Zafer Günü’ne denk gelen 9 Mayıs’a kadar Bahmut’u ele geçirme planlarının boşa çıktığını da vurgulayan Sırskiy, Bahmut içi mücadelenin devam ettiğinin altını çizdi.

ABD’den Ukrayna’ya 1.2 milyar dolarlık destek

ABD Savunma Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada ABD’nin Ukrayna’ya yeni hava savunma füzeleri, topçu mühimmatı ve uydu kamerası satın alması için 1.2 milyar dolarlık bir destek sağlayacağını duyurdu. ABD’nin bu yardımı, Kiev’in doğrudan savunma sanayi alanında mühimmat satın almasına olanak tanıyan Ukrayna Güvenlik Yardım Girişimi adındaki programın parçası olarak yapılacak.

Hükümet kayıtlarına göre Washington 2016’dan 2021’e kadar Kiev’e aynı girişim kapsamında 1.32 milyar dolardan fazla yardımda bulundu. ABD işgalden bu yana ise söz konusu girişim kapsamında Ukrayna’ya 14.6 milyar dolarlık yardım yaptı.

Rusya'da Zafer Günü kutlaması: Putin'in hedefinde Batı vardıRusya’da Zafer Günü kutlaması: Putin’in hedefinde Batı vardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.