Rusya’da Zafer Günü kutlaması: Putin’in hedefinde Batı vardı

Rusya'da Zafer Günü'nde konuşan Devlet Başkanı Vladimir Putin, anavatanlarına yönelik bir kez daha gerçek bir savaş başlatıldığını söylerken, uluslararası terörizmi püskürttüklerini belirtti. Putin, Batı'yı hedefe koyarken, 'Rus düşmanlığını ve saldırgan milliyetçiliğini kışkırtıyor' dedi.

Dünya 10 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Bu yılki Zafer Günü geçit törenine de askeri helikopter ve uçaklar katılmadı. Bu kez tanklar da yoktu.

Rusya’da, Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nı mağlup etmesinin 78’inci yıl dönümü nedeniyle yapılan kutlamalarda Moskova Kızıl Meydan’da askeri geçit töreni düzenlendi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanı sıra Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın katıldığı törende 8 binden fazla asker yer aldı.

Bu askerlerin arasında Ukrayna’da özel askeri operasyona katılanların da bulunduğu belirtildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun askerleri selamlamasının ardından Putin bir konuşma yaparken, hedefinde Batı vardı.

Putin konuşmasında, Nazi Almanyası’nın fedakârlıklarla mağlup edildiğine dikkati çekerek, “Anavatanımıza karşı bir kez daha gerçek bir savaş başlatıldı ancak uluslararası terörizmi püskürttük, Donbas sakinlerini koruyacağız ve güvenliğimizi sağlayacağız. Batılı küreselci seçkinler hâlâ ayrıcalıklarından bahsediyor, insanları birbirine düşürüyor ve toplumları bölüyor, kanlı çatışmaları, darbeleri, Rus düşmanlığını ve saldırgan milliyetçiliğini kışkırtıyor, nefret ekiyor, aile, insanı insan yapan geleneksel değerleri yok ediyor” dedi.

Aşırı hırs ve kibrin trajedilere yol açtığını belirten Putin, “Ukrayna halkının yaşadığı felaketin nedeni budur. Darbenin ve Batılı efendilerinin suçlu rejimlerinin rehinesi, acımasız, bencil planlarının uygulanmasında bir pazarlık kozu haline geldiler” şeklinde konuştu.

Putin, Rusya için dost olmayan bir halkın bulunmadığına işaret ederek, Rusya’nın da dünyadaki çoğu halk gibi barışçıl, özgür ve istikrarlı bir gelecek istediğini söyledi.

Askeri geçitte, askeri uçak ve helikopterler geçiş yapmazken, tanklar da bu gösteride yer almadı. Sadece zaferin sembolü olan tarihi T-34 model tank geçiş yaptı.

Rusya bugün Zafer Günü'nü kutluyor: Etkinlikler küçük ölçekli olacak, Zelenski 9 Mayıs'ı Avrupa Günü ilan ettiRusya bugün Zafer Günü’nü kutluyor: Etkinlikler küçük ölçekli olacak, Zelenski 9 Mayıs’ı Avrupa Günü ilan etti

Ukrayna savaşında 439'uncu gün: Tahıl anlaşması durduruldu, art arda füze saldırıları gerçekleşti, 11'inci yaptırım paketi yoldaUkrayna savaşında 439’uncu gün: Tahıl anlaşması durduruldu, art arda füze saldırıları gerçekleşti, 11’inci yaptırım paketi yolda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.