Rusya bugün Zafer Günü’nü kutluyor: Etkinlikler küçük ölçekli olacak, Zelenski 9 Mayıs’ı Avrupa Günü ilan etti

Rusya'nın geçen yıl başlattığı ve henüz bitmekten çok uzak görünen Ukrayna işgalinin gölgesinde düzenlenecek olan 9 Mayıs Zafer Günü kutlamaları bu yıl geçen senekinden oldukça farklı geçecek.

Dünya 9 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Rusya'nın Ankara Büyükelçiliğinde 9 Mayıs Zafer Günü kutlamaları kapsamında Rus Dili Eğitmenleri ve Tercümanlar Derneği tarafından 'Ölümsüz Alay' yürüyüşü düzenlendi. Fotoğraf: AA

Rusya genelinde her yıl 9 Mayıs tarihi, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın yenilmesinde Sovyetlerin katkısını onurlandırmak üzere düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ancak bu sene bir farklılık var: Her yıl görkemli bir şekilde kutlanan gün, bu yıl güvenlik endişesi nedeniyle küçük ölçekli kutlanacak.

Ülke genelinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dahil olmak üzere yüz binlerce kişinin katılarak, İkinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdığı ulusal Ölümsüz Alay gösterisi iptal edildi. Bunun yerine törenin daha farklı formatlarda gerçekleştirileceği belirtildi.

Ölümsüz Alay için açılan internet sitesinde kişilerin hayatını kaybeden yakınlarının fotoğraflarını arabalarına koyabilecekleri, elbiselerinin üzerine bastırabilecekleri ya da sosyal medyada profil resmi yapabilecekleri yazıldı. Başkent Moskova’daki Kızıl Meydan’da dünyaca ünlü askeri teçhizat geçit töreni de halka kapalı olacak. Dileyenler töreni televizyon kanallarından canlı olarak izleyebilecek.

2022’deki Zafer Günü etkinliklerinde 125 kişi savaş karşıtı protestolar yaptığı için gözaltına alınmıştı. Ayrıca Rusya, Ukrayna savaşındaki son ölü sayısını Eylül 2022’de 5937 olarak açıklamış ve bir daha da sayıyı güncellememişti. Batılı kaynaklar ise ölen ve yaralanan Rus askerlerinin sayısının 200 bine yaklaştığını tahmin ediyor. Törende korkulan bir mesele de aslında bu savaşta hayatını kaybeden kişilerin ailesinin, yavrularının fotoğraflarıyla sokaklara dökülmesi.

Ama tabii en büyük endişeyi son zamanlarda artan saldırılar oluşturuyor. Daha geçen hafta Kremlin Sarayı’na iki adet insansız hava aracı saldırısı gerçekleşti. Bunun akabinde Kremlin yanlısı Rus yazar Zahar Prilepin’in aracı bombalı saldırıya uğradı. Tüm bunlardan Ukrayna ve ABD’yi sorumlu tutan Rusya, zafer kutlamalarını tamamen iptal etmese de önlemleri artırmayı elzem görüyor.

Ukrayna 9 Mayıs’ı Avrupa Günü ilan etti

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise Ukrayna’da da Zafer Günü olarak kutlanan bayramı iptal ederek aynı tarihi Avrupa Günü olarak kutlayacakları karara imza attı. Kararın Avrupa ile ilişkileri güçlendirmek ve kıtada barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması için alındığını belirten Zelenski, Zafer Günü’nün de 8 Mayıs’ta kutlanmasına yönelik bir yasa tasarısı da sunduğunun altını çizdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’dan ise tepki gecikmedi. Zelenski’yi Hz. İsa’ya ihanet ettiği rivayet edilen Yehuda’ya benzeten Zaharova, “Düşmandan daha kötüsü nedir? Haindir. O da Zelenski. Yehuda’nın 21’inci yüzyılda vücut bulmuş hali” dedi.

Ukrayna savaşının 438'inci günü: Zaporijya'daki tahliyeler endişe yarattı, Wagner şefi mühimmat sözü aldıUkrayna savaşının 438’inci günü: Zaporijya’daki tahliyeler endişe yarattı, Wagner şefi mühimmat sözü aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.