Ukrayna savaşının 438’inci günü: Zaporijya’daki tahliyeler endişe yarattı, Wagner şefi mühimmat sözü aldı

Rusya'nın geçen yıl ele geçirdiği Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde tahliyeler başlatmasının ardından Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan (UAEA) da santralin güvenliği konusunda uyarılar geldi. Mühimmat eksikliği sebebiyle sinir krizi geçiren Wagner şefi Yevgeni Prigozhin hükümetten söz aldı.

Dünya 8 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Rusya Zaporijya Nükleer Santrali'ni ele geçirdiğinden beri Zaporijya da cephe hattında yer alıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Rus güçlerinin geçen yıl Ukrayna’nın güneyindeki Zaporijya’da bulunan altı reaktörlü santrali ele geçirmesinden bu yana endişelerini defalarca dile getirdi. Ukrayna’yı bombardımanları artırmakla suçlayan Rusya, geçen hafta çocuklu ve yaşlı ailelerin Enerhodar kasabasından geçici olarak ayrılması emrini verdi. Bu da bölgedeki çatışmaların tırmanacağı yönündeki kaygıları iyice artırdı.

UAEA Başkanı Rafael Grossi, cumartesi günü yaptığı açıklamada Zaporijya santralinin olduğu bölgedeki durumun giderek ‘öngörülemez’ ve ‘tehlikeli’ bir hal aldığını söyleyerek, “Santralin karşı karşıya olduğu somut nükleer güvenlik tehlikesi konusunda son derece endişeliyim” dedi.

Nükleer santral personelinin sahadaki işlerine devam ettiğini bildiren Grossi, personellerinin ailesinin yaşadığı Enerhodar kasabasının sakinlerinin ise tahliye edildikleri yönünde bilgi aldıklarını ve bölgedeki durumu yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Enerhodar, Zaporijya bölgesindeki diğer 18 cephe hattını da içine alan daha büyük tahliye kararının ufak bir parçası. Zaporijya Oblastı’na bağlı Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov, Rus güçlerinin cuma gününden itibaren her 20-30 dakikada bir kalkan otobüslerle hızlı bir tahliye gerçekleştirdiğini iddia ediyor.

Beklenen Ukrayna saldırısının eli kulağında olabilir

Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Kremlin Sarayı’na bu hafta iki adet kamikaze insansız hava aracı saldırısı gerçekleşmişti. Saldırıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i hedef aldığını söyleyen Kremlin, bu işin arkasında Ukrayna ve ABD’nin olduğunu ileri sürmüştü. Öte yandan Kremlin yanlısı yazar Zahar Pripelin, Nijniy Novgorod şehri yakınlarında arabasında meydana gelen patlamada yaralanırken, yardımcısı da hayatını kaybetti.

Ukrayna son aylarda Rus güçlerine karşı saldırı hazırlığı içindeydi. Bazı analistler yaşanan son olaylardan yola çıkarak saldırının çok yakında olacağı tahmininde bulunuyor.

Ukrayna, Rusya'nın emsalsiz füzesini vurdu, Bahmut'taki savaşta Wagner çıkıyor Kadirov giriyorUkrayna, Rusya’nın emsalsiz füzesini vurdu, Bahmut’taki savaşta Wagner çıkıyor Kadirov giriyor

Rusya’nın zaiyatı 193 bine yükseldi

Öte yandan Ukrayna ordusunun son tahminlerine göre savaşın başından bu yana hayatını kaybeden ya da yaralanan Rus askerlerinin sayısı 193 bin 430’a ulaştı. Ukrayna’nın açıklamasına göre altı tank ve 10 zırhlı aracın daha imha edildi, şimdiye kadar imha edilen tank sayısı 3 bin 723’e ulaşırken, zırhlı araç sayısı ise 7 bin 248’e yükseldi.

İngiltere Savunma Bakanlığı’na göre de Rusya’da durumlar iyi gitmiyor. Bakanlığın paylaştığı istihbaratta Rusya’nın nüfusunun son üç yılda beklenenden 2 milyon daha fazla azaldığı ve bu düşüşe Covid-19 pandemisi ile Ukrayna’daki savaşın sebep olduğu belirtildi. Buna göre 1.2 milyon kişi 2022 yılında Rusya’yı terk etti, bunların arasında çok sayıda genç ve iyi eğitimli insan bulunuyor.

Wagner, Rus hükümetinden mühimmat sözü aldı

Rus paralı asker grubu Wagner’in yöneticisi Yevgeni Prigozhin cuma günü adeta sinir krizi geçirerek, ülkenin savunma şeflerine saydırdığı birtakım videolar yayımlamıştı. O videolarda Wagner altında savaşan kişilerin mühimmat eksikliğinden dolayı can verdiğini dile getiren Prigozhin, stratejik olarak pek bir önemi olmasa da bir aydan uzun bir süredir çatışmaların sürdüğü Bahmut’tan çekileceklerini açıklamıştı.

Prigozhin, dün sabah Telegram kanalında yayımladığı bir mesajda ise hükümetin kendisine dilediği kadar mühimmat sağlama sözü verdiğini açıkladı.

Wagner'in yöneticisi Prigozhin, Rusya'nın savunma şeflerine kükredi: Siz semiresiniz diye Rus askeri burada can veriyorWagner’in yöneticisi Prigozhin, Rusya’nın savunma şeflerine kükredi: Siz semiresiniz diye Rus askeri burada can veriyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.