Ukrayna doğuda birçok köyü kaybetti, ordudan uyarı: Durum kötüleşiyor

Ukrayna ordusu doğu sınırındaki birçok köyden çekilmek zorunda kaldı. Genelkurmay Başkanı Sırski Amerikan askeri yardım paketinin ilk sevkiyatı gelmediği için silahsız kalan birliklerinin 'vahim bir durumla' karşı karşıya olduğunu söyledi.

Dünya 29 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş üçüncü yılında da tüm şiddetiyle devam ederken Rus birliklerinin geçen hafta Ukrayna’nın doğu cephesinde yaklaşık birçok köyü ele geçirmesi zafer gibi görülüyordu. Tablo Amerikan askeri yardımını bekleyen silahsız ve sayıca az Ukrayna ordusu için bölgedeki durumun kötüleştiğinin de göstergesi oldu.

Ukrayna’nın en üst düzey komutanı General Aleksandr Sırski “Cephedeki durum daha da kötüleşti” dedi ve birliklerinin Rusya’nın bu yılın başlarında ele geçirdiği Ukrayna’nın doğudaki kalesi Avdiivka’nın batısındaki iki köyden ve daha güneydeki bir başka köyden de geri çekildiğini duyurdu.

Askeri uzmanlar Moskova’nın son ilerlemesinin birliklerini rahatlatmak için Ukrayna’ya yeni Amerikan askeri yardım paketinin ilk partisi gelmeden önce saldırılara devam etmek için “fırsat penceresinden yararlanma” arzusunu yansıttığını söylüyor.

ABD Kongresi kısa süre önce Ukrayna’ya 60 milyar dolarlık askeri yardımı onayladı ve Başkan Joe Biden geçen hafta bunu imzalayarak silah sevkiyatını hızlandırma sözü verdi.

General Sırski “Stratejik inisiyatifi ele geçirmek ve cephe hattını yarmak isteyen düşman ana çabasını birkaç alana odaklayarak güç ve araç bakımından önemli bir avantaj yakaladı” da dedi.

Ukraynalı komutan şu an “en zor durumun” Rusya’nın aylar süren şiddetli çatışmalardan sonra şubat ayında ele geçirdiği Avdiivka’nın batısındaki köylerin çevresinde yaşandığını söyledi. Rusya’nın doğudaki Pokrovsk şehri gibi Ukrayna’nın askeri lojistik merkezlerine ilerlemek amacıyla bölgede dört tugay konuşlandırdığını aktardı.

Rusya’nın Avdiivka’yı ele geçirmesinin ardından Ukrayna güçleri yaklaşık üç mil batıda bir dizi küçük köy boyunca uzanan yeni bir savunma hattına çekildi, ancak bu hat da Rus güçleri tarafından ele geçirildi. General Sırski birliklerinin o bölgede henüz tam Rus kontrolü altında olmayan son iki köy Berdychi ve Semenivka’dan çekildiğini söyledi.

Rus ordusu da köylerin ele geçirildiği saldırılarla ilgili açıklama yayımladı. Açıklamada “Merkez Kuvvetleri Grubu’na bağlı birlikler Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Semenovka (Semenivka) yerleşim birimini kurtardı” dendi.

Son 24 saatte Ukrayna ordusuna ait insansız hava araçlarının (İHA) montajının yapıldığı merkezin ve 22 İHA’nın vurulduğu aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Askeri operasyonun başlangıcından bu yana Ukrayna ordusuna ait 593 uçak, 270 helikopter, 23 bin 609 İHA, 509 hava savunma füze sistemi, 15 bin 880 tank ve zırhlı araç, 1275 çok namlulu roketatar, 9 bin 209 obüs ve havan topu ile 21 bin 387 özel askeri araç imha edildi.”

‘Ukrayna asker yerine toprak kaybetmeyi seçiyor’

Bir sivil toplum araştırma grubu olan Ukrayna Güvenlik ve İşbirliği Merkezi Başkanı Serhii Kuzan Ukrayna askeri yönetiminin “kötü durumla daha da kötü durum arasında seçim” yapmak zorunda kaldığını ve asker yerine toprak kaybetmeye karar verdiğini söyledi.

Durumu daha da karmaşık hale getiren Rus güçleri Ukrayna mevzilerindeki bir boşluktan yararlanarak ve hızla Ocheretyne köyüne ilerleyerek savunma hattının kuzey kısmını aşmayı başardı. Bu köy yaklaşık 29 kilometre batıdaki Pokrovsk’a giden bir yol üstünde. Rus güçlerinin köyün kontrolünü tamamen ele geçirip geçirmediği henüz belli değil.

Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Institute for the Study of War pazar günü yaptığı analizde Rusya’nın Ocheretyne’deki kazanımlarının Rus komutanlığına bir seçenek sunduğunu söyledi: Pokrovsk’a doğru batıya ilerlemeye devam etmek ya da son haftalarda aralıksız Rus saldırılarına maruz kalan Chasiv Yar’a doğru kuzeye ilerlemek.

Ukraynalı yetkililere göre 25 bin kadar Rus askeri Chasiv Yar’a taarruz ediyor. Chasiv Yar, Bakhmut’un yaklaşık 11 kilometre batısında, stratejik öneme sahip yüksek bir tepede.

Ukrayna’nın Rusların ilerleyişine karşı acil top mermisine ihtiyacı var. ABD yeni askeri yardım paketinin ilk 1 milyar dolarını hızla gönderecek. Rusların ilerleyişi, Batı yardımının hızına ve miktarına bağlı olarak yakın gelecekte devam edeceğe benziyor.

Diğer tüm yardımların yanında Kiev’in top mermilerine ihtiyacı var. Geçen hafta Batılı müttefiklere konuşan Devlet Başkan Volodimir Zelenski Rusya’nın şu anda Ukrayna’nın attığı her top mermisine en az 10 misliyle karşılık verdiğini savunmuştu.

BMGK bildiğimiz gibi: ABD 'Uzayda nükleer silah yasaklansın' dedi, Rusya 'Uzayda tüm silahlar yasaklansın' istediBMGK bildiğimiz gibi: ABD ‘Uzayda nükleer silah yasaklansın’ dedi, Rusya ‘Uzayda tüm silahlar yasaklansın’ istedi

Rusya enerji santrallerini vuruyor, Ukrayna petrol rafinerilerini hedef alıyorRusya enerji santrallerini vuruyor, Ukrayna petrol rafinerilerini hedef alıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.