Ukrayna’dan Putin’in isteklerine yanıt: Saçma
Hollanda'da çatışma bölgelerinden gelen mültecilerin savaş bittiğinde ülkelerine geri dönmelerini öngören sığınma planı siyasi kriz yarattı. Hükümet ortağı partilerin tepkisine neden olan planın başlattığı tartışma tatlıya bağlanamadı ve hükümet düştü.
Hollanda’da, Başbakan Mark Rutte’nin mülteci kabulü konusunda sıkı kurallar getirme amacıyla getirdiği öneri hükümeti düşürdü. Savaş sığınmacılarının aile birleşimini sınırlama önerisi getiren Rutte, hükümetin dağılması pahasına bu planı savundu ve sonunda hükümet düştü.
Geçen yıl 47 bin yeni mültecinin geldiği Hollanda’da sığınmacı sorunu, gündemin en önemli maddelerinden biri olarak ortada dururken göç karşıtlarının tepkileri sığınmacılar için ayrılan bir otelin ateşe verilmesine kadar uzanmıştı.
Hollanda’da bu yıl 70 bin mültecinin geleceği hesaplanınca yeni bir iltica planı hazırlanmıştı.
Göçü, çalışma, eğitim, aşk ve iltica olarak dört başlığa ayıran plan, savaş mültecileri bölümüyle tartışma çıkardı.
Mültecileri A ve B olarak iki sınıfa ayıran planda, dinleri, cinsel yönelimleri veya siyasi görüşleri nedeniyle zulüm gördükleri için sığınma isteyen kişiler A statüsünde, savaş nedeniyle bulundukları ülkeden ayrılan mültecilere ise B statüsü verilmiş.
Plana göre B sınıfındaki mülteciler, geldikleri bölgede savaş bittiğinde kendi ülkelerine geri dönmek zorunda kalacak. Çünkü, A statüsündeki sığınmacıların aksine döndüklerinde zulüm görme riskleri yok. Savaştan kaçan mültecilerin aile birleşimi için iki yıl süre gerekecek ve yıllık 200 kişiyle sınırlı olacaktı.
Hükümet bu ‘yokuş’ politikasıyla, sığınmacılar için güvenli liman olmaktan çıkmayı umuyordu.
Hükümetin büyük ortağı liberal sağcı Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) ile Hıristiyan Demokrat Parti’nin (CDA) desteklediği savaş maddesine liberal eğilimli Demokratlar 66 Partisi (D66) ve koyu muhafazakar Hıristiyan Birliği Partisi (CU) karşı çıkmıştı.
Hollanda medyasına göre Rutte de ortaklarına “Ya kabul edin, ya ayrılın” baskısı yapmıştı.
Günün sonunda Hollanda merkezli haber ajansı ANP, mevcut görüş ayrılıklarından sonuç çıkmayınca hükümetin düştüğünü, Başbakan Mark Rutte’nin istifasını sunacağını duyurdu.
Rutte’nin partisinden Henk Kamp, Hollanda meydasına verdiği demeçte “Hükümetin düşmüş olması büyük bir utanç” dedi.
12 yıl koalisyon hükümetleriyle başbakan olarak görevde kalan Başbakan Rutte, dördüncü dönemine Ocak 2022’de 271 gün süren müzakereler sonucu kurulan dörtlü koalisyonla başlamıştı.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban’dan sonra Avrupa’nın en uzun süre görev yapan ikinci lideri konumundaki Rutte’nin beşinci hükümeti kurmak için erken seçime gitmesi bekleniyor.