Kadim kural değişmedi, savaş varsa vurguncusu da vardır: İki tarafta iki yolsuz bakan

Rusya'da rüşvet iddiasıyla bakan yardımcısının tutuklanmasının ardından Ukrayna'dan da benzer bir haber geldi. Ukrayna Tarım Bakanı, yolsuzluk nedeniyle gözaltına alındı.

Dünya 26 Nisan 2024
Ukrayna Tarım Bakanı Mikola Solski Fotoğraf: Shutterstock

Ukrayna, Rusya’nın kendisine savaş ilan ettiği 24 Şubat 2022’den bu yana kendi felaketini yaşıyor. O tarihten bu yana yarım milyondan fazla insan ya savaş nedeniyle öldü ya da ciddi bir şekilde yaralandı. Ülkenin Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, her fırsatta Batılı müttefiklerinden yardım talebinde bulunarak Ukrayna’nın içinde bulunduğu zorlu durumu dünyanın gündeminde üst sıralarda tutmaya çalıştı. Zelenski’nin bu çabaları 95 milyar dolarlık yardım paketinin Senato’dan geçmesiyle başarılı oldu ki bunun için de neredeyse bir yıldır dil döküyordu. Ülkedeki durum buyken Ukraynalı bir bakan rüşvet ve yolsuzluk nedeniyle gözaltına alındı.

Ukrayna’nın Tarım Bakanı Mikola Solski, multi-milyon dolarlık bir yolsuzluk soruşturmasında resmi şüpheli olarak duyurulmasının hemen akabinde gözaltına alındı. Solskyi, büyük bir tarım şirketinin başkanı ve parlamento üyesiyken, değeri 7 milyon dolardan fazla olan arazilere yasadışı bir şekilde el koymakla suçlanıyordu. İlgili mahkeme bakanın, 24 Haziran’a kadar gözaltında tutulacağını duyurdu.

İstifasını sundu

Yolsuzlukla suçlanan bakan istifasını sundu ve araştırmanın düzgün yürütülebilmesi için ilgili birimlerle işbirliği içinde olacağını duyurdu.   The Guardian’da yer alan habere göre davayı yürüten savcılar aynı dosyada bir düzine daha kişinin soruşturulduğunu içlerinde memurların da olduğunu belirtti. Birçok tarım şirketinin sahibi olan Bakan Solski 2019 yılında Ukrayna parlamentosu üyesi olmuş, 2022 yılında da Tarım Bakanı olarak görev yapmaya başlamıştı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 2022’den bu yana Kiev yönetimi birçok yolsuzluk haberiyle gündeme geliyor. Tarım Bakanı Solski de bu zincirin son halkası ve en yüksek düzeylisi oldu. Çünkü savaşın başından bu yana gündeme gelen yolsuzluk ya da rüşvet skandalları genellikle alt düzey yetkilileri kapsıyordu ve ordu tedarikleriyle ilgiliydi. Devlet Başkanı Volodmiri Zelenski geçen yıl ordudaki bir dizi ihale skandalı nedeniyle ülkenin savunma bakanını görevden almıştı.Savcılar ayrıca, cephe hattındaki Zaporijya bölge konseyi başkan yardımcısını bir ay süreyle görevden uzaklaştırdıklarını açıklamıştı. Yetkilinin en az 650 bin Grivna (16 bin dolar) değerinde bir rüşvet skandalına karıştığı tespit edilmişti.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) çöküşünden bu yana yolsuzluk skandallarıyla boğuşan Kiev Avrupa Birliği (AB) üyeliği için rüşvet ve yolsuzlukla mücadele çabalarını artırmıştı.

Rusya’da da bakan yardımcısı gözaltına alınmıştı

Rusya Soruşturma Komitesinin basın servisi Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov’un rüşvet şüphesiyle gözaltına alındığını bildirmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, İvanov’un gözaltına alınmasıyla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bilgi verildiğini, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun da önceden bilgilendirildiğini söylemişti.

İvanov, Putin’in imzaladığı kararnameyle Mayıs 2016’da Rusya Savunma Bakan Yardımcısı olarak atanmıştı.

Rusya’da, rüşvet iddiasıyla bundan birkaç gün önce gözaltına alınan Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov’un soruşturma süresince tedbir amaçlı tutuklu kalmasına karar verilmişti. Moskova Şehir Mahkemesinin basın servisinden yapılan açıklamaya göre, başkent Moskova’daki Basmannıy Bölgesel Mahkemesi, rüşvet iddiasıyla gözaltına alınan İvanov’un, soruşturma yetkililerinin talebi üzerine tedbir için 23 Haziran’a kadar tutuklu kalmasına karar verdi. İvanov’un Savunma Bakanlığına bağlı kurumların inşaatı ve onarım çalışmalarıyla ilgili projeleri yönettiği belirtildi. Bakan Yardımcısı İvanov’un suç ortağı olduğu öne sürülen Sergey Borodin için de 23 Haziran’a kadar tutuklanması yönünde karar alındı.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.