Kolombiya Devlet Başkanı gözaltındaki oğlu için ‘Müdahale etmeyeceğim hukuk işlesin’ dedi
Türkiye iki hafta önce uyuşturucu kartelinin kritik isimleri, Joseph Johannes Leijdekkers ve 34 kişiye yönelik operasyonu konuştu. Operasyonu Fransa ve Hollanda güvenlik güçlerinin ‘mucize’ olarak gördüğü söylendi. Ancak, uyuşturucu baronlarının Türk vatandaşlığı alıp yargıdan kaçtığı ortaya çıktı.
İçişleri Bakanlığı, 26 Haziran 2023’te Hollanda uyruklu “Bello Jos” lakaplı Joseph Johannes Leijdekkers’in içerisinde bulunduğu suç örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda; 2’si Interpol kırmızı bültenle aranan toplam 34 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarına yönelik soruşturma yürütüldü.
Bu kapsamda; İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce, Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile iş birliği içerisinde 13 Haziran’da Ankara, İzmir, Aydın ve Muğla’da eş zamanlı operasyon yapıldı.
Hollanda, Fransa ve Belçika tarafından Interpol kırmızı bültenle aranan Hollanda uyruklu “Bello Jos” lakaplı Joseph Johannes Leijdekkers’in içerisinde bulunduğu suç örgütüne yönelik operasyonda 25 şüpheli gözaltına alındı. Muğla ve Isparta da 6 kişi yakalandı.
Bu sefer de Hollandalı uyuşturucu mafyası Türkiye’de yakalandı
Leijdekkers ve diğer örgüt üyelerine ait 36 taşınmaz, 99 kilo 900 gram altın, 5 milyon 785 bin Euro, 1 milyon 733 bin dolar, 65 milyon 725 bin TL ve şüphelilerin hissedar oldukları 5 şirketin ortaklık payları dahil, yaklaşık 1,1 milyar TL tutarında mal varlığına el konuldu.
Dosya kapsamındaki şüphelilerin kaçmasına yardım eden 3 kişi, Konya’da gerçekleştirilen operasyonda yakalandı. Operasyon kapsamında 2’si Interpol kırmızı bültenle aranan toplam 34 kişi hakkında işlem yapıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonu Twitter hesabından duyurarak, çalışmada görev alan polis ve MASAK ekibini tebrik etti. Suç ve suçlularla mücadelenin devam edeceğini vurguladı.
🟥 İNTERPOL KIRMIZI BÜLTENLE ARANAN 2 SUÇ MAKİNESİ YAKALANDI❗️
İstanbul İl Emniyet Müdürlüğümüzce, Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde MASAK’la işbirliği içerisinde gerçekleştirilen OPERASYONDA;
2'si İnterpol Kırmızı Bültenle Aranan olmak üzere toplam 34 şahıs… pic.twitter.com/CCInjG5VDe
— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya) June 26, 2023
Türk basınında ise uyuşturucu karteline operasyonu Belçika, Fransa ve Hollanda güvenlik güçlerinin ‘mucize’ olarak gördüğü söylendi. Ancak, uyuşturucu baronlarının Türk vatandaşlığı alıp yargıdan kaçtığı ortaya çıktı.
VICE World’un iddiasına göre Avrupa’nın en çok aranan kaçakları, Türk vatandaşlığı alarak yakalanmaktan kaçıyor. Derginin haberine göre, özellikle uyuşturucu kaçakçılığından aranan suçlular, Türkiye’nin yabancı yatırımcılara sağladığı vatandaşlık hakkından faydalanıyor. Böylelikle iadelerinin önü kapanıyor.
Hem Interpol hem de İsveç tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan ‘Kürt Tilki’ lakaplı Iraklı uyuşturucu kaçakçısı Rawa Majid, 400 bin dolar yatırım karşılığında ‘Altın Pasaport’ aldığı 2020 yılından beri Türkiye’de yaşıyor. İsveç Savcısı Jenrik Söderman, Politico’ya nisan ayında yaptığı açıklamada, “Türkiye’den Rawa Majid’in iadesi talep edildi. Ancak Türk yetkililer, Majid’in Türk vatandaşı olması nedeniyle iadesinin mümkün olmadığını söyledi” dedi.
Bir diğer örnek ise Hollanda’dan. Başına 200 bin euroluk ödül konulan kokain kaçakçısı Jos Leijdekkers’in de Türk vatandaşlığı almasından dolayı Hollanda’da yargılanamadığı belirtiliyor. Hollandalı bir yetkili, “Leijdekkers bir Flaman. Vatandaşlık için verdiği para dışında Türkiye ile yakından uzaktan bir alakası yok” diye belirtti.