Martı, Wall Street’te 60 milyon dolarla havalandı ancak ilk gün ciddi değer kaybetti

Şehir içi seyahat platformu Martı, ABD borsalarındaki halka arzda büyümesini sağlayacak kaynağı buldu. Ancak Martı hisseleri ilk işlem gününde yüzde 45 değer kaybetti.

Ekonomi 13 Temmuz 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Oğuz Alper Öktem tarafından kurulan Martı, kuruluşundan 4 yıl sonra New York Borsası’nda hisseleri işlem gören Türkiye’nin en genç teknoloji girişimi olarak tarihe geçecek.

Şehir içi seyahat platformlarından Martı MRT.N, ABD borsalarında önceki gün gerçekleşen halka arzıyla büyüme için yaklaşık 60 milyon dolar kaynak sağlarken, gelirleri değer yitiren para birimi konumundaki TL, hisseleri ise dolarla fiyatlanan şirketin hisseleri ilk işlem gününde yaklaşık yüzde 45 değer yitirdi.

Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre halka arz ile yaratılan kaynak, var olan şehir içi ulaşım hizmetlerini büyütmek “ve/veya paylaşımlı ek çevresel sürdürülebilir mobilite hizmetlerinin çeşitlendirilmesi için gereken inovasyonların devreye sokulması amacıyla” kullanılacak.

Martı haftaya Wall Street'te halka açılıyorMartı haftaya Wall Street’te halka açılıyor

Pazar payı yüzde 50’nin üzerinde

Kısa mesefe seyahat alanında faaliyet gösteren Martı, iş planı çerçevesinde Türkiye’de tüm seyahat ve taşımacılık seçeneklerini bünyesinde barındıran mobilite platformu olmayı hedefliyor. Yatırımcı sunumlarında şirketin kısa mesafe seyahat platformları arasında yüzde 50’nin üzerinde pazar payıyla en büyük oyuncu olduğu belirtiliyor.

Martı 2019 yılında, İstanbul içinde sınırlı bir alanda elektrikli scooter kiralayarak faaliyete başladı. Şirket kısa süreli kiralık araç filosuna 2021 yılında elektrikli bisiklet ve mopedleri de kattı. Söz konusu araçların kiralama süresi, yatırımcı sunumuna göre ortalama 9-12 dakika arasında değişirken, şirket ileriki yıllarda araç filosunu daha uzun sürelerle kiralanan ve daha yüksek gelir yaratan elektrikli arabalarla genişletmeyi planlıyor.

Martı, Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 71’ini oluşturan büyük kentlerde faaliyet gösteriyor. Cep telefonlarından erişilen bir uygulama ile kiralanan araçlar, ağırlıklı olarak günlük düzenli seyahatler için kullanılırken, kullanımın üçte biri toplu taşımadan adrese giderken “son etap” seyahat, ufak bir bölümü ise eğlence amaçlı seyahat için kullanılıyor. Şirketin kiraladığı araç sayısı geçen yıl yüzde 95 artışla 33,000’e yükselirken, gelirleri de yüzde 47 artışla 25 milyon dolar oldu.

İlk taşı Paris attı, İstanbul'da düzenlemeler sürüyor: Kiralık elektrikli scooter yasaklandıİlk taşı Paris attı, İstanbul’da düzenlemeler sürüyor: Kiralık elektrikli scooter yasaklandı

En büyük sorun zarar etmesi

Martı dünyadaki birçok start up gibi kâr edemiyor. Kâra ne zaman geçeceği belli değil. Bu nedenle hem Martı gibi start up’lar, hem de Unicorn olmuş girişimler yapay zeka gibi yeni trendlere yatırımın öne çıktığı günümüzde fon bulmakta zorlanıyorlar, eğer halka açılmışlarsa hisseleri de ‘taş gibi’ düşüyor,

Yatırımcı sunumuna göre Martı’nın gelirlerinin bu yıl yüzde 12 artışla 28.1 milyon dolar ulaşması, ayarlanmış FAVÖK’ün (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kar) ise 2022 yılındaki -3.9 milyon dolar seviyesinden -2 milyon dolar seviyesine iyileşmesi öngörülüyor. Yani zararını bir miktar azaltması bekleniyor.

Martı, halka arz için kurulmuş özel amaçlı bir şirket (SPAC) olan ve borsada hali hazırda işlem gören Galata Acquisiton Corporation ile geçen hafta birleştikten sonra  halka açıldı.

2019 yılında kurulan Martı’ya halka arz ile birlikte yeni yatırımcılar katılırken, halka arz öncesindeki başlıca yatırımcılar arasında Beco Capital, Autotech Ventures, PFG, Crescent Enterprises Ventures, EBRD ve Türkiye’den Actera bulunuyordu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.