Benzin ve motorin yarın zamlanıyor
Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdiği S. Arabistan'daki görüşmeleri merak konusu. Erkan'ın ülkedeki 'Vizyon 2030' politikası çerçevesinde bir kadın olarak çok rahat ettiği, sadece ibadete açık noktalarda kendi inisiyatifiyle başını örttüğü belirtiliyor.
Türkiye’nin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın 12-13 Temmuz’da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le birlikte Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ziyaret hem göreve atandıktan sonra yatırımcılarla ilk yurt dışı buluşması olması hem de ülkenin modernleşen yüzü çerçevesinde görüşmelerinin nasıl geçtiği konusunda merak uyandırdı. Erkan’a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Mehmet Şimşek’in Suudi bakanla görüşmesi sırasında Suudi bankacılar ve yatırımcılarla toplantı yapan Erkan’ın, daha sonra Şimşek’in görüşmesine katıldığı öğrenildi.
Son yıllarda diplomasi, turizm ve kadın hakları gibi konularda “Vizyon 2030” çerçevesinde ileri hamlelerde bulunan Suudi Arabistan’da bu değişimin resmi temaslara da yansıdığını belirten konuya yakın kaynaklar, Erkan’ın bu anlamda çok rahat ettiğine de dikkat çektiler. Erkan’ın ibadete açık noktalarda kendi inisiyatifiyle başını örttüğünü belirten yetkililer, Suudi bakanla ve yatırımcılarla görüşme ve protokol yemeğinde ise gerek duymadığını söylediler. Ayrıca Erkan’ın bilgisi ve vizyonuyla Suudi bakan ve yatırımcıları oldukça etkilediği, gelen bilgiler arasında.
Bu arada göreve başladıktan sonra Merkez Bankası İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Gizem Uzuner’i görevden alan ancak yerine atama yapmayan Hafize Gaye Erkan’a İstanbul’da iş dünyası, bankacılar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iletişiminde Dünya Gazetesi Haber Koordinatörü Kerim Ülker’in danışmanlık yapacağı öğrenildi. Erkan, bilindiği gibi Dünya gazetesinin köşe yazarları arasında yer alıyordu.
Bir kaynak, Uzuner’in görevden alınma nedeninin kendisinden beklenen performansı Şahap Kavcıoğlu döneminde de gösterememiş olması olarak anlatmıştı. Hatta birçok banka genel müdürünün Uzuner’i Kavcıoğlu’na şikayet ettiği, onun da yakın çevresine “Keşke asaleten atama yapmamış olsaydık” diye yakındığı belirtilmişti. BDDK Başkanı olarak atanması sonrasında, iletişim danışmanlığını yaptığı eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görevden ayrılmasının ardından Merkez Bankası’nın iletişiminde kilit rol oynayan eski gazeteci Gökay Otyam da Kavcıoğlu’nun ekibine dahil olmuştu.
Erkan İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcılığı’na İdare Merkezi Danışmanı eski gazeteci Fırat Bora Taş’ı atamıştı. Taş’ın iletişimi bir süre vekaleten yürüteceği açıklanmıştı. Ayrıca Mehmet Şimşek’in 15 yıldır basın danışmanlığını yürüten Sibel Tokgöz’ün de Taş’a bir süre destek vereceği, Uzuner’in yerine gazeteci kökenli değil, bankacılık ve finans sektörüne hakim, teknik iletişim yapabilecek bir ismin arandığı belirtilmişti.
Suudi Arabistan son yıllarda diplomasi, turizm ve kadın hakları gibi konularda ülkeyi ileriye taşıyacak, bir yumuşak güç olarak yükselmesini sağlayacak ve petrolden elde ettiği ekonomik gücü başka alanlara yaymasına olanak tanıyacak birtakım girişimleriyle dikkat çekiyor. Kafalarda oluşan Suudi Arabistan imajını değiştirmeye kararlı olan Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın planları ‘Vizyon 2030’ denilen programda gizli.
Ülkenin Washington DC’deki büyükelçiliğinin internet sitesinde Vizyon 2030’un Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığındaki Ekonomik Kalkınma İşleri Konseyi tarafından geliştirildiği belirtiliyor. Vizyon üç temel üzerine inşa edilmiş: Canlı bir toplum, büyüyen bir ekonomi ve iddialı bir ulus yapısı. Suudi Arabistan’ın canlı bir toplum ve büyüyen bir ekonomi oluşturma konusunda iki şansı var. Birincisi kutsal şehirlere ev sahipliği yapıyor olması. İstese de istemese de her yıl milyonlarca Müslüman hacı olmak için ülkeye gelmek istiyor. Diğer şansı ise petrol zengini bir ülke olması. Suudi Arabistan bu zenginliğini akıllıca kullanmayı başararak çöllerle kaplı ülkeyi bir eğlence merkezine çevirmeyi başardı.