Net rezervlerde 12 hafta sonra ilk düşüş

Merkez Bankası’nın net rezervleri bankalarla yapılan swap hacminin azalması ve Hazine'nin eurobond geri ödemesinin rezervlere yansıması nedeniyle 12 hafta sonra 5.14 milyar dolar düşüşle 34.95 milyar dolara geriledi.

Ekonomi 4 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
TCMB'nin döviz rezervleri yeni yönetimin başa geçmesinin ardından hazirandan bu yana ara sıra düşüş kaydetse de artış trendinde.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre net uluslararası rezervler 29 Aralık’ta sona eren haftada 5.14 milyar dolar düşüşle 34.95 milyar dolara, toplam rezervler ise 4.39 milyar dolar düşüşle 141.06 milyar dolara geriledi.

Bir bankacı brüt ve net rezervlerdeki düşüşte pek çok unsurun etkili olduğunu, ancak yurt içi bankalarla yapılan swap işlem hacminin yaklaşık dört milyar dolar azalmasının ve Hazine’nin iki milyar dolar büyüklükte eurobond geri ödemesinin düşüşte etkili olduğunu belirtti.

Altın ve brüt döviz rezervinden oluşan toplam rezervler mayıs ayından bu yana en sert düşüşü kaydetti. Altın rezervinin değeri geçen hafta 335 milyon dolar artarken brüt döviz rezervi 4.73 milyar dolar düşüş kaydederek 92.83 milyar dolar oldu. Net uluslararası rezervler ise Aralık 2021’den bu yana en keskin düşüşü kaydetti.

Döviz rezervleri artıyor, fatura yine halka çıkıyorDöviz rezervleri artıyor, fatura yine halka çıkıyor

TCMB’nin döviz rezervleri yeni yönetimin başa geçmesinin ardından hazirandan bu yana ara sıra düşüş kaydetse de artış trendinde. İhracat gelirlerinin TCMB’ye satışı zorunluluğu rezervlere destek veriyor. Geçen haftaki düşüşle birlikte net rezervlerde haziran başından bu yana kaydedilen toparlanma 39.4 milyar dolara, brüt rezervlerdeki toparlanma ise 42.6 milyar dolara geriledi.

Net rezervler toparlanmış olsa da swap ihalelerinden gelen tutarlar düşülerek hesaplanan swap hariç net rezerv derin ekside seyretmeye devam etti. Bankacıların hesaplamalarına göre swap hariç net rezerv geçen hafta -37 milyar dolar oldu.

Prof. Hakan Kara açıkladı: Rezervlerdeki rekorun nedeni bankaların daha kolay borç bulmasıProf. Hakan Kara açıkladı: Rezervlerdeki rekorun nedeni bankaların daha kolay borç bulması

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.