Prof. Hakan Kara açıkladı: Rezervlerdeki rekorun nedeni bankaların daha kolay borç bulması

TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara toplam rezervlerin 140,1 milyar dolarla rekor seviyeye çıkmasını bankaların dış borç çevirme oranlarının son yıllardaki en yüksek seviyeye ulaşmasına bağladı.

Ekonomi 12 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 1 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 656 milyon dolar artışla 140 milyar 149 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek rezervlerdeki artışı “Programımızın en önemli hedeflerinden birini gerçekleştiriyoruz” diyerek yorumladı.

Piyasaların olumlu karşıladığı rezerv artışlarını eski TCMB Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara da sosyal medya hesabından değerlendirdi.

Şimşek: Gelişmeler doğru yolda olduğumuzu gösteriyorŞimşek: Gelişmeler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor

 

Kara bankaların dış borç çevirme oranlarındaki artışı gösteren grafikle birlikte yaptığı yorumda “Bankaların dış borç çevirme oranları son yılların en yüksek düzeyine geldi. Kasım-aralık verisi (TCMB rezervleri) açıklandığında daha da arttığını göreceğiz. TCMB rezervlerinde son dönemde gözlenen artışın temel nedeni bu” dedi.

Kara açıklamasını şu örnekle detaylandırdı:

Bankalar daha rahat döviz buluyor

“Bankanın borç çevirme oranının yüzde 100 olması 100 birim borcunun vadesi geldiğinde 100 birim tekrar borçlanması anlamına gelir. Bu durumda ülkeye giren net döviz sıfırdır. Şimdi diyelim bankanın borç çevirme oranı yüzde 110’a çıksın. Bu durumda banka 100 birim borcunun ödemesi geldiğinde 110 birim borçlanıyor demektir. Yani ülkeye 10 birim ilave döviz getirmiştir.”

Rezerv artışını bankaların dış borç çevirme hamleleriyle “İhracatçılardan alınan dövizin satılmasına gerek kalmamış” şeklinde yorumlayan Prof. Dr. Kara bu durumun negatif algılanmaması gerektiğine işaret ederek “Bankalar eskiye göre daha rahat döviz bulabiliyorlar demek” yorumu yaptı.

Net rezervler arttı, Şimşek 'Rezerv biriktirmeye devam edeceğiz' dediNet rezervler arttı, Şimşek ‘Rezerv biriktirmeye devam edeceğiz’ dedi

Merkez Bankası brüt rezervleri ile pompalanan iyimserlik ve gerçek durumMerkez Bankası brüt rezervleri ile pompalanan iyimserlik ve gerçek durum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.