Lisede ‘cemaat kitapları’ skandalı: Soruşturma başlatıldı!
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karma eğitime yönelik açıklamaları tartışma yarattı. Cumhur İttifakı’ndan destek, eğitim sendikaları ve muhalefetten ise tepki geldi. Ak Parti’de ise Tekin’in sözlerinin ilk ve orta öğretim için değil, zaten var olan kız liseleri için söylendiği konuşuluyor.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in 11 Temmuz’da yaptığı karma eğitime yönelik açıklama tartışmalara yol açtı.
Yusuf Tekin, A Haber canlı yayınında bir soru üzerine, kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin “Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum” gerekçesini sunduğunu söyledi.
Tekin, “Şimdi benim Milli Eğitim olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşması sağlamak. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz. Veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli” dedi. Tekin karma eğitimin esas olduğunu da vurguladı.
Tekin, 2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda müsteşar olduğu dönemde Yeni Akit gazetesine yaptığı açıklamayla “Eğitimin karma olmasını zorunlu kılan bir düzenleme yok” demişti.
Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Bakan Tekin’in açıklamalarıyla tek cinsiyetli eğitimin okul öncesine kadar genişletilmek istendiğini savundu. Özbay, “Bakanın yapmak istediği bu tartışmayı liselerden daha da geriye çekmek. Okul öncesine kadar karma eğitimi tartışmaya açmanın zeminini oluşturmuş oluyor” dedi.
HÜDA PAR’lı Şahzade Demir ise Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, “Kimse çocuklarını karma eğitim veren kurumlara göndermeye zorlanmasın. Kız okulları da olsun erkek okulları da. Aynı şekilde karma eğitim veren okullar da” ifadelerini kullandı.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise Bakan Tekin’in sözlerine “laiklik” adı altında karşı çıkanları, “inanç-din düşmanlığı” ile suçladı.
MEB verilerine göre okullaşma oranları bakımından kız ve erkek öğrenciler arasında belirgin bir fark yok. 5 yaş öncesi kızlarda okullaşma oranı yüzde 81,41, erkeklerde yüzde 81,85. Ortaöğretimde yüzde 89,29, erkeklerde 90,03.
Tekin’in sözlerine hem karşı çıkanlar, hem de destekleyenler oldu. Bu sözler Ak Parti içinde de tartışıldı. 10Haber, hem kamuoyundaki tartışmanın Ak Parti’de nasıl algılandığını, hem de Tekin’in ne söylemek istediğini anlamak için Ak Parti kulislerine kulak kabarttı.
Partide eğitim politikalarında etkin bir isim Tekin’in sözlerinin yanlış tartışıldığını, Tekin’in kastının lise ve dengi okullar olduğunu belirtti. Tartışmalar için “Burada laiklik üzerinden bir tartışma yürütmek doğru değil. Yusuf Bey’in kastının o olmadığı biliyoruz” dedi.
Ak Parti’de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren açılan kız ve erkek liseleri Tekin’in sözlerine dayanak olarak gösteriliyor. Bakanın sözlerinin “okulları ayıracağız” anlamına gelmediği, mevcut kız ve erkek liselerinin statülerini sürdürmelerinde yasal bir sorun olmadığı gibi yenilerinin de açılabileceği anlamına geldiği vurgulanıyor.
Tek cinsiyetli eğitimin ilk ve orta eğitim düzeyine indirilmek istediğine ilişkin eleştirilere ise “İlkokulda karma eğitim zaten zorunlu. Oralarda kız-erkek ayrı eğitim durumu söz konusu değil. Yusuf Bey de onu önermiyor. Özellikle liseye gelmiş kız çocuklarını okula göndermek istemeyen veliler var hakikaten. İlk ve orta öğretim için söylemez zaten. O dönem herkes için zorunlu eğitim çağı” şeklinde yanıt veriyorlar.
Son 21 yıldır eğitim politikalarında karar verici durumdaki Ak Parti’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyası kız çocuklarının okullaşması konusunda oldukça önemseniyor ve örnek gösteriliyor.