Sivas’taki Orta Dünya’ya veda: Hobbit Evleri’ne telif engeli

Sivas'taki Hobbit Evleri Amerikalı yapım şirketinden uyarı aldı, ismini değiştirmek zorunda kaldı. Halk arasında hala Hobbit Evleri olarak bilinen işletme isim değişikliğinin yanı sıra sosyal medya hesaplarında da yeni bir isim kullanıyor.

İşletme sahibi "Hobbit evlerine ilgi çok yüksekti, çok iyiydi.  İnsanlar ister istemez burayı 'Hobbit evleri' olarak biliyordu. Tasarım ve evler aynı kalacak. İsim değişince ilgi azalır mı bilmiyoruz ancak şu an öyle bir şey öngörmüyoruz" diyor.

Kültür Sanat 17 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Hobbit Evleri'nin yapımına 2015 yılında başlanmıştı.

Hobbit evleri Orta Dünya’ya ait olsa da birkaç yıl önce Sivas’a taşınmıştı. 2015’te yapımına başlanan Hobbit evlerine ilgi büyüktü ancak artık önlerinde bir engel var. Amerikalı yapım şirketi, ‘Hobbit Evleri’ adlı işletmeye ihtarname gönderdi. Telif hakları nedeniyle otelin ismi ve sosyal medya hesaplarını değiştirilmesini istedi. İhtarnamede, Hobbit isminin ‘Yüzüklerin Efendisi’ filmiyle özdeşleştiği ve bu şekilde izinsiz kullanımının mümkün olmadığı belirtildi.

J.R.R Tolkien imzalı ‘Yüzüklerin Efendisi’ ve ‘Hobbit’ evreninde yer alan Hobbitler,  Orta Dünya’daki ırklardan biri. Karakteristik özellikleri kısa boylu, büyük ayaklı ve kıvırcık saçlı olmaları. Fiziksel özellikleri nedeniyle tepeler içinde konumlanan küçük evlerde ve Hobbit köylerinde yaşıyorlar.

İlk ‘Yüzüklerin Efendisi’ filmi 2001 yılında gösterime girdi.

İnsanlar burayı Hobbit Evleri olarak biliyor

Gelen uyarılar üzerine Hobbit Otel ismi, Masal Yamaç Evleri olarak değiştirildi, sosyal medya hesaplarında da benzer şekilde değişikliğe gidildi. Yapım şirketinin tasarım ve mimari değişiklik konusunda bir değişiklik talebi bulunmuyor. 10Haber’e konuşan işletmenin sahibi Muhammed Hamde Erdinç, “Hobbit evlerine ilgi çok yüksekti, çok iyiydi.  İnsanlar ister istemez burayı ‘Hobbit evleri’ olarak biliyordu. Tasarım ve evler aynı kalacak. İsim değişince ilgi azalır mı bilmiyoruz ancak şu an öyle bir şey öngörmüyoruz” dedi.

İşletme halk arasında Hobbit Evi olarak anılmaya devam ediyor. Erdinç, ihtarnamenin yaklaşık altı ay önce geldiğini ve hemen isim değişikliğine gittiklerini ve halk arasındaki yaygın kullanımının kendilerini bağlamadığını, artık herhangi bir sorumlulukları olmadığını söyledi.

Hobbit'in ilk baskısı 10 bin sterline satıldıHobbit’in ilk baskısı 10 bin sterline satıldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.