Türkiye’de bir ilk: ChatGPT’yle oluşturulan 3 reklama para cezası
Online platformlara bir ilanın 100 emlakçı tarafından girilmesi emlak sektöründe sıkıntılara neden oluyor. Sektör uzmanları, tıpkı ikinci el otomotivde olduğu gibi Ticaret Bakanlığı’nın 2018’de çıkarılan yönetmeliğinin uygulanmasını bekliyor.
Gayrimenkule ilişkin bir ilanın online platformlara birçok emlakçı tarafından kontrolsüzce girilmesi yasalara uygun çalışan emlak firmalarını rahatsız ediyor. Bu durumun yasal olmayan emlak firmalarının ilan girmesine ve haksız rekabete yol açtığı ifade ediliyor. Sektör bu sıkıntıların çözüme kavuşmasını beklerken, Ticaret Bakanlığı, otomobil piyasasında ikinci el araba fiyatları kontrolsüz attığı gerekçesiyle yaptığı düzenleme ile ikinci el araçların fiyatının, sıfır liste fiyatından yüksek belirlenmesi yasakladı. Bu durum emlak sektörünü harekete geçirdi. Emlak sektörü temsilcileri de Ticaret Bakanlığı tarafından 2018’de çıkan ancak henüz uygulamaya girmeyen Taşınmaz Ticareti hakkındaki kanunun 12 ila 13’üncü maddelerinin yürürlüğe girmesini istedi. Yasa uygulamaya girerse, sadece bir gayrimenkul uzmanı ilan verecek ve ev sahibinin yetkisi olmadan bu ilan verilemeyecek. Böylece piyasadaki ilan ve fiyat kirliliğinin de önlenebileceği belirtiliyor.
Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan İstanbul Emlak Brokerleri Kooperatifi (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan “Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el araç satışları ile ilgili düzenlemesi çok yerinde; benzeri bir düzenleme emlak portallarında da olmalı … Çünkü hiçbir yetkisi olmayan çok sayıda emlakçı aynı yeri onlarca, belki yüzlerce kayıt girebiliyor. Bu durumda bir portföy, yüz portföymüş gibi görünüyor. Bazı emlakçılar bu durumu (ilan kirliliği) fırsat bilerek yüksek bedellerle dopinglerle öne çıkıyor ve ‘’tek yetkili olsa bile’’ mülkü pazarlamayla ilgili emlakçının üstünde çıktığı için sanki müşterisi varmış gibi yetkili emlakçıyı arayabiliyor. Biraz daha düşük rakamlar, biraz daha büyük yüzölçümleri (m2) girerek tüketiciyi kandırıyor, meslektaşlarıyla haksız rekabet yapıyorlar’’ dedi.
Teknolojinin geldiği nokta itibarıyla bu sorun çözülebileceğini aktaran Ulvi Özcan şöyle konuştu: “Aslında her yurttaşın TC kimlik numarası, şirketlerde mersis numarası var. Diğer taraftan da her taşınmazın ID kaydı var, bu kayıtlar örtüştürülürse ve piyasa denetimi olursa bu sorunlar büyük oranda çözülür . Para hırsı bürümüş, sözde emlakçı bu sahtekarlar yüzünden emlakçılık sektörü büyük yara almakta.”
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da, 5 Haziran 2018 yılında Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan Taşınmaz Ticareti hakkındaki kanunun 12 ila 13’üncü maddelerinde, sadece bir gayrimenkul uzmanının ilan vereceği ve ev sahibinin yetkisi olmadan bu ilanı veremeyeceği düzenlenmişti. Ancak geçiş süreci denlerek uygulamanın yapılmadı. Şimdi bakanlıkla tekrar konuşacağız, Bu dönem bu maddelerin uygulanır hala geleceğini düşünüyorum. Böylece sadece bir emlak uzmanı tarafından ilan verilecek” dedi. Bu nedenle bir emlağa farklı fiyat verilebildiğini aktaran Taylan, “Kaçak emlakçıların önünü açıyor. Ama en önemlisi fiyatların düzgün bir hale gelmesi için bu konu çok önemli” dedi.
Ev fiyatlarında artışın devam ettiğini anlatan Taylan, dolar 1 artıyorsa, ev fiyatlarının 1.5 arttığını aktaran Taylan, “Gayrimenkulde fiyat düşüşü yok, malesef yükseliş var” dedi. Doların artışıyla birlikte şu iki aylık süreçte dahi 15 ila 20 arasında artış olduğunu belirten Taylan, “Artık uzmanlığımızın para etmediği bir piyasa oluştu. İlk defa son 2 yılda sektör tarihinde gayrimenkul doların üzerinde de bir kazanç sağladı. Şimdi dolar bazında bir gerileme olabilir. Çünkü alım gücünün üzerine çıktı” yorumunda bulundu.