Moskova katliamı ve soru işaretleri: IŞİD-H neden Rusya’yı hedef aldı?
Türkiye konser yasaklarıyla anıla dursun İngiltere konserleri turizm kapısı haline getirdi. Konser turizminin İngiltere ekonomisine katkısı 8.6 milyar dolar. Adaya sadece konser dinlemeye 1.1 milyon turist gitti. Bununla birlikte konserler sayesinde 56.bin kişiye istihdam sağlandı.
Türkiye konser yasaklarıyla gündeme gele dursun İngiltere konseri bir turizm kapısı haline getirdi. Açıklanan turizm verilerine göre 2022 yılında adaya dünyanın dört bir yanından 1.1 milyon turist sadece konser izlemek için gelmiş.
UK Music tarafından açıklanan rakamlar, müzik turizminin İngiltere ekonomisine 6,6 milyar sterlin yani bir başka deyişle 8 milyar 607 milyon dolarlık katkıda bulunduğunu gösteriyor. 2022 geneline baktığımızda ise Türkiye’nin turizm gelirinin 46 milyar. Yakın zaman kadar Türkiye’de başta Balkan ülkeleri olmak üzere komşularında dev konserler için turist çekmekteydi. Lakin artık konser yasaklarıyla anılan bir ülke haline geldi.
İngiltere’de Dua Lipa, Elton John ve Harry Styles gibi yıldızlar, 2022’de 1.1 milyon denizaşırı müzik turistini ülkedeki konserlere çekti. Ancak sadece İngiliz müzisyenlerin konseri için değil farklı ülkelerden gelen yıldızların konserlerinden de ülke ekonomisi kârlı çıkıyor. Örneğin Beyoncé’nin Londra konserleri için Avrupa’nın farklı yerlerinden binlerce hayranı buraya akın etmişti.
Yurtdışından gelen turistlerin yanı sıra İngiltere içinde de ciddi çapta bir konser turizmi söz konusu. UK Music, 13 milyon müzik turistinin Ed Sheeran ve Elton John gibi sanatçıların konserlerine katılmak için ülke içinde seyahat ettiğini ve yıllık toplam 6,6 milyar sterlinlik müzik turizmi harcamasına katkıda bulunduğunu ve bunun da 56. bin kişiye istihdam sağladığını belirtiyor.
Erişilen bu rakamlar İngiltere’de her şeyin toz pempe olduğu anlamına da gelmiyor elbette. Zira her altı festivalden birinin pandemiden bu yana geri dönmemesi ve birçok stüdyonun büyük ekonomik baskılarla karşı karşıya kalması nedeniyle özellikle küçük yerleşimlerde müziğe erişim eskisinden daha zor bir hale gelmiş durumda.