Cop28 öncesi BAE’nin diplomatik zaferi: ‘Kayıp ve zarar fonu’nda uzlaşmaya varıldı
Körfez turuna çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE ile imzaladığı anlaşmalar arasında ‘suçluların iadesine dair anlaşma’nın da bulunması, “BAE, Sedat Peker’i iade mi edecek” sorusunu gündeme getirdi. Peker’in avukatı da ‘bir şey söylemek olanaksız’ dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bölgesel ilişkileri geliştirmek ve yatırım bulma amacıyla çıktığı Körfez turunda sürpriz bir gelişme yaşandı.
Erdoğan dün, Körfez turu kapsamında Suudi Arabistan ve Katar’ın ardından üçüncü durağı olan Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ziyaret etti. BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile görüşen Erdoğan burada bir dizi anlaşmaya imza attı.
Türkiye ile BAE arasında yatırım, ekonomi, sanayi, savunma, hukuk, yargı, yenilenebilir enerji ve uzay endüstrisi alanlarında 13 anlaşma imzalandı. Ancak mutabakat arasındaki bir anlaşma dikkat çekti.
İki ülke arasında imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Devleti Hükümeti Arasında Suçluların İadesine Dair Andlaşma” ise başka bir iddianın doğmasına yol açtı.
Mayıs seçimlerinden birkaç ay önce eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere Ak Parti’den önde gelen birçok isme dair çarpıcı iddialarda bulunan ve hakkındaki dava nedeniyle ülke ülke kaçtıktan sonra son olarak BAE’de tecrit altında tutulan suç örgütü lideri Sedat Peker’in Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceği merak konusu oldu.
Sedat Peker hakkında Türkiye’de devam eden davalar bulunuyor. Son olarak dün, eski İHD Başkanı Akın Birdal’a yönelik suikastın azmettiricisi Semih Tufan Gülaltay’ın iş yerine düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin olarak Peker’in de aralarında olduğu 10 kişiye dava açıldı.
“Peker, Türkiye’ye teslim mi edilecek?” sorusunu, GazeteDuvar, Peker’in avukatı Ersan Barkın’a sordu.
Barkın ise şunları söyledi:
“Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması yoktu ancak BAE Interpol’e üye devletlerden biriydi. Dolayısıyla bugüne kadar Sedat Peker’in hakkındaki kırmızı bültenin yerine getirilmemesi… Türkiye’ye iade edilmemesinin tek nedeni iade anlaşmasının eksikliği değildi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin ortaya koyduğu gerekliliklere Sedat Peker’in uygun davranması ve Arapların geleneğinde kendine sığınan bir kimsenin iadesinin örneğinin olmaması bugüne gelen süreci yarattı. BAE ile Türkiye’nin iade anlaşması imzalaması, tek başına Sedat Peker’in iadesini gerekli kılacak olsa, BAE zaten yıllardır Interpol üyesi olduğu için kırmızı bülten kararını infaz etmek durumunda kalırdı. Dolayısıyla sadece taraflar arasında suçluların iadesi anlaşmasının imzalanması Sedat Peker’in iade edileceğini göstermediği gibi, bugüne kadar bu anlaşmanın yokluğu da iade edilmeyeceğinin garantisi değildi. Dolayısıyla BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesiydi. Bundan sonra bu irade değişir mi, bir şey söylemek olanaksız.”
Türkiye ile BAE arasında yatırım, ekonomi, sanayi, savunma, hukuk, yargı, yenilenebilir enerji ve uzay endüstrisi alanlarında imzalanan 13 anlaşmanın ayrıntılarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE temasının detaylarını işlediğimiz haberi bu linkten okuyabilirsiniz.