Yüz yüze görüşme beklenirken Erdoğan ve Putin telefonda görüştü
Seçim öncesinde hükümetten gelen bazı hesapların engellenmesi talebine uyduğunu kabul eden Twitter, seçim sonrasında 9 yıllık tartışmayla yine hedefte. BTK, Twitter’a reklam verilmesini yasakladı. Gerekçe: Temsilci belirlenmemesi.
2014’ten bu yana Türkiye’deki yönetim ile adeta küs-barış ilişkisi içindeki Twitter hakkında dün kritik bir karar verildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı (BTK) Twitter’a reklam verilmesini yasakladı.
Kararda gerekçe olarak Twitter’ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlüğünü yerine getirmediği kaydedildi.
5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a dayandırılarak Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre Türkiye’de yerleşik vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler, Twitter’a yeni reklam veremeyecek.
Ak Parti ile Twitter arasındaki uzlaşmazlıklar ise Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasından çok daha öncesine dayanıyor.
İlk kavga vergilendirme konusundaydı. Erdoğan, Başbakan olduğu 12 Nisan 2014, tarihinde “Twitter, Youtube, Facebook en başta birer uluslararası şirkettir. Bunlar kar amacıyla kurulmuş para kazanan şirketlerdir. Twitter aynı zamanda vergi kaçakçısıdır. Bunların da üzerine gideceğiz. Her uluslararası şirket gibi bu şirketler de gelecek benim ülkemin anayasasına, yasalarına, vergi kurallarına uyacak. Bunlarla ilgili verilen karara uyduk, ama yine de saygı duymuyorum. Başka ülkelerde nasıl belli kurallar içerisinde çalışıyorlarsa burada da kurallar çerçevesinde çalışacaklar. Özgürlük maskesi altında hiç kimse benim ülkemde operasyon yapamaz” diyerek uzlaşmazlığın ilk sinyalini vermişti.
Erdoğan’ın bu çıkışı sonrasında Twitter, Türkiye’den ilk darbeyi almıştı. 18 Mart tarihinde İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 204/181 sayılı kanunu kararı ile Twitter’a Türkiye’den erişim engellenmişti. Uluslararası kamuoyundan da tepki çeken bu engelin, Erdoğan’ın “Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız. Uluslararası camia şunu der, hiç beni ilgilendirmiyor” sözlerinden bir gün sonra engellenmesi dikkat çekmişti.
Engelleme sonrasında ise Twitter’a şart koşulmuş, bilim teknoloji ve sanayi bakanı Fikri Işık “Twitter hukuki temsilci edinir ve bireysel hesapları bloke etmeyi kabul ederse Twitter krizi çözülebilir” demişti.
Twitter’da kişilik haklarına , özel yaşamın ihlaline yönelik mahkemelerin verdiği kararların uygulanmasına yönelik Twitter’in Türkiye’de herhangi bir muhatabı olmadığına dikkat çeken Işık, “Dolayısıyla Twitter’dan ısrarla istenen ‘buraya bir hukuki muhatap koyun ve herhangi bir mahkemenin verdiği kararı uygulayacak bir muhatap bulalım” ifadelerini kullanmıştı.
Bu engelleme, hukuki düzlemde aşılsa da Türkiye’de en yaygın kullanılan sosyal medya mecralarından biri olan Twitter, dönem dönem toplumsal muhalefetin varlık gösterdiği bir alan haline de geldiği için Ak Parti tarafından hedef alındı.
Elon Musk’a geçen Twitter ile Türkiye’nin inişli çıkışlı ilişkisi en son Mayıs seçimlerinde tüm dünyanın gündemine gelmişti. Twitter’ın Türkiye’deki bazı içerikleri erişime engellemesi Elon Musk ile bazı kullanıcılar arasında tartışmaya yol açmıştı. Elon Musk, Twitter’ı sansür yapmakla suçlayan bir kullanıcıya cevaben “Senin beynin yerinde mi Yglesias? Twitter’ın tümüyle kapatılması ya da bazı tweetlere erişimin sınırlandırılması seçeneklerinden hangisini istiyorsunuz?” demişti.
Sosyal medya platformu Twitter, erişim engellenmesine yönelik mahkeme kararları uyarınca Türkiye’deki bazı içeriklerin erişimine engel getirdiğini duyurmuştu. Erişime engellenen içeriklerin neler olduğuna dair ise bilgi verilmemişti.