Tüketici güveni düşüyor ama enflasyon dayanıklı tüketim malını öne çıkartıyor

Tüketici güveninde seçim sonrası başlayan hızlı düşüş devam ediyor. Gelecek 12 aya ilişkin genel ekonomik durum endeksindeki düşüşe rağmen aynı dönemde dayanıklı tüketim malına harcama yapma düşüncesi arttı.

Ekonomi 21 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Tüketici güven endeksi, hazirandaki hızlı inişini temmuz ayında da sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, haziran ayında 85,1 iken temmuz ayında yüzde 5,9 oranında azalarak 80,1 oldu. Düşüşte vergi artışları ve TL’nin değer kaybı nedeniyle iğneden ipliğe her türlü ürüne gelen zamlar, enflasyonda yükseliş beklentisi  etkili oldu. Anketle tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülüyor.

Tüketici ekonomik durumla ilgili kötümser

Endeks temmuz ayında düşerken tüketiciler hanelerinin mevcut ekonomik durumuyla ilgili de kötümser olduklarını ifade etti. Haziranda 69,1 olan bu alt indeks yüzde 6,6’lık düşüşle temmuzda 64,5’e geriledi. Geleceğe ilişkin beklentilerde de temmuzda hazirana göre göre daha fazla bir bozulma gözlendi. Gelecek 12 ayda hanenin maddi durum beklenti alt endeksi temmuzda bir önceki aya göre yüzde 7,7 oranında düşüşle 79,2 oldu.

Seçim bitti, ekonomiye güven azaldıSeçim bitti, ekonomiye güven azaldı

Tüketiciler 12 aylık genel ekonomik durumla ilgili beklentileri de iyi değil. Bu alt endeksin haziranda yüzde 92,7 olan değeri yüzde 11,3’lik gerilemeyle  82,2’ye düştü. Ancak tüketiciler gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma konusunda istekli. Bu alt endeksin haziranda 93,0 olan değeri yüzde 1,5’lik artışla 94,4 oldu. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesinin, genel ekonomik durum beklentisindeki bozulmaya rağmen artmış olması tüketicinin yüksek enflasyon nedeniyle her zaman mala yönelmeyi tercih ettiğini gösteriyor.

Türkiye’nin yolu uzun

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor. TÜİK’in sonuçları Türkiye’de durumun pek de iyi olmadığını gösteriyor.

Seçimlerden sonra 'ekonomi en büyük sorun' diyenlerin oranı 11 puan arttıSeçimlerden sonra ‘ekonomi en büyük sorun’ diyenlerin oranı 11 puan arttı

Ekonomiye güven dip yaptı Ekonomiye güven dip yaptı 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.