Hırvatistan’ın aday kadrosu açıklandı
İngiliz kamuoyu Elgin mermerlerinin Yunanistan'a iade edilmesi gerektiğini düşünüyor. Yapılan bir ankete göre halkın yüzde 66'sı tarihi eserlerin geri verilmesinden yana görüş bildirdi. İngiliz Hükumeti ise bu kararın emsal teşkil edeceğinden ötürü iadeye bir türlü yanaşmıyor.
Elgin mermerleri, İngiltere ve Yunanistan arasında uzun süredir dipolomatik bir krize dönüşmüş durumda. Haziran ayında ülkedeki seçimler öncesi bu tarihi mermerleri ülkeye geri getirmeyi vaat eden Miçotakis, Yunanistan’daki seçimden zaferle ayrılmıştı. Öte yandan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise 19. yüzyılda Londra’ya kaçırılan mermerlerin sergilendiği British Museum’da güvende olduğunu ve iade gibi bir düşüncelerinin bulunmadığını belirtmişti Ancak yapılan bir kamuoyu araştırması İngilizlerin pek de öyle düşünmediğini ortaya çıkardı.
BBC World’de yer alan habere göre İgnilizlerin yüzde 66’sı Elgin mermerlerinin Atina’ya iadesinin doğru olacağı görüşünde. Bu durum tabii başta British Museum olmak üzere ülkenin çok sayıda müzesinde bulunan ve aralarında Türkiye ile Mısır’ın da bulunduğu çok sayıda ülkeden kaçırılan eserin akıbeti için de bir anlam taşımakta. Zira British Museum’un en önemli simgesi olan Knidos Aslanı bilindiği üzere Datça’daki aynı adlı antik kente ait. Knidos Aslanı’nın hikâyesini birkaç hafta önce 10 Haber‘de anlatmıştık. Yunanistan’ın başkenti Atina’nın Parthenon tepesine ait mermerlere dönecek olursak…
Elgin Mermerleri’nin iadesi konusunda İngiliz Hükumeti kapıları kapatmış olsa Yunanistan, bu konuda hukuki mücadelesini sürdürüyor. Türkiye’de kendisine ait eserler için benzeri bir mücadele içerisinde. Buradaki kilit nokta; İngilizlerin olası bir iadesinin bundan sonrası için de emsal teşkil edeceğine dair yaygın kanaat. Bu nedenle İngiltere, hangi ülkelere ait olduğu kesinlikle bilinse de tarihi eserlerin iadesi konusunda diretiyor. Ancak kendi kamuoyunda tarihi eserlerin iadesi konusunda baskı görmeye başlayan İngiltere’nin buna daha ne kadar direneceği merak konusu.
Elgin mermerleri tartışmaları devam ederken mayıs ayında Vatikan, Yunanistan’a, Amerika Birleşik Devletleri de Türkiye’ye ait tarihi eserleri iade etmişti. Bilindiği üzere daha önce New York Metropolitan Museum’da sergilenen 12 tarihi eser, Türkiye’nin hukuk zaferi sonucu ülkemize iade edilmiş ve Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlanmıştı.