İngiltere müzik endüstrisinde kriz: Kadın müzisyenler ayrımcılık yaşıyor

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre müzik endüstrisindeki kadınların üçte biri çalışma ortamlarında cinsel tacize uğradığını ve birçoğunun bunu kariyerlerinin önünde bir engel olarak gördüğünü ortaya çıkardı.

Kültür Sanat 28 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Adele, İngiltere'nin en çok kazanan kadın müzisyeni.
Kadın düşmanlığı(mizojini), cinsiyet ayrımcılığı ve taciz…Dünyanın neresine giderseniz gidin kadınların kaçamadığı bu sorunlar İngiltere müzik endüstrisinin de en büyük problemlerinden. İngiltere’de yayınlanan yeni bir rapora müzik endüstrisindeki kadınların üçte biri iş yerinde cinsel tacize uğradığını ve birçoğunun bunu kariyerlerinin önünde engel olarak gördüğünü söylüyor. İngiltere’deki Müzisyenler Birliği’nin hazırladığı rapor kadınların ayrımcılığa maruz kalma olasılığının erkeklere göre sekiz kat daha fazla olduğunu da gösteriyor.

2 bin 526’sı kadınlardan oluşan altı binden fazla müzik endüstrisi profesyonelinin katıldığı araştırmada kadınların erkeklerden daha az maaş aldığı ve daha yüksek bir seviye eğitim almalarına rağmen kariyerlerinin erkeklere göre daha kısa soluklu olduğu da ortaya çıktı.

Raporun öne çıkan bulgularından bazıları şöyle:

-Kadın müzisyenlerin dörtte birinden fazlası (% 27) müzikten yaşamlarını sürdürecek kadar kazanamadıklarını söyledi. Erkeklerde bu oran % 20.

-Ortalamaya göre kadınlar erkek meslektaşlarından % 10 daha az kazanıyor. Erkek müzisyenlerin yıllık ortalama geliri 21 bin 750 sterlinken, kadınlar da bu 19 bin 850.

-Kadın müzisyenlerin %51’i işte cinsiyet ayrımcılığı yaşadıklarını söyledi.

-Bir DJ, sahnede ve gece geç saatlerde eve dönerken cinsel saldırıya uğradığını söylerken Londralı bir başka müzisyen konser sırasında güvenlik endişesi yaşadığını anlattı. Raporda ayrıca, kadınların özellikle çocuk bakımı ve yaş ayrımcılığı konusunda kariyerlerinde erkeklerin deneyimlemedikleri engellerle karşı karşıya oldukları vurgulandı.

Raporu hazırlayan kurul bulguları “endişe verici” olarak nitelendiriyor. İngiltere’de müzik geliştirme organizasyonu Women in CTRL’nin kurucusu Nadia Khan “Sektörün gerçek taahhütlerde bulunması ve kararlı adımlar atması hayati önem taşıyor” diyor.

Spotify’daki özel ramazan listelerinde en çok takipçi hangi tür müzikte? Şaşıracaksınız…Spotify’daki özel ramazan listelerinde en çok takipçi hangi tür müzikte? Şaşıracaksınız…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.