İngiltere’de geçinemeyen papazlar yüzde 9,5 zam istiyor

İngiltere'de nisanda yüzde 8,7'ye ulaşan enflasyon nedeniyle geçinemediklerini söyleyen papazlar, 26,794 sterlin olan yıllık maaşlarının yüzde 9.5 oranında artırılmasını istiyor.

Ekonomi 20 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

İngiltere’de nisan ayı itibarıyla enflasyonun yüzde 8,7’ye yükselmesi nedeniyle maaşlarına zam isteyen meslek grupları arasına papazlar da katıldı. Papazlar, sendikaları aracılığıyla hayat pahalılığıyla baş edebilmek için maaşlarına zam yapılmasını istedi. Guardian gazetesinde yayınlanan habere göre, 2 binden fazla din görevlisi ve meslekten olmayan personeli temsil eden Unite’ın Genel Sekreteri Sharon Graham’ın “çalışan yoksullar” arasında yer aldıklarını iddia ettiği papazlar, 26,794 sterlin olan yıllık maaşlarının yüzde 9.5 oranında artırılmasını istiyor.

İngiltere Kilisesi din görevlilerinin de hayat pahalılığı kriziyle mücadele ettiğini söyleyen Graham, “Birçoğu yaptıkları işin bir meslek olduğunu iddia etse de, basit gerçek şu ki mevcut ücretleriyle çalışan yoksullar arasında yer alıyorlar” dedi. Din görevlilerinin maaşları cemaatlerin katkılarıyla finanse ediliyor ancak Unite ek merkezi finansman sağlanmasını talep ediyor. Horsham’da papaz yardımcısı ve Unite aktivisti olan Sam Macinnes şunları söyledi:

“Din adamlarının ücretlendirilmesindeki ilke, kendinizi tamamen hizmetinize verebileceğiniz ve toplumlarınızı destekleyip onlarla ilgilenebileceğiniz rahat bir durumda olmanıza yetecek kadar ücret almanızdır ki şu anda giderek daha fazla sayıda din adamı bunu yapamıyor. İnsanlar ailelerini doyurup doyuramayacakları ve giydirip giydiremeyecekleri konusunda endişeleniyorlarsa, başkalarına nasıl hizmet verebilecekler?”

Piskoposluklar, kendi maaşlarını nisan ayında yüzde 5 oranında artırılan asgari ücretin üzerinde belirleyebilirler. Papazlara genellikle yaşamaları için bir ev de veriliyor ancak Macinnes bunların bakımsız olabileceğine dikkat çekiyor.

Greve gitmişlerdi: İngiltere'de sağlık çalışanları zam teklifini kabul ettiGreve gitmişlerdi: İngiltere’de sağlık çalışanları zam teklifini kabul etti

Yıllık harcamaları 50 bin sterlin

Din adamlarının ücretlerine ilişkin bir inceleme 2020 ve 2021 yıllarında gerçekleştirilmiş ve bir ev ve belediye vergisi gibi faturaların ödenmesi de dahil olmak üzere toplam paketin yaklaşık 50 bin sterlin olduğu tespit edilmişti.

Kilise, geçen mayıs ayında din adamlarına zor durum ödemeleri yapmaları için piskoposluklara 3 milyon sterlin, ekim ayında ise kiliselere enerji faturalarında yardımcı olmak için 15 milyon sterlin daha ek fon sağladı.

Avrupalıların alışık olmadığı enflasyon grev dalgasını genişlettiAvrupalıların alışık olmadığı enflasyon grev dalgasını genişletti

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.