Beytüllahim papazı Isaac: Bu soykırım bitmeden hayat normale dönemez

Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki Beytüllahim kentinin Evanjelist Lutheryan Kilisesi papazı Munther Isaac Gazze'de 7 Ekim'de başlayan saldırıların dini değil politik temelli olduğunu ve "soykırım" bitmeden hayatın normale dönemeyeceğini söyledi.

Dünya 28 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria'nın tarihi Beytüllahim kentinde, bu yılki Noel Bayramı için sokaklar geçen yıllardaki gibi süslenmedi, Mehd Kilisesi (Nativity-Doğuş) önündeki Noel ağacı aydınlatılmadı. / Fotoğraf: AA

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında can kaybı 21 bini geçerken bu yıl Noel’i buruk bir şekilde geçiren Beytüllahim kentinde yas hakim. ​​​​​​​Noel kutlamalarının iptal edildiği kentte meydanlar sessiz. Hz. İsa’nın doğum yeri olan ve Batı Şeria sınırları içerisinde yer alan kentin Evanjelist Lutheryan Kilisesi’nin papazı Munther Isaac Anadolu Ajansı’na demeç verdi.

Noel seremonisindeki vaazında “İsa bugün doğmuş olsaydı enkaz altında dünyaya gelirdi” sözüyle hatırlayacağımız Isaac “Beytüllahim’den dünyaya” hitap ettiği vaazının dünya çapında yankı uyandırmasından memnun olduğunu dile getirdi. Isaac Noel vaazının özellikle Gazze’deki “soykırımı” destekleyen kiliselere, insan haklarını savunduğunu ve özgür dünyanın bir parçası olduğunu iddia eden hükümetlere “yöneltilmiş bir mesaj” olduğunu söyledi.

‘Siyonist harekete karşıyız, Yahudilerle bir sorunumuz yok’

Vaaz sonrasında pek çok Müslüman ve Yahudi dini liderin kendisiyle iletişime geçtiğini ve çağrısını desteklediğini belirten Isaac tüm Filistinlilerin işgalde aynı zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Isaac İsrail’de mevcut hükümet başa geçtiğinden bu yana Filistin’deki Hıristiyan ruhbana ve kutsal mekanlara yapılan saldırıların arttığını vurgulayarak “Bu, bölge üzerinde politik bir çatışma, dini değil. Bizler topraklarımızın sömürülmesine, siyonist harekete karşıyız. Yahudilerle sorunumuz yok” dedi.

Beytüllahim kiliselerinin Noel kutlamasını iptal kararını ilk kez aldığına dikkati çeken Isaac “Bu soykırım bitmeden hayat normale dönemez” dedi.

Papaz 7 Ekim itibariyle İsrail’in tüm Filistin yerleşimlerini kuşatma altına alması üzerine Beytüllahim’i ziyaret eden hacı sayısının azaldığını, hac seferlerinin iptal edilmesinden birçok işletmenin zarar gördüğünü ve birçok Hıristiyan Filistinli ailenin bölgeyi terk ettiğini söyledi.

‘İnancı olan hiç kimse bu savaşı kabul etmez’

Gazze konusunda Hıristiyan aleminin bölündüğünü ve ABD’deki bazı Evanjelist kiliselerin İsrail’i desteklediğini anlatan Isaac şöyle devam etti:

“Filistinli olduğum için değil, öncelikle bir Hıristiyan olduğum için bu seslerden rahatsızlık duyuyorum ve çağrılarımı yineleyeceğim. İnancı olan hiç kimsenin bu savaşı kabul edeceğini düşünmüyorum.”

Isaac Batılı hükümetlerin Gazze’deki gelişmeler karşısındaki duruşunu “iki yüzlü” olarak tanımlayarak Rusya’nın Ukrayna’daki elektrik hattını kestiğinde savaş suçu sayılması ancak İsrail’in aynı eyleminin meşru müdafaa sayılmasını örnek gösterdi. Söz konusu hükümetlerin İsrail’i kınamamasının ve Gazze’ye yapılan insani yardımı arttırmamasının dehşet verici olduğunu söyleyen Isaac İsrail’e “yeterince baskı” yapılmadığını savundu.

Isaac Gazze’de kaydedilen görüntüleri işaret ederek “Gazze’de tekrar yaşamın yeşermesi ihtimalini ortadan kaldırmayı hedefliyorlar” dedi. Tüm Hıristiyanları “boş empati ve barış çağrıları” yapan hükümetlerine baskı kurmaya ve İsrail karşısında durmaya çağıran Isaac “Bazı Hıristiyanlar tarafsız kalmayı seçiyor. Sessiz kalan zulmü destekler” dedi.

Beytüllahim'de buruk Noel: İsa bugün doğsa enkaz altında doğardıBeytüllahim’de buruk Noel: İsa bugün doğsa enkaz altında doğardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.