İstanbul’a yeni müze: Ayasofya’nın koleksiyonu sergilenecek

İstanbul yeni bir müze kazandı. Tarihi Sultanahmet Meydanı'nda bulunan ve Osmanlı döneminde Tapu ve Kadastro Müdürlüğü olarak hizmet veren yapı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın üstlendiği restorasyon sonrası Ayasofya Müzesi olarak yeniden açıldı.

Kültür Sanat 23 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Restorasyon sonrası Ayasofya Müzesi olarak ziyarete açılan bina Osmanlı döneminde Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ydü.

İstanbul yeni bir müze kazandı. Sultanahmet Meydanı’nda bulunan tarihi yapı, restorasyon sonrası Ayasofya Müzesi olarak yeniden açıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre Sultanahmet Meydanı’ndaki eski Defter-i Hakani (Tapu Kadastro Müdürlüğü) binası, tarihi yapının kuruluşundan itibaren tarihinin anlatıldığı bir müzeye dönüştürüldü.

Ayasofya Müzesi ziyarete açıldı

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün twtiter hesabından yapılan açıklamada Sultanahmet Meydanı ya da diğer adıyla At Meydanı’nda bulunan tarihi binanın Ayasofya Müzesi olarak hizmet vereceği duyuruldu. Bir zamanlar Defter-i Hakani yani Osmanlı döneminde Tapu Kadastro Müdürlüğü olarak hizmet veren tarihi bina, 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmeye başlanmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu tamamlanan Sultanahmet Meydanı’ndaki tarihi yapı böylece müze olarak hizmet vermeye başladı. Müzeye dönüştürülen binada tarihi yapının depolarındaki tarihi eserler sergilenmeye başlandı. Bunun yanı sıra müzede, Ayasofya tarihine ışık tutan bilgi ve belgeler de ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Ayasofya Müzesi’nde İstanbul’un bu sembol yapısının beşinci yüzyıla kadar uzanan tarihi ve geçirdiği değişimler, çeşitli obje ve dijital içeriklerle sergileniyor. Müzenin en dikkat çekici noktalarından biri de tarihi yapının bugüne kadar pek de gün yüzüne çıkamamış koleksiyonu olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığa bağlı olan müzede Müze Kart’ın geçerli olup olmadığına dair şimdilik bir açıklama yapılmadı. Ancak Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü sosyal medya paylaşımının altına yapılan yorumlarda müzede, Müze Kart’ın geçerli olmamasına yönelik şikâyetler dikkat çekti.

Akın var akın Topkapı Sarayı'na akınAkın var akın Topkapı Sarayı’na akın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.