Depremde dokuz kişinin öldüğü apartmanın müteahhidi apartmanı hatırlayamadı
Hatay’da hayvancılıkla uğraşan 84 yaşındaki Mustafa Demir’in 6 Şubat depremlerinde ahırının çatısı çöktü ve 84 hayvanı öldü. Bakanlığın bedelsiz telafi programına başvurdu ama başvurusu yılan hikayesine döndü. Demir ailesi hem hayvanları, hem de barınma sorunları için çözüm bekliyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Demir ailesinin Hatay’ın Kırıkhan ilçesi Çataltepe köyündeki ahırlarının çatısı çöktü. Ahırdaki 84 koyun ve koç çöken çatının altında kalarak öldü.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın depremzede yetiştiriciler için bedelsiz hayvan telafisi uygulaması kapsamında 84 yaşındaki Mustafa Demir’in “göçer” denilen ahırına İlçe Tarım Müdürlüğü’nden ekipler geldi. Ölen hayvanların ve çöken ahırın fotoğraflarını çektiler. Demir ailesi hızla çözüm beklerken olay yılan hikayesine döndü.
10Haber’e yaşadıkları mağduriyeti anlatan Mustafa Demir’in gelini Feride Demir, “Kayınbabamın telefonu tuşlu bir telefon, kendisi fotoğraf çekemiyor. Okuma-yazmayı da çok bilmiyor. Deprem sırasında ben de burada değildim. Kendisi başvurunun nasıl yapıldığını, kime yapılacağını bilmez. Geldikten sonra bütün işlemlerini ben hallediyorum” dedi.
Bakanlığın uygulamasını öğrendikten sonra başvuru yaptıklarını belirten Demir, “İki görevli gelmiş, fotoğraflar çekip gitmişler. Hayvanların burada tutulması çakalların gelmesine sebep olacağı için atılmış. Sonra bize ‘şu zaman gelin, bu zaman gelin, şu sıraya konuldu’ gibi şeyler söylediler. Ama sonra ‘Hayır öyle bir fotoğraf çekilmedi, öyle bir tutanak tutulmadı’ diyorlar. Kayınbabam hakkını savunabilecek biri değil. Hem çok yaşlı, hem kalan hayvanların başında, hem de okuma-yazma bilmez” diye konuştu.
‘Kaymakam Bey onayladı’
Sorunlarının çözülmesi için tekrar İlçe Tarım Müdürlüğü’ne gittiklerini anlatan Demir, “Kaymakam Bey onayladı, ‘verilsin’ dedi. İlçe Tarım bu sefer ‘20 Temmuz’a kadar bekleyin’ dedi. Süre dolunca da ‘İşleminiz olmuyor, fotoğraflar yok’ dediler. Birkaç kişiye daha böyle olmuş” dedi.
İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin fotoğraf çekip, tutanak tuttuğunu hatırlatan Demir, “Biz devletin adamlarına güveniyoruz. Sonuçta gelip gerekenleri yapmışlar. Ama şimdi fotoğraf yok diyorlar. Hatta bir sefer de ‘Bakanlık uygulamayı durdurdu’ dediler. ‘Geç kalmışsınız’ diyorlar. Bu adam ne yapsın?” diyerek isyan etti.
Tek geçim kaynağı hayvancılık olan Mustafa Demir, depremden sonra kiracı olarak oturduğu evinden de çıkarıldı. 12 tane hayvanı kalan Mustafa Demir, oğlu, gelini ve torunları ile hayvanların kaldığı tarlaya kurdukları çadırda yaşıyor.
Demir ailesi bir yandan telef olan hayvanların telafisi için çözüm ararken bir yandan da barınma sorunu yaşıyorlar. Feride Demir, konteyner için başvurduklarını ama ‘Merkez’e gelmeniz gerekiyor’ yanıtını aldıklarını belirtti.
Tek geçim kaynakları olan hayvanlarını bırakamayan aile, derme çatma yaptıkları ahırın yanına konteyner talep ediyor. Demir, durumlarını “Günde gelen 10-15 litre sütün parasıyla geçiniyoruz. 12 tane hayvanımız var” sözleriyle anlattı.