Galatasaray bunu beklemiyordu: Akkuş sürprizi
Galatasaray'ın borcunun 3.4 milyar artışla 7.5 milyar lirayı aşmasındaki en büyük etken Florya kredisi ve kura bağlı 6 katın üzerinde artan takım maliyeti oldu.
Wilfried Zaha ve Angelino’yu transfer eden ve geçen sezonun yıldızı Mauro Icardi’nin de bonservisini alarak transfer sezonunun flaş takımı olan Galatasaray, yıllık mali tablolarını Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı. Galatasaray, şampiyonluk yaşadığı sezonu 952 milyon lira zararla kapatırken borcu da 7 milyar 533 milyon TL’ye çıktı.
Bir önceki döneme göre Galatasaray’ın borcu 3 milyar 348 milyon lira artış kaydetti. Borç artışının yaklaşık üçte birlik kısmı alınan yeni krediden kaynaklandı. Söz konusu, kredi 2021 yılında Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi yapılan ve borçları 9 yıl süreyle yeniden yapılandıran Ziraat Bankası-Denizbank konsorsiyumundan temin edildi. 24 Şubat 2023’te imzalanan anlaşmayla bir ek protokol yapıldı ve Galatasaray Sportif AŞ, garantörlüğünde yüzde 99,9 bağlı ortaklık olan Galatasaray Gayrimenkul adına 1 milyar 106 milyon liralık kredi alındı. KAP’a yapılan bildirimde detaylar şöyle anlatıldı: “Konsorsiyum tarafından GS Gayrimenkul’e tahsis edilen kredi, Şirket ana hissedarının dolaylı bağlı ortaklığı olan Galatasaray Florya Emlak A.Ş (GS Florya Emlak) tarafından Emlak Konut GYO’dan satın alınan İstanbul İli Florya ilçesi, Şenlik Mahallesi, 292 Ada 220 Parsel’de kayıtlı 40 dönüm taşınmaz ile Kulübe ait 22 dönüm arazi üzerinde geliştirilecek gayrimenkul projesinden bir kısım bağımsız bölümlerin GS Gayrimenkul tarafından Alıcı’dan satın alınması amacıyla akdedilen taşınmaz satış vaadi sözleşmesi kapsamındaki satın alma bedelinin GS Florya Emlak’a ödenmesi için kullanılmıştır; GS Florya Emlak da, anılan bağımsız bölümlerin satışına ilişkin tahsil etttiği tutarı, taşınmazı Emlak Konut GYO’dan satın almak için kullanmıştır.”
Galatasaray borcunun artmasında bir diğer kalem de takım maliyeti oldu. 31 Mayıs 2023 itibarıyla futbolculara, menajerlere ve teknik kadroya ilerleyen sezonlarda ödenecek tutar 283 milyon 836 bin liradan 1 milyar 693 bin 780 liraya yükseldi. Kuşkusuz 1 milyar 410 milyon liralık bu artışta, döviz kurlarındaki sıçrama büyük etken oldu. Böylece 3 milyar 348 milyon liralık borç artışının yaklaşık 2 milyar 500 milyonu yeni kredi ve takım maliyetindeki artıştan kaynaklandı.
Galatasaray Sportif AŞ yıllık finansal raporunda şirketin, Galatasaray Spor Kulübü ve bazı bağlı ortaklıklardan 2 milyar 292 milyon lira alacağı olduğu belirtiliyor. Ancak şirketi denetleyen bağımsız denitim firması Grant Thornton, sınırlı olumlu görüş bildirdi. Firma, bunun nedeni olarak söz konusu alacağın tahsil edileceğine dair belirsizliği gösterdi. Firmasının tespiti şöyle: “31 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla ana hissedarı Galatasaray Spor Kulübü ve bazı bağlı ortaklıklarından olan 2.291.794.102 TL (31 Mayıs 2022: 2.053.036.569 TL) tuturanıdaki ticari olmayan alacağın belirli bir vadesi bulunmamakata ve diğer alacaklar hesabında taşınan söz konusu tutarların tahsilatına ilişkin belirsizlikler nedeniyle anılan alacakların tahsil edilebilirliğine dair kanaat oluşturulamamıştır.”
Denetçi görüşünde şirketin kısa vadeli yükümlülüklerinin dönen varlıklarını 2 milyar 515 milyon TL aştığına, geçmiş dönem yıllar zararının 2 milyar 132 milyon lira olarak gerçekleştiğine ve özkaynaklarının negatif 2 milyar 95 milyon lira olduğuna da dikkat çekildi. Bu durumun Türk Ticaret Kanunu’na göre borca batıklık anlamına geldiği hatırlatıldı.