Nijer’deki darbenin lideriyle tanışın: General Tchiani

Nijer'de Cumhurbaşkanlığı Muhafızları biriminin Nijer Cumhurbaşkanı'nı ele geçirmeleriyle gerçekleşen darbe sonucunda General Abdourahmane Tchiani kendisini ülkenin yeni lideri ilan etti.

Dünya 29 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
62 yaşındaki General Tchiani, 2011'den beri Cumhurbaşkanlığı Muhafız Komutanlığı'nın başında ve 2018 yılında Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou tarafından general rütbesine terfi etmişti.

Nijer’de 26 Temmuz’da televizyondan duyurulan darbenin ardından kamuoyunda Omar Tcihani olarak da bilinen General Abdourahmane Tchiani kendisini ülkenin yeni lideri ilan etti.

Tchiani, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un askeri darbeyle devrilmesi sonrası geçiş yönetiminin başına geçtiği bilgisini paylaştı. Devrik lider Mohamed Bazoum, Nijer’in 1960’taki bağımsızlığından bu yana ilk seçilmiş liderdi.

Kendi muhafızlarının gözetim altında tuttuğu Bazoum’un sağlık durumunun iyi olduğuna inanılıyor. Bazoum, bölgedeki İslamcı militanlara karşı mücadelede Batılı ülkelerin önemli müttefiğiydi.

Uluslararsı kamuoyundan darbeci liderin tanınmayacağı, ülkenin lideri olarak Bazoum’un tanınacağına dair açıklamalar gelse de halihazırda General Tchiani geri adım atmış değil.

Kötüleşen güvenlik ve ekonomik sorunlar nedeniyle askerlerin iktidarı ele geçirdiğini belirten Tchiani, Nijer’in küresel müttefiklerine de hitap ederek, ülkenin tüm uluslararası taahhütlerine ve insan haklarına saygı duyacağını söyledi.

Darbeci general destek istedi

Nijer ordusunun desteğini alan ve Vatanı Koruma Ulusal Konseyi’nin başkanı olduğunu açıklayan Tchiani, uluslararası kamuoyuna seslenerek, “Nijer’in dostu olan ortaklarımızdan, ülkemizin içinde bulunduğu özel durumu anlamalarını ve zorlukların üstesinden gelebilmesi için gerekli tüm desteği sağlamalarını rica ediyorum” dedi.

Nijer'de darbe girişimi, halk sokaktaNijer’de darbe girişimi, halk sokakta

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.