ABD silahlarının Rusya’yı vurmasına izin verdi, ama Ukrayna menzili yetersiz buluyor
Moskova'da gerçekleştirilen üç insansız hava aracı saldırısında bir ticari bina hasar görürken, bir güvenlik görevlisi de yaralandı. Savaş artık Rusya'nın içine kadar girerken, öte yanda Belarus'taki Wagner'den endişeli olan Polonya, bu paralı asker grubunun AB'ye sızmasından endişeli.
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın dün Moskova’ya en az üç insansız hava aracı ile saldırdığını açıkladı. Bir insansız hava aracının Moskova’nın dışındaki Odintsovo’da imha edildiğini bildiren bakanlık, diğer ikisinin de başkentteki iki ticari binayı vurduğunu belirtti. Kaza yerinden medyaya yansıyan görüntülerde gökdelenlerden birinin bir katında hasar meydana geldiği görülüyor.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Telegram’da yaptığı paylaşımda kimsenin hayatını kaybetmediğini açıkladı. Rus haber ajansı Tass’ın yetkililere dayandırdığı haberine göre bir güvenlik görevlisi yaralandı. Bakanlık, bunu ‘terör saldırısı’ olarak değerlendirirken, başkentteki Vnukovo havaalanının gidiş gelişlere kapatıldığı, uçuşların diğer havaalanlarına yönlendirildiği bildirildi. Ancak bu kesinti kısa süreli oldu ve bir saatten kısa bir süre içinde uçuşların normal akışına döndüğü belirtildi.
#Russian officials report a drone attack on #Moscow. One of the towers of the Moscow City complex was damaged. pic.twitter.com/g6yKOkTOuC
— NEXTA (@nexta_tv) July 30, 2023
Moskova’ya yönelik son zamanlarda sıklaşan saldırılarda şimdiye kadar ölen olmadı. Kente saldırılar ilk olarak mayıs ayında Kremlin Sarayı’na yönelik dron saldırısıyla başladı. ABD’li yetkililer, Kremlin Sarayı’na yönelik dron saldırısının muhtemelen Kiev’in özel askeri ya da istihbarat birimleri tarafından gerçekleştirildiğini söylemişti. Bu saldırıyı mayıs ayının sonlarına doğru Moskova’nın önde gelen semtlerinden birinde meydana gelen diğer saldırı izledi.
Temmuz ayında ise Moskova’da üç insansız hava aracı saldırısı gerçekleşti. Bunlardan bazıları savaşın merkezindeki askeri tesisleri vurmaya çok yaklaştı. Söz konusu saldırılar, Ukrayna’dan 800 kilometre uzaktaki Moskovalıların, savaşın kendilerine kadar gelemeyeceği varsayımını alt üst etti ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hem ekonomik zarara hem de binlerce askerin ölümüne neden olan savaşına yönelik eleştirilere yol açtı.
Bununla birlikte Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yurii Ihnat, Ukrayna televizyonuna yaptığı açıklamada, “Moskova’da da Rusya’daki gibi hep uçan bir şeyler var. Artık savaş endişelenmeyenleri de etkiliyor. Rus yetkililer saldırıları engellediğini söyleyerek bunu ne kadar görmezden gelmeye çalışsa da bölgedeki bir şeyler vuruluyor” yorumunda bulundu.
Ukrayna ise taarruzunda ‘gizliliği’ korumak istediği gerekçesiyle, Rusya’ya yapılan saldırılarda sorumluluğu üstlendiği açıklamalarda bulunmuyor. Bununla birlikte Rusya’nın, Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndan çıkmasının ardından tahılların dünyaya taşınmasında önemli bir yeri olan Odesa Limanı’na art arda gerçekleştirdiği saldırıların ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ‘misilleme’ sözü vermişti.
Rus saldırganlığının savaş alanında iflas ettiğini savunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “Bugün, Rus yönetiminin, bir ya da iki hafta sürmesini beklediği sözde özel askeri operasyonunun 522’nci günü. Ukrayna giderek güçleniyor. Savaş, yavaş yavaş Rusya topraklarına, sembolik merkezlerine ve askeri üslerine dönüyor ve bu kaçınılmaz, doğal ve adil bir süreçtir” dedi.
Savaş şu anda fiziksel olarak Ukrayna ve Rusya arasında devam etse de Polonya tarafında da Rus paralı asker grubu Wagner ile işler kızışıyor.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında Belarus’taki Wagner’in Polonya sınırına doğru hareket etmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Moraviecki, “100’den fazla Wagner askerinin Belarus’ta Grodno’dan çok da uzak olmayan Suwalki Gap’ına doğru ilerlediği bilgisine sahibiz” dedi. Ülkenin güneyindeki Gliwice’de bulunan silah fabrikasını ziyaret eden Morawiecki, Wagner savaşçılarının bu ilerlemesinin sınırdaki durumu ‘daha tehlikeli’ hale getirdiği uyarısında bulundu.
Wagner, geçen ay savunma güçlerine karşı bir gün süren ayaklanmasının ardından Belarus lideri Aleksandır Lukaşenko’nun arabuluculuğuyla Moskova’ya ilerleyişini durdurdu. Bu anlaşmaya göre Wagner şefi Yevgeni Prigojin Belarus’a sürgün edilirken, paralı savaşçılara da Belarus’a gitme ya da Rusya’da kalıp Savunma Bakanlığı’na bağlanma seçenekleri sunuldu. Ukraynalı yetkililer şimdiye kadar Rusya’dan Belarus’a 5 bin savaşçının geçtiğini, bu sayının 10 bini geçebileceğini söylüyor.
Polonya, Wagner savaşçılarının bölgedeki varlığının sınırda gerginliğin artmasına neden olabileceği endişesiyle bu ayın başlarında ülkenin doğusuna 1000’den fazla asker sevk etti.
Polonya-Belarus sınırı, Orta Doğu ve Afrika’dan gelen mültecilerin Polonya ve Litvanya üzerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine girmeye çalışmasından dolayı son birkaç yıldır zaten gergindi. Polonya hükümeti, Rusya ve Belarus’u bu göçmenleri, Polonya ve diğer AB ülkelerini istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçluyor. Göçü bir çeşit hibrit savaş olarak nitelendiren Polonya, Belarus ile olan sınırının bir bölümüne yüksekçe bir duvar inşa ederek karşılık vermişti.
Ancak Morawiecki’nin bu yılın başından beri sınırdan 16 bin göçmenin geçtiğini söylemesi, duvarın göçmenler üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu gösteriyor. Polonyalı lider, “Büyük olasılıkla Wagner, Belarus sınır muhafızı kılığına girerek yasa dışı göçmenlerin Polonya topraklarına girmesine yardımcı olacak ve bu da Polonya’yı istikrarsızlaştıracak” dedi.
Polonya’nın iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi’nin başkanı Jaroslaw Kaczynski de cuma günü yaptığı açıklamalarda Wagner savaşçılarının ‘Belarus’a eğlenmeye gelmediğini’ söyleyerek, “Başta Polonya’ya karşı olmak üzere çeşitli krizler yaratmak için Belarus’talar. Polonya bu provokasyonların başarısız olması için savunma kapasitesini artırdı” dedi.
Öte yandan Litvanya İçişleri Bakanlığı da ülkenin Belarus ile olan sınırını kapatma olasılığı konusunda birtakım uyarılarda bulunmuştu. Ülkenin İçişleri Bakan Yardımcısı Arnoldas Abramavicisius, Wagner’in paralı askerlerinin Belarus sınırından AB’ye sığınmacı kılığı altında sızabileceğini ve provokasyonlar düzenleyebileceğini söyledi.
Lukaşenko ise geçen hafta pazar günü Putin ile görüşmesinde Wagner askerlerini ‘zor tuttuğunu’ belirterek, savaşçıların Belarus sınırından Varşova ve Rzeszow’a geçiş yapmak istediğini aktarmıştı. Lukaşenko, “Rzeszow’a karşı bir kinleri var. Bahmut’ta savaşırken, (Ukrayna’ya) askeri teçhizatın nereden geldiğini biliyorlardı. Bu sebeple Rzeszow’a karşı kin besliyorlar. Ama tabii ki anlaştığımız gibi onları Belarus’ta tutuyorum” demişti.