Halka arzlar başladı, Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı 5 milyonu geçti

Borsa İstanbul'da halka arzların yaklaşık iki ay aradan sonra yeniden başlaması geçtiğimiz hafta yatırımcı sayısını 680 bin 178 kişi arttırdı. Borsa İstanbul'da hisse yatırımcısı sayısı 4 milyon 402 bin 528'den 5 milyon 82 bin 706'ya çıktı.

Ekonomi 1 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Asce GYO, geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul'da halka açılan son şirket olmuştu.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), nezdinde pay senedi yatırımcı sayısı yaklaşık iki aylık aranın ardından sonra önceki hafta gerçekleştirilen 4 halka arzın etkisiyle hızla artarak yeniden 5 milyonun üzerine çıktı. MKK’nin açıkladığı yatırımcı ve hesap sayılarına göre, söz konusu haftada pay senedi yatırımcı sayısı 680 bin 178 kişi arttı. Böylece pay senedi yatırımcı sayısı 4 milyon 402 bin 528’den 5 milyon 82 bin 706’ya çıktı.

Fuzul GYO, borsa için gongu çaldıFuzul GYO, borsa için gongu çaldı

Önceki hafta gerçekleştirilen Atakey Patates Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ (ATAKP) halka arzına 1 milyon 665 bin 576, Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş. (KLSER) halka arzına 1 milyon 919 bin 116 ve Fuzul Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (FZLGY) halka arzına 1 milyon 326 bin 874, Asce GYO (ASGYO) halka arzına ise 1 milyon 320 bin 26 bireysel yatırımcı katıldı. Aynı hafta pay senedi değeri ise 7,65 trilyon TL’den 8,09 trilyon TL’ye yükseldi.

Borsa hem gün içi hem de kapanış rekorunu kırdıBorsa hem gün içi hem de kapanış rekorunu kırdı

Yabancı payı da arttı

Bu arada Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından gelen ekonomi yönetimi değişikliğiyle birlikte yabancı yatırımcıların TL varlıklara yönelik ilgisi devam ediyor. Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS’teki hızlı gerilemenin ardından Borsa İstanbul’da da yabancı yatırım oranı yükselişini sürdürüyor. Borsada yabancı oranı yüzde 29,92 ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk tur öncesinde gördüğü yüzde 30,21’in ardından en yüksek seviyesine çıktı. Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS’leri  385 baz puana kadar indi.

Seçimlerin ilk turda sonuçlanmamasının ardından belirsizlik endişesiyle hızla gerileyen ve ikinci tur sonrasında yüzde 27,43’e kadar inen yabancı yatırımcı oranı ekonomi yönetimindeki değişiklikle beraber yükseliş trendine girmişti. Merkez Bankası verileri son 7 haftada yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’da net alıcı olduğunu gösterirken bu süredeki alım 1.6 milyar doları geçti. Uzmanlar Borsa İstanbul’un dolar bazında hayli ucuz olduğunu, Türkiye’nin CDS’indeki düşüş ile bankacılık ve holdinglerde olumlu açıklamaların devamı durumunda yabancı yatırımcının ilgisinin de artarak devam edeceğini düşünüyorlar.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.