Küresel gıda fiyatları 7 aydır düşüyor, bizde 42 aydır artışta
BDDK kredi kartında yasak kararına esas teşkil eden harcama miktarını vermezken, seyahat acenteleri de müşterilerinin önemli bölümünün kredi kartı harcamalarını taksitlendirdiğini belirterek zorlanacaklarının söylüyorlar.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin kredi kartlı harcamalarda taksitlendirme yapılmamasına ilişkin kararı seyahat acenteleri arasında rahatsızlık yarattı. Ancak BDDK’nın finansal istikrarı sağlamaya katkı yapmak için aldığını söylediği bu karara esas teşkil eden taksitlendirilmiş yurtdışı kredi kartı harcaması tutarını öğrenmek mümkün olmadı. Adlarının açıklanmasını istemeyen BDDK yetkilileri bu tutarın kendilerinde olduğunu ancak basınla paylaşamayacaklarını belirterek ser verip sır vermemekte ısrar ettiler.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından önceki gün açıklanan turizm verilerine göre, yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden 4 milyon 950 bin kişinin turizm gideri yılın ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 84 artışla 3,17 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Kararı değerlendiren Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, kurdaki artış ve vize sorunu nedeniyle zaten zor durumda olan seyahat acentelerinin daha da çıkmaza gireceğine dikkat çekti. Kararın, ‘vatandaş yurtdışına giderek döviz harcamasın’ mantığını yansıttığını belirten Polatoğlu, “Zaten ekonomideki gelişmeler vurmuştu, kur nedeniyle yolcu azalmıştı. Vize sorunu yüzünden de müşterileri sayısı düşmüştü. Üçüncü darbe de bu oldu” dedi.
Dövizin değer kazanması nedeniyle işlerinin yüzde 30-35 düştüğünü belirten Cem Polatoğu şunları söyledi:
“Vize sorunu nedeniyle de artık insanlar vize almaktan vazgeçti. Nereden bakarsanız bakın bu sorun da işlerimizden yüzde 15-20 götürdü. Şimdi bir de taksit olayı vurdu. Geçen sene yurtdışına 1,000 kişi götüren bu sene 100 kişi götürebilecek mi, bunu düşünüyoruz. Bence zor.”
Yurtdışı turlarda paket fiyatının ortalama 550-600 Euro seviyelerinden başladığını, ekstra maliyetlerle birlikte iki kişilik bir aile için tur maliyetinin 50 bin TL seviyelerinde oluştuğunu belirten Polatoğlu, “Mevcut ekonomik ortamda bu tutarı tek seferde ödeyebileceklerin sayısı çok az. Vatandaş yurtdışına gidip döviz harcamasın mantığı” diye konuştu.
Aynı zamanda TurAndiamo’nun Yönetim Kurulu Başkanı olan Polatoğlu, “Müşterimin neredeyse yüzde 100’ü taksitle alıyordu. Nakit ödeyen müşteri son bir senede ya birdir, ya ikidir” diyerek şunları söyledi:
“Karı koca çalışanlar ya da emekliler takside vurarak gidebiliyorlardı. Altı taksit yapıp ayda 8-9 bin TL ödeyip senede bir kere de olsa yurtdışına gidebiliyorlardı. Şimdi o olay tamamen kalktı. Nasıl gelsinler?”
Pronto Tur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, yurt dışı seyahatlerinde kredi kartı taksitinin kaldırılmasına yönelik son düzenlemeyi iyi karşılamadıklarını söyledi.
Onaran, en kısa zamandan bu uygulamanın kaldırılmasını umut ettiklerini belirterek, “Bu kararı çok iyi karşılamıyoruz uzun yıllardan beri verilmiş bir haktı, kredi kartına çok kolay bir şekilde taksit yapılıyordu. 25 sene önce bu taksitleri senetlerle yapardık. Kendimizi 25 sene öncesine dönmüş gibi hissediyoruz. Hatırlatmak istiyorum ülkemize 50 milyon turist geliyor yurt dışına turistik amaçla giden, uçak bilet alıp giden 5 milyon kişi var. ‘2023 yılında kredi kartıyla yurt dışına gidemezsiniz, taksit yapamazsınız’ denmesi turizmcileri üzüyor. Esasen vatandaşımız için bir hak kısıtlaması oluyor yakın bir süre içinde kaldırılacağını umut ediyorum” dedi.
Yurt dışına seyahate gidenleri yüzde 60 civarının taksit yaptırdığını belirten Onaran, “Önceden üç taksit yapılabiliyordu daha fazlası yapılamıyordu” diyerek, yurt içi turizmin teşvik edilmesi için taksit imkanının kaldırılmasının yöntem olarak seçilmemesi gerektiğini söyledi. Onaran, KKTC’nin de yurt dışı olarak kabul edildiğini, bu sebeple uygulamadan etkileneceğini de belirtti.