Somali, atletizm tarihine geçti: Fit olmayan koşucu 100 metreyi 21 saniyede koştu

Çin'in Chengdu şehrinde devam eden 31. Dünya Yaz Üniversite Oyunları kadınlar 100 metre yarışında bir garip olay meydana geldi. Fit olmayan haliyle dikkat çeken Somalili atlet rakiplerinin çok gerisinde kalarak yarışı 21 saniyede bitirebildi.

Spor 3 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Somalili atlet gündem oldu.

Çin’de düzenlenen Dünya Üniversite Yaz Oyunları, bilhassa genç sporcuları ağırlayan değerli yaz organizasyonlarından biri. Söz konusu organizasyon geçtiğimiz günlerde enteresan manzaralara sahne oldu. Kadınlar 100 metre yarışı için Somali’yi temsil eden Nasra Aboukar Ali’nin formsuz yapısı dikkat çekti. Sporcu, yarışı 21 saniyede tamamlayabildi ve rakiplerinin fazlasıyla gerisinde kaldı.

Ali’nin 31. kez düzenlenen ve prestiji olan bu organizasyona gelebilmesini sağlayan Somali Gençlik ve Spor Bakanlığı, yarışın ardından sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutuldu. Bazı kullanıcılar Ali’nin yarış tarihindeki en kötü sporcu olduğunu ve tarihin en kötü derecesini elde ettiğini yazdılar.

Elham Graad isimli kullanıcı Twitter üzerinden sporcunun bu organizasyona gönderilmesini nepotizm olarak tanımladı ve şunları yazdı: “Somali Atletizm Federasyonu’nun yeğeni. Ne bekliyordunuz? Nepotizm, Somali’de iyi sporcularımız var ancak iş paraya gelince hikaye değişiyor.”

Bir başka kullanıcı “Somali maraton koşucularıyla bilinen bir ülkeydi, yanlış mı biliyorum?” şeklinde yorum yaptı. Somali Olimpiyat Komitesi, Afrika merkezli haber ajansı Horn Examiner’a yaptığı açıklamada uluslararası organizasyonlara atlet yollamalarının asıl sebebinin yarışmak olmadığı, Avrupa’ya iltica için Schengen vizesi vermek olduğu konuşulan iddialardan biri. Somali’nin kararının ardındaki politik çıkarlar yatan neden diğer atletler, antrenörler ve izleyiciler tarafından tepkiyle karşılandı. Olay sonrası Somali konu hakkında soruşturma başlattı.

Rus rakibinin elini sıkmayan Ukraynalı eskrimci diskalifiye olduRus rakibinin elini sıkmayan Ukraynalı eskrimci diskalifiye oldu

Moussambani’yi hatırlattı

Ali’nin bu performansı akıllara Ekvatoryal Gineli yüzücü Eric Moussambani’nin 2000 Sidney Yaz Olimpiyatları’ndaki performansını getirdi. Sporcu, olimpiyatlara katılmadan 8 ay önce başladığı yüzme yaşantısını Malobo’daki bir otelin yüzme havuzunda sürdürüyordu. 12 metrelik havuzda sabah 5-6 saatleri arasında hazırlanabilen Eric, Sidney’de 100 metre serbest yarışını 1.52.72 ile tamamlayabilmiş ve bu derece tarihin en kötüsü olarak kayıtlara geçmişti. Sporcu daha sonrasında “Son 15 metreyi yüzmek son derece zorluydu” şeklinde açıklama yaptı. Afrikalı isim hayatında ilk kez bir olimpik havuza Sidney’de girmişti. Yüzücü, aynı yarıştaki iki rakibinin de yanlış başlangıçla diskalifiye edilmesi sonucu tarihin en kötü derecesiyle birinci olmuş ancak genel klasmanda arka sırada kaldığı için yoluan devam edememişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.