EuroLeague’de Fenerbahçe’nin fikstürüne savaş ayarı
Dünyanın önde gelen futbol kulüpleri borsalarda istenileni veremezken, Beşiktaş, Trabzonspor, Galatasaray ve Fenerbahçe 7 aylık performansıyla yatırımcısını sevindirdi. Borsadaki çıkış rüzgarını arkasına alan kulüpler arasında yatırımcısına en çok kazandıran kulüp Beşiktaş oldu.
Küresel piyasalarda temmuz ayında genel olarak pozitif bir seyir izlenmesine karşın dünyanın önde gelen futbol kulüplerinde dalgalı bir seyir görüldü. Merkez bankalarının parasal sıkılaştırma adımları, jeopolitik risklerin sürmesi enflasyon-resesyon endişeleri küresel piyasalardaki etkisini sürdürüyor. Dünyanın önde gelen futbol kulüpleri yılın yarısında başarılı bir performans sergilemesine karşın temmuz ayında borsalarda istenileni veremedi ve yatırımcısını memnun edemedi. Türkiye’de ise son aylarda Borsa İstanbul’daki çıkış rüzgarını arkasına alan futbol kulüpleri, yüksek performanslarıyla göz kamaştırdı. Beşiktaş, 7 ayda yüzde 381, temmuz ayında yüzde 128’lik getirisiyle yatırımcısına en çok kazandıran futbol kulübü olurken, onu yatırımcısına 7 ayda yüzde 2,6, temmuzda yüzde 55,1 kazandıran şampiyon Galatasaray izledi. Trabzonspor’un 7 aylık getirisi yüzde 15,5, temmuz ayı getirisi yüzde 27,2 olurken 4 kulüp içerisinde borsada yatırımcısını en çok üzen Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe hisseleri 7 ayda sadece yüzde 3,6, temmuz ayında da yüzde 21,7 değer kazandı.
Dünyanın önde gelen kulüpleri arasında temmuz ayında yatırımcısına en çok kaybettiren yüzde 9,1’le Manchester United oldu. Onu yüzde 5,6 kayıpla Ajax, yüzde 2,2 ile Benfica, yüzde 0,3’le Juventus ve yüzde 0,1’le Borussia Dortmund izledi. Porto yüzde 7,3, Sporting CP yüzde 9,1, Lazio yüzde 1 kazandırırken, Celtic’in hisse performansında yatay bir seyir görüldü.
Manchester United Adidas ile iyileştirilmiş şartlarda forma ve giyim anlaşmasını 10 yıllığına yeniledi. Futbol kulübünden yapılan kısa açıklamada yatırımcılara yeni anlaşmanın Haziran 2035’e kadar devam edeceği ve minimum 900 milyon sterlin nakit garantisi olduğunu duyuruldu. Manchester United hisseleri, bir önceki ay kulübün Katarlı iş insanı Şeyh Jassim bin Hamad Al Thani’ye yaklaşık 6,3 milyar dolara satıldığına ilişkin haberlerin ardından bir önceki ay kayda değer bir yükseliş kaydetmişti.
Manchester United Adidas’la anlaşmasını yenilemesine karşın hissesindeki değer kaybıyla dikkati çekti. Analistler, Porto’nun gelirini makul bir hızla artırdığı için son zamanlarda hisse senedi piyasalarında iyi bir iş çıkardığını belirtti.
UEFA, geçen yıl imzalanan uzlaşma anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle İtalyan ekibi Juventus’u Avrupa Konferans Ligi’nden ihraç etmesi sonrasında hisselerinde düşüş görüldü.
Dünyanın önde gelen futbol kulüpleri yılın 7 ayında Türkiye’deki kadar olmasa da yatırımcısını sevindirerek bir performans sergiledi. Bu dönemde, yatırımcısına Portekiz Kupası’nın sahibi Porto yüzde 33, Almanya Birinci Futbol Ligi’ni (Bundesliga) 2. sırada tamamlayan Borussia Dortmund yüzde 16,4, İskoçya Liginde şampiyonluğu ilan eden Celtic yüzde 16,6, Juventus yüzde 8,1, Ajax yüzde 1,4, Sporting CP yüzde 6,3, Lazio yüzde 2,9 kazandırdı. Yılın 7 ayında hisse senedi piyasalarında yatırımcısına Manchester United yüzde 5,1, Benfica yüzde 10 kaybettirdi.